Viața lui Jackie Chan, actorul care și-a rupt cel puțin o dată fiecare os din corp - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața lui Jackie Chan, actorul care și-a rupt cel puțin o dată fiecare os din corp

Jackie Chan este un filantrop cunoscut ale cărui cauze includ conservarea, bunăstarea animalelor și ajutorarea în caz de dezastre.
Share this article

Artist de arte marțiale și actor, Jackie Chan a impresionat publicul din lumea întreagă cu o combinație unică de arte marțiale și comedie fizică de tip screwball, lucru ce a contribuit la transformarea sa într-o vedetă internațională de film.

Cine este Jackie Chan?

Jackie Chan a început să studieze artele marțiale, teatrul, acrobația și cântatul la vârsta de șapte ani. Considerat cândva un succesor probabil al lui Bruce Lee în cinematografia din Hong Kong, Chan și-a dezvoltat în schimb propriul stil de arte marțiale îmbinate cu comedie fizică de tip screwball. A devenit o vedetă uriașă în toată Asia și a continuat să aibă succese și în Statele Unite.

Începuturile vieții

Chan s-a născut Chan Kong-sang la 7 aprilie 1954, în Hong Kong, China. Când părinții săi s-au mutat în Australia pentru a-și găsi noi locuri de muncă, Chan, în vârstă de 7 ani, a rămas în urmă pentru a studia la Institutul de Cercetare a Operei Chineze, un internat din Hong Kong. În următorii 10 ani, Chan a studiat arte marțiale, teatru, acrobație și canto, fiind supus unei discipline stricte, inclusiv pedepse corporale pentru performanțe slabe. A apărut în primul său film, lungmetrajul cantonez Big and Little Wong Tin Bar (1962), când avea doar opt ani, și a continuat să apară în mai multe filme muzicale.

După absolvirea facultății, în 1971, Chan și-a găsit de lucru ca acrobat și cascador de film, mai ales în Fist of Fury (1972), în care a jucat Bruce Lee, superstarul de pe marele ecran din Hong Kong. Pentru acest film, se pare că a realizat cea mai înaltă cădere din istoria industriei cinematografice chineze, câștigând atenția respectuoasă a formidabilului Lee, printre alții.

Jackie Chan
Jackie Chan

Marea lansare

După moartea tragică și neașteptată a lui Lee, în 1973, Chan a fost desemnat drept un posibil succesor al regelui cinematografiei din Hong Kong. În acest scop, a jucat într-o serie de filme kung fu cu Lo Wei, un producător și regizor care lucrase cu Lee. Cele mai multe dintre ele nu au avut succes, iar colaborarea s-a încheiat la sfârșitul anilor 1970. Atunci Chan a decis că vrea să iasă din tiparul lui Lee și să își creeze propria imagine. Îmbinându-și abilitățile în artele marțiale cu un tupeu impresionant – a insistat să execute el însuși toate cascadoriile – și un simț al comediei fizice trăsnite care amintește de unul dintre idolii săi, Buster Keaton, Chan și-a găsit propria formulă pentru aurul cinematografic.

La un an după lansarea primului său succes, Snake in the Eagle’s Shadow (1978), Chan a luat cu asalt lumea filmului din Hong Kong cu prima sa așa-numită „comedie kung fu”, acum clasicul Drunken Master (1978). Succesele ulterioare, cum ar fi The Fearless Hyena (1979), Half a Loaf of Kung Fu (1980) și The Young Master (1980) au confirmat statutul de star al lui Chan; ultimul film a marcat prima sa colaborare cu Golden Harvest, vechea companie de producție a lui Lee și principalul studio de film din Hong Kong. În scurt timp, Chan a devenit actorul cel mai bine plătit din Hong Kong și o mare vedetă internațională în toată Asia. El a exercitat un control total asupra majorității filmelor sale, preluând deseori sarcini care mergeau de la producție la regie și până la interpretarea temelor muzicale.

La începutul anilor 1980, Chan și-a încercat norocul la Hollywood, fără prea mult succes. A jucat în filmul The Big Brawl (1980), produs de Golden Harvest, care a fost un eșec. De asemenea, a avut mici roluri secundare alături de Burt Reynolds în comedia de ansamblu The Cannonball Run (1982) și în continuarea acesteia din 1984.

Marele imperiu de film

În Hong Kong, starul lui Chan a continuat să crească. El a produs comedii de acțiune impresionante, precum Project A (1983), Police Story (1985) și Armor of God (1986), precum și filmul de succes de epocă Mr. Canton and Lady Rose (1989), un remake inteligent al filmului lui Frank Capra din 1961, A Pocketful of Miracles (Un buzunar plin de miracole).

În acel moment, Chan era mult mai mult decât un star de cinema – era un om singur în industria cinematografică. În 1986, și-a înființat propria companie de producție, Golden Way. De asemenea, a fondat o agenție de modeling/casting, Jackie’s Angels, pentru a recruta talente pentru filmele sale. În plus, după ce numeroși cascadori au fost răniți în timpul filmărilor la Police Story, actorul a fondat Asociația cascadorilor Jackie Chan, prin intermediul căreia a instruit personal și a oferit acoperire medicală pentru membrii săi. La rândul său, Chan susține că și-a rupt cel puțin o dată fiecare os din corp în timp ce făcea cascadorii. În 1986, în timpul filmărilor pentru Armor of God, și-a fracturat craniul după ce a căzut de la peste 40 de metri în timp ce încerca să sară din vârful unei clădiri pe o creangă de copac de jos.

Citețte și: Viața lui Bruce Lee: cum s-a născut legenda artelor marțiale și condițiile suspecte în care a murit

La începutul anilor 1990, Chan și-a lărgit gama cinematografică, realizând o performanță dramatică rară în melodramaticul Crime Story (1993). De asemenea, a realizat mai multe continuări ale succeselor sale Police Story și Drunken Master. Până în acest moment, Chan era încă în mare parte necunoscut în Statele Unite, dar profilul său a cunoscut o ascensiune fulminantă la mijlocul anilor 1990, când o serie de evenimente s-au combinat pentru a-l aduce în atenția unui public american mai larg.

Hollywood Star

În 1995, Chan și-a creat propriul personaj de benzi desenate, personajul central din Jackie Chan’s Spartan X, o serie care a ajuns la chioșcurile de ziare atât în Asia, cât și în Statele Unite. În același an, Quentin Tarantino, marele regizor de senzație, proaspăt ieșit din succesul Pulp Fiction (1994), i-a oferit lui Chan un premiu pentru întreaga carieră la MTV Movie Awards. Se pare că Tarantino a amenințat că va boicota ceremonia dacă Chan nu primește premiul.

În 1996, New Line Cinema și Golden Harvest au lansat împreună Rumble in the Bronx, al cincilea film în limba engleză (dublat) al lui Chan, dar primul său succes în America. Filmul a avut încasări de 10 milioane de dolari în primul weekend, ajungând pe primul loc în box office, iar succesul său a determinat debutul în America a două filme anterioare ale lui Chan, Crime Story și Drunken Master II.

Jackie Chan
Jackie Chan

Citește și: Cele mai bune filme cu Jackie Chan

După două încercări mai puțin reușite, Jackie Chan’s First Strike (1997) și Mr. Nice Guy (1998), Chan a înregistrat un alt succes de box-office cu Rush Hour (tot în 1998), o comedie de acțiune produsă în America. În Rush Hour, Chan și-a folosit abilitățile sale în limba engleză în rolul unui ofițer de poliție chinez alături de un polițist de stradă din Los Angeles, interpretat de comediantul în plină ascensiune Chris Tucker. În 2000, Chan a jucat în Shanghai Noon, o altă comedie de acțiune care se desfășura în Vechiul Vest și care i-a avut ca protagoniști pe Owen Wilson și Lucy Liu.

În vara anului următor, Chan s-a reunit din nou cu Tucker pentru continuarea Rush Hour 2, pentru care starul de acțiune a câștigat 15 milioane de dolari, plus un procent din încasările record de box-office. În 2002, Chan a jucat alături de Jennifer Love Hewitt în The Tuxedo, o comedie despre un șofer de taxi care primește puteri speciale atunci când îmbracă smochingul șefului său. În același an, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame și a fost onorat cu Premiul Taurus pentru cea mai bună vedetă de film de acțiune la World Stunt Awards.

Chan a urmat cu o altă continuare de succes moderat, Shanghai Knights (2003), dar The Medallion (2003) și adaptarea filmului În jurul lumii în 80 de zile (2004) au fost două eșecuri. Căutând un mai mare control financiar și artistic asupra filmelor sale, Chan a cofondat JCE Movies Limited în 2004, prin intermediul căreia a produs filmele de succes din Hong Kong New Police Story (2004), The Myth (2005) și Rob-B-Hood (2006).

Anii recenți

În 2007, Chan și-a reluat un rol familiar cu ocazia lansării filmului Rush Hour 3. În 2008, a dat vocea Maestrului Maimuță pentru filmul de animație de mare succes Kung Fu Panda, care a dat naștere la mai multe continuări, un joc video și un serial TV. În acel an, a făcut pereche cu Jet Li, o altă vedetă chineză de acțiune, în filmul The Forbidden Kingdom. Ulterior, Chan a apărut în SUA în filme pentru familii precum The Spy Next Door (2010) și un reboot al filmului The Karate Kid (2010).

Între timp, Chan a continuat să prospere ca un pilon al cinematografiei chineze. El a fost capul de afiș al dramei polițiste Shinjuku Incident în 2009, iar în 2010 a scris și a jucat în comedia de acțiune Little Big Soldier. În 2011 a finalizat un proiect ambițios, fiind co-regizor și protagonist al dramei istorice 1911.

În CZ12 (2012), Chan a revenit la modul acțiune, iar în anul următor a revizitat vechea sa franciză cu Police Story 2013. S-a bucurat de o mare încasare în box-office cu filmul de acțiune istorică 3D Dragon Blade din 2015, în care au jucat, de asemenea, starurile americane John Cusack și Adrien Brody, pregătind terenul pentru o serie de filme din 2016 care au inclus Skiptrace și Railroad Tigers.

Jackie Chan în spatele camerei

Jackie Chan este un filantrop cunoscut ale cărui cauze includ conservarea, bunăstarea animalelor și ajutorarea în caz de dezastre. În 2006, el a anunțat că va dona jumătate din activele sale în scopuri caritabile atunci când va muri. Starul de cinema este ambasador al bunăvoinței UNICEF din 2004, iar în 2015 a fost numit primul ambasador antidrog din Singapore.

În 1982, Chan s-a căsătorit cu actrița taiwaneză Lin Feng-jiao, cunoscută și sub numele de Joan Lin. Ei au un fiu, actorul și cântărețul Jaycee. Chan ar fi fost, de asemenea, tatăl unei fiice în urma unei relații cu o fostă Miss Asia.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora