Viața lui Lance Armstrong: de la lupta cu cancerul la șapte titluri de campion în Turul Franței și până la marele scandal de dopaj - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața lui Lance Armstrong: de la lupta cu cancerul la șapte titluri de campion în Turul Franței și până la marele scandal de dopaj

Lance Armstrong este un supraviețuitor al cancerului, de șapte ori câștigător al Turului Franței, victorii obținute în urma dopajului.
Share this article

Viața lui Lance Armstrong este una dintre cele mai urmărite de către pasionații de ciclism din întreaga lume. Lance Armstrong este un supraviețuitor al cancerului, de șapte ori câștigător al Turului Franței, victorii obținute în urma dopajului.

Cine este Lance Armstrong și cum arată viața lui?

Lance Armstrong era un cunoscut atlet de triatlon înainte de a se îndrepta către ciclismul profesional. Cariera și viața lui Lance Armstrong a trecut printr-o grea încercare atunci când a fost diagnosticat cu cancer testicular. Însă Armstrong s-a întors în competiție pentru a stabili recordul de șapte victorii consecutive la Turul Franței, începând din 1999.

După ce în 2012 i-au fost ridicate aceste titluri pe baza dovezilor de dopaj, în 2013 Lance Armstrong a recunoscut că a consumat droguri pentru a-și spori performanțele sportive, după ce ani la rândul a negat.

Începutul vieții și carierei lui Lance Armstrong

Născut pe data de 18 septembrie 1971, în localitatea Plano, Texas, Lance Armstrong a fost crescut de către mama sa, Linda, într-o suburbie a orașului Dallas. Armstrong a avut o constituție atletică de mic, motiv pentru care a fost foarte atras de activitățile sportive. A început să alerge și să înoate de la 10 ani și a intrat în competiții de ciclism și triatlon la vârsta de 13 ani. La 16 ani, Lance Armstrong a devenit un triatlonist profesionist, câștigând campionatul național de triatlon în 1989 și 1990.

Curând după aceste victorii Armstrong a decis să se concentreze pe ciclism, activitatea lui favorită. În timpul ultimilor ani de liceu, echipa olimpică a Americii l-a invitat să se antreneze în Colorado Springs. Armstrong a abandonat temporar liceul, însă, mai târziu a luat lecții particulare pentru a primi diploma de absolvire în 1989.

Vara următoare s-a calificat împreună cu echipa la Campionatul Mondial Road Race pe locul 11, obținând cel mai bun timp înregistrat de un american din 1979 până atunci. În același an a devenit campion național al SUA, învingând mulți cicliști profesioniști pentru a câștiga două curse foarte importante: First Union Grand Prix și Thrift Drug Classic.

Viața lui Lance Armstrong ca vedetă a ciclismului internațional

În 1991, Armstrong a concurat pentru prima dată la Tour DuPont, o cursă lungă și dificilă de 12 etape, ce s-a întins pe 11 zile și 1745 de kilometri. Deși s-a oprit la mijlocul cursei, performanța sa anunța o apariție promițătoare în lumea ciclismului internațional. În aceeași vară a câștigat o etapă a cursei Settimana Bergamasca din Italia.

După ce a terminat al doilea în calificările olimpice ale SUA din 1992, Armstrong era favorit pentru a câștiga o cursă pe șosea în Barcelona. Cu o performanță surprinzător de lentă a terminat abia pe locul al 14-lea.

Necunoscut până atunci, Armstrong a devenit profesionist imediat după Jocurile Olimpice, alăturându-se echipei de ciclism Motorola pentru un salariu anual respectabil. Deși a abandonat în primul său eveniment profesionist, a revenit două săptămâni mai târziu la San Sebastian Classic din Spania unde a terminat pe locul doi într-o cursă a Cupei Mondiale de la Zurich, Elveția.

În august 1993, la vârsta de 21 de ani, Lance Armstrong a câștigat cea mai importantă cursă a sa de până atunci: World Road Race Championship în Oslo, Norvegia, o cursă de o zi, pe 260 de kilometri. Până în 1996 a reușit alte câteva succese profesionale precum Tour DuPont sau Campionatul Olimpic din Atlanta.

Marea încercare din viața lui Lance Armstrong: Cancerul

În octombrie 1996, a venit anunțul șocant conform căruia Lance Armstrong a fost diagnosticat cu cancer testicular. Destul de avansată, tumora s-a răspândit la nivelul abdomenului, plămânilor și nodulilor limfatici. După îndepărtarea chirurgicală a unui testicul, după modificarea drastică a obiceiurilor alimentare și după un tratament agresiv cu chimioterapie, lui Armstrong i s-au oferit șanse de supraviețuire între 65 și 85%. Când medicii au descoperit tumori și la nivel cerebral, șansele lui de supraviețuire au scăzut la 50%, iar apoi la 40%. Din fericire, o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii cerebrale a fost declarată de succes și după alte runde de chimioterapie Armstrong a fost declarat recuperat în februarie 1997.

În timpul luptei sale cu boala terifiantă, Armstrong a continuat să spere că va concura din nou la nivel competitiv. Nimeni nu părea să creadă în el.

Ciclistul dominant de la Turul Franței

La Turul Luxembourg-ului, prima competiție internațională după boală, Armstrong a demonstrat că e gata de treabă. Ceva mai târziu în acel an și-a anunțat revenirea în stil mare, devenind al doilea american după Greg LeMond care câștigă Turul Franței. A repetat figura și în iulie 2000 când a primit o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de vară.

Armstrong și-a consolidat titlul de învingător în anii 2001 și 2002 când a câștigat cu ușurință Tururile Franței. A repetat victoria în 2004 și 2005, după care s-a retras.

Controversa dopajului

În ciuda discursului inspirațional al lui Armstrong legat de triumful asupra cancerului, nu toată lumea a fost convinsă de el. Jurnalistul sportiv irlandez, David Walsh, a devenit suspicios asupra comportamentului lui Lance Armstrong și a încercat să facă lumină în cazul zvonurilor legate de dopaj. În 2001 el a scris un articol în care îl lega pe Armstrong de medicul italian, Michele Ferrari, care a fost cercetat pentru furnizarea de droguri menite să crească performanța cicliștilor. Ulterior, Walsh și-a asigurat o mărturisire din partea maseuzei lui Armstrong, Emma O’Reilly, și și-a prezentat cazul împotriva campionului american, în calitate de co-scriitor al cărții din 2004 „L.A. Confidențial”.

Cazul a dospit în 2010, când fostul ciclist al echipei U.S. Postal Floyd Landis, care fusese deposedat de titlul său din 2006 din cauza consumului de droguri, a recunoscut dopajul și l-a acuzat pe celebrul său coechipier, Lance Armstrong, că a făcut același lucru. Această acuzație a dus la o investigație federală și în iunie 2012, Agenția americană anti dopaj l-a acuzat oficial pe Armstrong.

Cazul s-a încins în iulie 2012, când presa a raportat că cinci dintre foștii colegi de echipă ai lui Armstrong, George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie și Christian Vande Velde – toți participanți la Turul Franței în 2012 – plănuiesc să depună mărturie împotriva lui Lance.

Campionul internațional al ciclismul a negat vehement aceste acuzații. Pe 23 august 2012, Armstrong a anunțat public că se dă bătut în lupta cu Agenția națională Anti Dopaj a SUA deoarece a obosit să gestioneze acest caz și nu mai suportă stresul la care este expus el și familia lui.

„Vine un moment în viața fiecărui bărbat când trebuie să spună „Destul e destul”. Pentru mine acest moment este acum”, a spus Armstrong într-o mărturisire online. „Am fost acuzat că am trișat și că am avut un avantaj nedrept în câștigarea celor șapte ediții ale Turului Franței, începând din 1999. Treaba asta apasă asupra mea și a familiei mele și nu mă lasă să-mi văd de lucru. Terminați cu prostiile astea!”

A doua zi, Agenția i-a retras cele șapte titluri și i-a interzis să mai participe la vreo competiție de ciclism, prezentând un raport care demonstrează că a fost dopat. Pe 10 octombrie 2012 au apărut și probele ce constau din documente, teste de laborator, emailuri și plăți financiare. Apoi au venit mărturiile a 26 de persoane

Armstrong a contestat aceste probe însă, la scurt timp după, Uniunea Internațională pentru Ciclism (UIC) a susținut decizia Agenției Naționale Anti Dopaj, iar președintele UIC a declarat: „Lance Armstrong nu mai are loc în ciclism”.

În ianuarie 2013, în timpul unei apariții la Oprah Winfrey, Armstrong a admis că a folosit droguri pentru creșterea performanței sportive încă din 1990.

„Sunt profund defectuos… și plătesc pentru asta. Merit asta”, afirma Armostrong în timpul interviului susținând că „dorința nemiloasă de a câștiga … nivelul la care am ajuns, indiferent de motiv, este un defect”.

Viața personală a lui Lance Armstrong

Armstrong a locuit în Austin, Texas din 1990. În 1996 a fondat Lance Armtrong Foundation for Cancer, azi numită LiveStrong și Lance Armstrong Junior Race Series, o organizație ce ajută la promovarea ciclismului în rândul tinerilor americani. El este autorul a două cărți devenite best seller: It’s Not About the Bike: My Journey Back to Life (2000) și „Every Second Conts (2003).

Lance Armstrong alături de iubita sa actuală, Anna Hansen

Armstrong s-a căsătorit cu Kristin Richard, femeie de PR pe care a cunoscut-o prin intermediul fundației sale în 1998. Cei doi au avut un fiu, Luke, conceput cu ajutorul spermatozoizilor înghețați înainte ca ciclistul să înceapă tratamentul cu chimioterapie. În 2001 s-au născut gemenele Isabelle și Grace. Cuplul a divorțat în 2003. După accea Armstrong a avut relații cu cântăreața Sheryl Crow, designerul de modă, Tory Curch și actrițele Kate Hudson și Ashley Olsen.

În decembrie 2008 Armstrong a anunțat că iubita sa, Anna Hansen este însărcinată. Cei doi erau împreună din iulie când s-au întâlnit în timpul unei opere de caritate a lui Armstrong. După nașterea unui băiețel, Maxwell Edward în 2009, a urmat o fetiță, Olivia Marie în 2010.

Lance Armstrong alături de Sheryl Crow

În 2015 Armstrong s-a întors în competiția Turul Franței pentru a pedala în cadrul unui eveniment caritabil pentru bolnavii de leucemie, eveniment ce a avut loc cu o zi înainte de începerea cursei oficiale.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora