Viaţa lui Mircea Lucescu, cel mai mare antrenor român din istoria fotbalului
Cum arată viața lui Mircea Lucescu? I se spune Il Luce, iar supranumele îi caracterizează perfect cariera şi viaţa. Mircea Lucescu este de mai bine de o jumătate de secol o emblemă a fotbalului românesc şi internaţional. Este omul care a dat mai mereu nu doar lecţii de fotbal, ci şi lecţii de viaţă şi de bun simţ. Anul acesta a împlinit 77 de ani şi deşi spune de multă vreme că ştie că ar trebui să o ia mai uşor, pasiunea nu-i dă pace şi continuă să antreneze. În 2015 a ajuns cel de-al cincilea antrenor din lume cu peste 100 de meciuri în Liga Campionilor UEFA, după Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsene Wenger şi Jose Mourinho.
Viața lui Mircea Lucescu: carte şi fotbal, drumul spre succes
Mircea Lucescu s-a născut pe 29 iulie 1945, la Bucureşti, într-o familie modestă, dar în care părinţii au făcut totul ca să le ofere celor 5 copii, 4 băieţi şi o fată, şansa unei vieţi mai bune.
M-am născut după război, erau nişte vremuri foarte grele. Nu aveam ce mânca şi părinţii se chinuiau cu noi. Eram 5 fraţi şi nu aveam unde să stăm. Am locuit mult timp într-o baracă, apoi ne-am mutat la un spital, unde munceau părinţii mei. Tata era brancardier şi mama făcea curat acolo. Eram foarte, foarte săraci. Atunci am învăţat o lecţie preţioasă de viaţă. Am învăţat ce înseamnă să împarţi. Împărţeam un colţ de pâine la 5. – Mircea Lucescu într-un interviu pentru revista clubului Şahtior Doneţk
În ciuda greutăţilor, părinţii i-au îndemnat mereu să înveţe şi au încercat să le sprijine pasiunile. Aşa a ajuns Mircea Lucescu să iubească literatura, poezia şi fotbalul.
Avea 16 ani când a fost legitimat la Şcoala Sportivă 2, iar 2 ani mai târziu ajunge la Dinamo Bucureşti, echipă de care este legată cea mai mare parte a carierei sale de fotbalist. A jucat peste 350 de meciuri în Prima Divizie, a înscris 78 de goluri pentru Dinamo, a câştigat 6 campionate cu aceeaşi echipă, dar şi o Cupă a României. Pentru echipa naţională a jucat de 70 de ori, a participat la Campionatul Mondial din Mexic, în 1970 şi la Campionatul European în 1972 şi a marcat 9 goluri.
În 1977 s-a mutat la Corvinul Hunedoara, locul unde şi-a făcut şi debutul ca antrenor. Iar Mircea Lucescu a arătat de atunci că avea stofă pentru asta. Cu el pe bancă, dar şi în teren, Corvinul a avut cea mai bună performanţă din istoria clubului: locul 3 în Divizia A, dar şi o participare în Cupa UEFA.
În 1981 a fost numit şi antrenor al echipei naţionale, pe care a şi calificat-o la Campionatul European din Franţa, din 1984. În anul următor a revenit la Dinamo, de această dată din postura de antrenor, cu care reuşeşte să câştige campionatul în 1990, după o pauză de 6 ani.
Pleacă apoi în Italia, unde antrenează Pisa, Brescia, Reggiana şi Inter Milano, între ultimele 2 făcând o pauză de un an. În acest timp a revenit în România, unde a dus Rapidul pe primul loc în Divizia A.
În anul 2000 a început aventura Turcia pentru Mircea Lucescu. A început cu Galatasaray cu care, în primul sezon a câştigat Supercupa Europei, într-un meci jucat în faţa celor de la Real Madrid. În următorul sezon a dus Galatasaray în faza secundă a Ligii Campionilor, iar echipa a devenit campioană în Turcia. Demis în ciuda rezultatelor, Il Luce semnează cu Beşiktaş, și câştigă campionatul cu un record neegalat în Turcia, de 85 de puncte. A urmat o perioadă neagră pentru echipă, antrenorul român a acuzat Federaţia Turcă de implicare în declinul echipei, a demisionat şi a părăsit Turcia pentru Ucraina, locul unde a devenit din antrenor zeu.
A preluat Şahtior Doneţk şi a transformat-o în campioana Ucrainei, titlu pe care nu îl obţinuse decât o singură dată de la înfiinţare. 7 titluri a câştigat această echipă cu Mircea Lucescu pe bancă, din care 5 consecutive. Tot cu Şahtior Il Luce a câştigat Cupa UEFA în 2009 şi încă 5 Cupe ale Ucrainei, în 2009 devenind cetăţean de onoare al oraşului Doneţk. Câteva luni mai târziu a refuzat să preia naţionala Ucrainei, dar numai ca să evite o nouă confruntare cu fiul său, Răzvan Lucescu, care preluase pregătirea naţionalei României.
După 12 ani petrecuţi la Doneţk, Mircea Lucescu decide să părăsească echipa pentru noi provocări şi pleacă în Rusia, ca să antreneze Zenit Sankt Petersburg. Termină campionatul pe locul 3, motiv suficient pentru conducerea clubului ca să îl demită. Este numit în scurt timp selecţioner al Turciei, unde rămâne vreme de un an şi jumătate, însă în 2020 decide să se întoarcă în Ucraina, de această dată ca antrenor al rivalei echipei pe care o condusese vreme de 12 ani, Dinamo Kiev. Nu a fost primit deloc bine de fani din cauza istoriei lui la Şahtior, însă titlul de campioană obţinut în primul sezon de la instalare a schimbat percepţia acestora.
Viața lui Mircea Lucescu: omul unei singure femei
Seriozitatea a fost o caracteristică în toate aspectele vieţii lui Mircea Lucescu. Şi-a învăţat mereu jucătorii să preţuiască şcoala şi cultura, considerând că este obligatoriu să ştie cum să gândească. I-a dus la teatru, i-a încurajat să urmeze studii universitare.
Şi a pus mare preţ pe familie, iar asta se poate observa cu uşurinţă şi datorită celor peste 55 de ani de căsnicie pe care îi are şi felului în care vorbeşte despre cea care îi este alături încă din studenţie.
La cămin ne-am întâlnit, la cantina studenţească. A fost interes la prima vedere. Nu vorbeam, dar ne-am urcat în acelaşi tramvai. Eu eram în mijloc, ea era în faţă. Ne-am uitat unul la altul, am văzut că are un bagaj în mână. Când a coborât am coborât şi eu, cu toate că nu trebuia să cobor acolo, şi m-am oferit să-i duc bagajul. – Mircea Lucescu într-un interviu pentru Antena Stars
A fost începutul vieţii lor împreună. S-au căsătorit, iar la scurt timp s-a născut şi unicul lor fiu, Răzvan. Mircea Lucescu a trecut însă prin momente de groază în 1977, când casa i-a fost dărâmată în timpul cutremurului şi a crezut că fiul său a fost prins sub dărâmături.
Eram în cantonament la Săftica, era vineri, duminică aveam meci. Când am auzit că s-au prăbuşit multe clădiri am fugit ca un nebun spre casă, unde îi aveam pe Neli şi Răzvan. Am ajuns, am văzut o parte din casă prăbuşită, am intrat şi un perete întreg de la camera lui Răzvan era prăvălit peste tot patul. Nu-i găseam pe nicăieri, apoi i-am văzut venind împreună pe stradă. Fuseseră la film, la Scala. Acest lucru i-a salvat. – Mircea Lucescu
Dacă fiul i-a călcat pe urme şi a devenit fotbalist, iar mai apoi antrenor, nepoţii lui Mircea Lucescu au preferat să aleagă un alt drum. I-au oferit însă ce şi-a dorit mereu: o familie mare şi unită. Mircea Lucescu are 2 nepoţi şi 4 strănepoţi.
Citeşte şi: Ionuț Dumitrache, antrenorul de fotbal ce a renunțat la echipele mari din București pentru a oferi o șansă copiilor din Coșereni: „Bucuria mea va fi dacă văd un singur copil de aici că va juca în Liga I”
Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.