Viața lui Robert Fico, premierul slovac care a învins o tentativă de asasinat: "Mi-ar fi plăcut să mă alătur lui Viktor Orban la Moscova"
Premierul slovac Robert Fico, care a fost împușcat și rănit este un politician experimentat, cunoscut pentru poziția sa controversată. Liderul populist a revenit uluitor în octombrie anul trecut, asigurându-și al treilea mandat după ce a condus o campanie care a criticat Occidentul pentru că sprijină Ucraina în conflictul cu Rusia.
Cu toate acestea, cariera lui de zeci de ani a fost marcată acum de un episod de violență. În prezent, el se află într-o stare care îi pune viața în pericol, după ce a fost împușcat de mai multe ori într-o tentativă de asasinat.
Viața lui Fico
Fico s-a născut în 1964 în ceea ce era atunci Cehoslovacia și a absolvit facultatea de drept în 1986. Intrarea sa în politică a început cu Partidul Comunist chiar înainte de Revoluția de Catifea din 1989, care a fost martoră la dizolvarea fostei Cehoslovacie și a prevestit apariția capitalismului și a democrației.
Citește și: Cine este Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin chiar şi din spatele gratiilor
În anii 1990, a servit timp de câțiva ani ca reprezentant guvernamental al Republicii Slovace în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Comisiei Europene a Drepturilor Omului. Alegerea sa inițială pentru Parlamentul Slovaciei a avut loc în 1992 ca membru al Partidului Stângii Democrate.
Controverse în jurul premierului slovac
În 2006, decizia de a părăsi SDL s-a dovedit avantajoasă atunci când Smer-SD a obținut o victorie spectaculoasă în Parlament, propulsându-l pe Fico în funcția de prim-ministru la doar doi ani după aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană (UE). Aliniindu-se cu Partidul Naţional Slovac (SNS), de extremă dreaptă, care împărtăşea poziţia sa vehementă anti-refugiaţi şi tendinţele populiste, liderul de stânga şi-a consolidat poziţia.
Profitând de criza financiară globală din 2008, Fico și-a întărit strategic apelul public prin respingerea măsurilor de austeritate
Adoptarea zonei euro de către Slovacia în 2009 a marcat punctul culminant al mandatului inițial de patru ani al lui Fico ca prim-ministru. Cu toate acestea, rezultatele electorale din 2010 l-au retrogradat în rândurile opoziției, după ce eforturile sale de formare a coaliției au zguduit, în ciuda succesului electoral.
Poziția pro-rusă a premierului slovac
După cinci ani de opoziție, partidul lui Fico și-a asigurat victoria la alegerile parlamentare din 2023 cu o platformă care susține sentimentele pro-ruse și anti-americane. Acesta a marcat al treilea mandat al său în funcție, determinându-l drept cel mai longeviv șef de guvern din istoria Slovaciei, a raportat Associated Press.
Citește și: Povestea lui Ioan Petru Culianu, elevul lui Mircea Eliade, victimă a unui asasinat misterios despre care s-a speculat că a fost orchestrat de KGB
În timp ce Fico și Smer sunt adesea caracterizați ca fiind populiști de stânga, criticii au comparat abordarea lui cu cea a lui Viktor Orban, prim-ministrul naționalist al Ungariei vecine, datorită poziției sale mai prietenoase față de Rusia.
Conducerea Slovaciei departe de cursul pro-occidental
Revenirea lui Fico la putere a stârnit îngrijorare în rândul criticilor săi că el și partidul său, înfundat de mult timp în scandal, ar putea îndepărta Slovacia de la cursul ei pro-occidental. El a promis să urmeze o politică externă „suverană”, a pledat pentru o poziție strictă cu privire la migrație și organizațiile neguvernamentale și a făcut campanie împotriva drepturilor LGBTQ+.
Mai mult decât atât, el a urmărit-o pe președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, etichetându-o o „păpușă americană”. Fostă avocată și activistă pentru drepturile omului, Caputova a inițiat acțiuni în justiție împotriva premierului pentru răspândirea minciunilor despre ea.
Mai mult decât atât, el a urmărit-o pe președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, etichetându-o o „păpușă americană”
Fostă avocată și activistă pentru drepturile omului, Caputova a inițiat acțiuni în justiție împotriva premierului pentru răspândirea minciunilor despre ea.
Comunitatea jurnalistică din Slovacia și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de deciziile recente de a înlocui postul public al națiunii, care ar putea să-l expună manipulării politice.
Lumea reacționează la atacul asupra premierului slovac Robert Fico
Prim-ministrul Indiei Narendra Modi a condamnat incidentul, etichetându-l drept „un act laș și ticălos”.
Exprimându-și șocul față de incident, Modi a scris pe X: „Condamn ferm această acțiune lașă și ticăloasă și îi doresc premierului Fico însănătoșire rapidă. India este solidară cu poporul Republicii Slovace”.
Citește și: Cele mai bune filme cu Harrison Ford, ale tuturor timpurilor
Președintele american Joe Biden a denunțat și împușcătura, calificând-o drept „un act de violență îngrozitor”. El a adăugat că el și prima doamnă Jill Biden „se roagă pentru o recuperare rapidă, iar gândurile noastre sunt la familia sa și la poporul Slovaciei”.
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacul a fost o „crimă monstruoasă”
„Nu poate exista nicio justificare pentru această crimă monstruoasă. Îl cunosc pe Robert Fico ca fiind un om curajos și puternic la minte. Sper foarte mult că aceste calități îl vor ajuta să supraviețuiască acestei situații dificile”, a spus Putin.
Președintele francez Emmanuel Macron a folosit rețelele de socializare pentru a-și exprima șocul și condamnarea atacului, oferind solidaritate cu Fico, familia sa și Slovacia
„Șocat de împușcarea primului ministru slovac Robert Fico. Condamn ferm acest atac”, a spus el. „Gândurile și solidaritatea mea sunt cu el, familia lui și poporul Slovaciei”.
Premierul italian Giorgia Meloni a condamnat atacul și „toate formele de violență” asupra „democrației și libertății”
„Am aflat cu un șoc profund vestea atacului laș”, a spus Meloni într-un comunicat. Ea a subliniat, de asemenea, „cea mai puternică condamnare a tuturor formelor de violență și a atacurilor asupra principiilor cardinale ale democrației și libertății” a guvernului său.
Sursa foto: Facebook