Viața lui Roberto Saviano: cel mai căutat om din lume de către mafia italiană
Prin publicarea cărții „Gomorrah” în care este descrisă în amănunt mafia din Napoli, viața lui Roberto Saviano a devenit cea mai vânată de către interlopii italieni. Din 2006, de când a apărut cartea, scriitorul și jurnalistul italian se află în programul de protecție a martorilor poliției.
Roberto Saviano reprezintă dovada vie că jurnalismul este adesea una dintre cele mai puțin apreciate și periculoase meserii. Faima lui Saviano a atins apogeul în anul 2006 când, la vârsta de numai 26 de ani, publica cartea sa, „Gomorrah” în care expunea crimele cunoscutei organizații criminale Camorra ce-și are baza în orașul Napoli din Italia. În momentul în care cartea a devenit mega best seller, iar șefii crimei organizate din Napoli s-au simțit amenințați de acele dezvăluiri, Roberto Saviano a fost pus sub protecție. De atunci, scriitorul este cel mai căutat om din Italia, persecutat și amenințat nu doar de gangsterii italieni, ci și de politicieni. Cu toate acestea, deși îi este amenințată integritatea personală, el a continuat să vorbească împotriva crimei organizate și a relelor ce se petrec în timpurile noastre.
Cartea sa a fost adaptată sub forma unui serial de televiziune, unul dintre cele mai de succes difuzate de HBO: Gomorra.
Viața lui Roberto Saviano: Cum crește un scriitor?
Născut în 1979 în Napoli, Roberto Saviano a crescut într-un mediu dominat de violențele gangsterilor napoletani, o organizație mafiotă numită Camorra.
Clanul Casalesi stăpânea Casal di Principe, suburbia din Napoli unde Saviano a crescut, aruncând deșeuri toxice, făcând trafic de droguri și contrabandă cu arme și oameni.
Saviano a văzut primul cadavru la vârsta de 13 ani, în timp ce mergea spre școală. La scurtă vreme după acest incident, tatăl lui, medic, l-a învățat cum să folosească un pistol.
Un alt șoc l-a avut când a aflat că tatăl său a fost bătut de gangsteri pentru că a acceptat să trateze și să salveze de la moarte o victimă a mafiei.
Însă cea mai teribilă amprentă lăsată în sufletul tânărului Saviano a fost oribila crimă pe care clanul Camorra a săvârșit-o asupra celui mai iubit preot din zonă, Giuseppe „Peppino” Diana. Diana îi criticase adesea pe mafioți în timpul slujbelor pe care le ținea la biserică, acuzându-i că au instaurat o formă de terorism.
„Extensie care a lăsat regiunea noastră fără potențial de dezvoltare; taxă de protecție de 20% la orice proiect de construcție; trafic ilegal de droguri care a creat bande de tineri marginalizați și muncitori necalificați la semnul și apelul organizațiilor criminale”, predica el în biserică.
În 1994, gangsterii l-au împușcat pe Diana, lăsându-l mort în biserică, chiar înainte de slujba de duminică. Ca să înrăutățească și mai tare lucrurile, mafioții l-au calomniat pe preot în presă spunând că a fost omorât din cauză că era un mare curtezan.
Acesta a fost un moment de cotitură pentru Saviano. Așa cum spunea într-un interviu pentru GQ, acest lucru „m-a schimbat pentru totdeauna”.
După absolvirea facultății, Saviano a început să lucreze cu un fotograf ce a reușit să surprindă în imagini nunțile clanului Camorra. Foarte curând s-a trezit că s-a apropiat tot mai tare de viețile mafioților și a început să se infiltreze în organizația lor.
Viața lui Roberto Saviano: Scrierea cărții Gomorrah
Spre marele lui șoc, Saviano a descoperit că Camorra nu conduce doar orașul Napoli, ci produce milioane de euro din jafuri, contrabandă, trafic de droguri și de arme, dar și alte acte ilicite. De fapt, tentaculele acestui imperiu al crimei organizate păreau că ating fiecare colț al lumii.
Roberto Saviano a început să-și pună descoperirile pe hârtie, mai exact să descrie interacțiunile sale cu membrii clanului Camorra, în reviste și ziare. El a sfidat continuu autoritatea mortală a mafioților, mergând până la a urina într-o cadă a unui mafiot – și a scris despre asta.
În cele din urmă, în 2006, articolele lui Saviano au evoluat în Gomorra, cartea sa de investigare detaliată despre secretele murdare ale Camorei. Cartea s-a vândut în peste 10 milioane de copii în întreaga lume, 2,25 de milioane numai în Italia.
Așa a ajuns Roberto Saviano prima poziție a listei mafiei italiene.
„La scurt timp după publicarea cărții în 2006, cineva a lăsat un manifest în cutia poștală a mamei mele”, scria Saviano în ziarul The Guardian. „acest manifest era de fapt o fotografie a mea, cu un pistol la tâmplă, iar deasupra era scris cuvântul „condamnat”.
În octombrie 2006, la scurt timp după ce Saviano a făcut publice numele clanului Camorra în timpul unei gale locale, doi ofițeri de poliție l-au interceptat într-o gară și l-au băgat cu forța într-o mașină blindată.
„Am întrebat: cât va dura? Iar ei au răspuns: o săptămână”. De atunci Saviano se află sub protecția poliției.
În 2008, el a povestit pentru The Guardian: „ Dacă aș fi vândut 10 mii, nu le-ar fi păsat. Dar nu e ca în Iran sau Afganistan. Comorra nu încearcă să te oprească din a scrie sau a vorbi despre ei. Însă devin îngrijorați atunci când un număr foarte mare de oameni te ascultă sau te citesc”.
Viața lui Roberto Saviano pe lista celor mai căutate și vânate
Tânărul Roberto Saviano a fost nevoit să-și părăsească locuința, familia și prietenii. Mama, tatăl și fratele lui, cu toții au fost nevoiți să-și schimbe identitățile și să se mute în altă parte.
Într-un eseu publicat tot în The Guardian în 2015, Saviano spunea: În ultimii opt ani am fost nevoit să călătoresc oriunde însoțit de șapte gărzi de corp bine antrenate, în două mașini blindate. Trăiesc în barăci de poliție sau în camere de hotel necunoscute și foarte rar petrec mai mult de două nopți în același loc. A face ceva spontan doar pentru că așa simt pe moment, este ceva ridicol de complicat”.
În 2011, după cinci ani de protecție din partea poliției, Saviano s-a mutat la New York unde spera să ducă o viață cât mai aproape de normal.
Autoritățile italiene i-au făcut o hartă specială care a marcat magazinele și restaurantele deținute de imigranții italieni care ar fi putut avea conexiuni cu mafia.
Viața sa era atât de amenințată încât, atunci când a predat la New York University, la peste 6000 de kilometri distanță de Napoli, i-a rugat pe studenții lui să păstreze strict secretă identitatea sa.
În același timp, cu toate acestea, Saviano a fost martorul faimei sale ce a atins apogeul. Și mai important, cartea sa a fost adaptată într-un film ce a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de la Cannes. Filmul a fost transformat și într-un serial TV care este și astăzi vizionat în Europa, UK și America.
Saviano însuși a găzduit mai multe seri speciale de televiziune italiene, cu privire la crima organizată, inclusiv Vieni din 2010, Via con me (Come Away With Me) și, cel mai recent, Kings of Crime din 2017.
În 2013 a publicat a doua sa investigație, cartea „ZeroZeroZero”, un studiu global cu privire la traficul de cocaină.
Viața privată a lui Roberto Saviano și bătăliile sale publice
Saviano a declarat că audiența sa uriașă îl protejează mai mult decât escorta sa armată.
„Faptul că am așa mare audiență îmi garantează libertatea, în ciuda tuturor restricțiilor. Una peste alta, eu am o existență privilegiată. Profilul meu public mă expune criticilor vicioase, dar mă și protejează”.
Neputând să-l scoată din peisaj, Camorra și-a intensificat eforturile de a-l discredita ca scriitor. „În a doua fază (de răzbunare) te discreditează. Practic ei spun că sunt o persoană falsă, un mincinos, un plagiator”.
Da fapt, Saviano a fost acuzat că a plagiat anumite capitole din cartea sa „ZeroZeroZerro”, copiind un studiu global despre traficul de cocaină.
Saviano Vs. Vicepremierul Italiei
Între timp, oficialii guvernului italian au demarat acțiuni de discreditare a reputației lui Roberto Saviano. Cea mai notabilă a fost cea a vicepremierului Italiei, Matteo Salvini care l-a trimis în judecată pentru calomnie pe Saviano în 2018.
Un an mai târziu, scriitorul a anunțat că va ajunge la tribunal cu cazul lui și că ar putea să fie închis pentru șase ani.
În ciuda acestor demersuri negative, Saviano plănuiește să continue să vorbească și să scrie pentru libertatea presei, libertatea imigranților și alte drepturi. Dar care va fi soarta lui și cum va reuși el vreodată să redevină un om liber?