Viața lui Tom Ford, designerul care a salvat din ruină Guci, ca apoi să se întoarcă la prima sa dragoste, regia de film
Viața lui Tom Ford a fost aproape dintotdeauna la fel de interesantă și intrigantă precum viziunea sa asupra frumosului cu care ne îmbrăcăm.
Simpla rostire a numelui Tom Ford ne aduce în minte stilul, flamboyance-ul și clasa!
Unul dintre cei mai proeminenți designeri de modă ai secolului XXI, Tom Ford este creierul din spatele transformării destinului Gucci, de la a fi un simplu brand de accesorii, prăfuit într-unul dintre cele mai dorite branduri de lux din întreaga lume.
El a adus un stil fără compromisuri, având o abordare înclinată spre modernismul secolului XXI, schițele sale surprinzând fantezia clienților săi, în marea lor parte veniți de la Hollywood.
Crescut în New Mexico, a manifestat inițial o pasiune pentru actorie și apoi a studiat arhitectura și istoria artei, înainte de a debuta ca designer de modă. În ultimul său an la facultatea de arhitectură, i s-a aprins ca o flacără pasiunea pentru modă.
De la a fi asistentul de design al lui Cathy Hardwick și până la a deveni un proeminent designer de îmbrăcăminte pentru femei și director creativ la Gucci, el și-a trăit visul de a aduce o schimbare în lumea modei.
Nu ar fi greșit, să spunem că a schimbat modul în care lumea a perceput marca și și-a consolidat pentru totdeauna locul în față, la masa marilor maeștri. Printre admiratorii săi și, evident, cei mai fideli clienți, se numără Madonna, Trudie Styler și Bianca Jagger. Homosexual declarat, Ford a câștigat faima internațională pentru faimosul său makeover al casei de modă Gucci și introducerea etichetei „Tom Ford” pe produse.
Sper că te-am făcut curioasă și dacă vrei să afli mai multe despre viața lui tom Ford, tot ce trebuie să faci este să scroll down. Vei avea ce citi!
Viața și copilăria lui Tom Ford
Thomas Carlyle ‘Tom’ Ford ’s-a născut într-o familie de agenți imobiliari. Părinții săi, Shirley Burton și Tom Ford locuiau în Austin, Texas și aproape tot timpul și-l dedicau carierei. El și-a petrecut primii ani de viață în Houston, San Marcos și Santa Fe, în funcție de locurile în care părinții aveau job.
A studiat la St. Michael’s High School și la Santa Fe Preparatory School, pe care a absolvit-o în 1979. S-a înscris la Bard College la Simon’s Rock și apoi s-a mutat la Big Apple pentru a studia istoria artei la New York University (NYU).
La un moment dat a prins gustul publicității, a intrat într-o agenție și odată că avea nevoie de bani, a doua oară că devenise pasionat, a început să se concentreze pe producția reclamelor publicitare și a renunțat la NYU după doar un an. Însă aventura educațională nu avea să se termine aici. Apoi a început să studieze arhitectura la Parsons The New School for Design.
În ultimul său an ca student la arhitectură, a petrecut un an la Paris, unde a lucrat ca intern la biroul de presă al lui Chloe. Și-a petrecut restul anului studiind modă, însă nu s-a lăsat până nu a obținut și licența în arhitectură, în 1986.
Viața și cariera lui Tom Ford
Imediat după ce a absolvit universitatea, Tom Ford a fost dornic să lucreze pentru Cathy Hardwick, un designer american. A sunat-o în fiecare zi în speranța că astfel își va asigura un loc de muncă. Și într-o zi a reușit. A lucrat alături de ea ca asistent de design timp de doi ani.
În 1988 s-a angajat la Perry Ellis, companie de îmbrăcăminte pentru care a lucrat doi ani. Deși cariera lui era în plină ascensiune, a obosit de moda americană și a decis să se aventureze în lumea modei europene, care, potrivit lui, era „mai clasică”.
S-a mutat la Milano în 1990 și a fost numit principalul designer de îmbrăcăminte pentru femei al mărcii de produse de lux din Europa, Gucci.
În 1992, a preluat funcția de director de design Gucci și în câteva luni a extins secțiunile de îmbrăcăminte pentru bărbați și alte articole de îmbrăcăminte. El a condus, de asemenea, parfumurile, imaginea, reclamele și designul magazinelor.
În 1993, el a fost responsabil de unsprezece linii de produse și, chiar dacă majoritatea creațiilor populare au fost ale sale, contribuțiile sale au fost diminuate de cele ale lui Mello, care era fața companiei.
A fost promovat în funcția de director de creație în 1994 și a fost creditat pentru că a readus „glamourul” din nou la modă, într-o perioadă predominată de curentul hipster. Așa a creat cămășile din satin și cizme cu aplicații metalice, majoritatea fiind inspirate de epoca disco, care i-a influențat simțul artistic în anii săi de început.
În 1995, Gucci a ieșit cu o ofertă publică pe baza proiectelor Ford. Până în 1999, marca ce odinioară era pe moarte, avea o valoare de aproape 4,3 miliarde de dolari, care este creditată în mare parte lui Ford și geniului său creativ.
Când brandul Yves Saint Laurent (YSL) a fost cumpărat de Gucci, Ford a fost numit și directorul creativ principal al acelei mărci, lăsându-l pe Saint Laurent însuși să fie designerul oficial al liniei de retail a companiei.
Campaniile sale publicitare pentru parfumurile YSL au devenit extrem de faimoase datorită expresiei sale îndrăznețe, dar creative, artistice. Acest lucru a catapultat ambele case de modă din nou în centrul atenției.
În 2004, Ford a părăsit grupul Gucci într-un moment în care era evaluat la 10 miliarde de dolari. După ce a părăsit Gucci, a lansat o nouă linie de beauty, ochelari, accesorii și îmbrăcăminte pentru bărbați, pe care a introdus-o sub eticheta „Tom Ford”, doi ani mai târziu.
În 2005, Tom Ford a anunțat inaugurarea companiei sale de producție de film, „FADE TO BLOCK” și a debutat ca regizor cu filmul, „Un singur om”, în anul 2009.
Primul său magazin vedetă, cu propriul său nume, „Tom Ford”, a fost inaugurat pe 12 aprilie 2007 în New York City. În anii următori, mai multe magazine „Tom Ford” au fost deschise în Londra, Tokyo, Milano și Los Angeles.
În 2011, a fost prezentat pe coperta publicației bi-anuale „AnOther Man”.
Cele mai importante realizări din viața lui Tom Ford
Colecțiile sale primăvară / vară 2003 pentru Gucci și YSL, lansate la Săptămâna modei din Paris, sunt considerate capodoperele geniului săi creativ. Această linie de modă s-a axat în mare parte pe imprimeuri de animale pe tricouri, pantaloni și rochii. Linia a devenit un adevărat trend-setter, deoarece a fost introdusă într-o perioadă în care modelul animal print era un must have.
A debutat în regie cu „A Single Man”, lansat în 2009. Filmul a fost considerat neconvențional și a primit aprecieri din partea publicului și a criticilor. Filmul a avut încasări de 24.964.890 USD la box-office și a fost prezentat la mai multe festivaluri importante, inclusiv la Festivalul Internațional de Film din Toronto, din 2009. Filmul a fost, de asemenea, nominalizat la premiul Oscar pentru categoria „Cel mai bun actor”, la premiile BAFTA și la premiul Independent Spirit.
Viața personală a lui Tom Ford
Tom Ford este gay declarat și nu a încercat niciodată să ascundă acest lucru. Cel puțin nu l-a ascuns din momentul în care l-a conștientizat. Iar acest lucru se întâmpla pe vremea când era student la arhitectură și era un obișnuit al „Studio 54”. În acea perioadă și-a dat seama care este cu adevărat orientarea sa sexuală. Partenerul său de viață este jurnalistul Richard Buckley. Ei s-au cunoscut în 1986 și de atunci sunt împreună. Însă viața lui Tom Ford a primit una dintre cele mai grele obstacole atunci când, după numai trei ani de relație, partenerul său a fost diagnosticat cu cancer și s-a aflat la un pas de moarte. Din fericire a răspuns tratamentului și azi poate fi considerat un supraviețuitor al cancerului. După recuperare, Tom Ford și Buckley s-au mutat în Italia și au adoptat un copil, Alexander John Buckley Ford, născut în septembrie 2012.