Viaţa lui Xi Jinping, cel mai puternic dictator al Chinei din ultimele 5 decenii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viaţa lui Xi Jinping, cel mai puternic dictator al Chinei din ultimele 5 decenii

Vrea să transforme China în puterea absolută a lumii, aşa că a decis să controleze fiecare aspect posibil şi nu de puţine ori este comparat cu dictatorul Mao Zedong.
Share this article

În urmă cu câteva zile, la 10 ani de când a preluat conducerea ţării, Xi Jinping şi-a asigurat cel de-al treilea mandat în fruntea Chinei şi, în fapt, conducerea pe viaţă după ce a eliminat limita de mandate pentru ocuparea funcţiei supreme. Şi nu doar că nu a avut emoţii, dar analiştii politici spun că acum toate funcţiile importante ale partidului sunt deţinute de oamenii săi de încredere, aşa că puterea sa este mai mare ca oricând. Realegerea lui a fost felicitată imediat de Vladimir Putin şi Kim Jong-un, liderii la fel de autoritari ai Rusiei şi Coreei de Nord.

De la răsfăţat al sorţii la muncă forţată

Născut pe 15 iunie 1953, la Beijing, într-o familie cu 8 copii, Xi Jinping a simţit de mic fiorii politicii şi luptei pentru putere. Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost unul dintre fondatorii mişcării de gherilă comuniste din nordul Chinei, iar mai târziu a devenit vice-prim-ministru. A avut astfel acces la educaţie de elită şi în cele mai înalte cercuri sociale şi politice ale Chinei.

Pe când Xi Jinping avea numai 10 ani a început însă Revoluţia Culturală, iar tatăl lui a fost mai întâi trimis la muncă forţată, apoi a fost închis. La 16 ani şi Xi Jinping a fost trimis la muncă, în condiţii grele, întrt-un sat îndepărtat, la munte. Multă vreme ar fi locuit într-o chilie, însă tânărul avea ambiţii mari, mai mari decât şi-ar fi imaginat cineva la acel moment.

În 1971 s-a înrolat în Uniunea Tineretului Comunist Chinez, iar 3 ani mai târziu, în Partidul Comunist Chinez. A devenit secretar de partid al echipei de producţie din zonă, iar când a reuşit să plece de acolo, la vârsta de 22 de ani, s-a înscris direct la facultate, ca să studieze ingineria chimică. Legat de studiile sale există mai multe lucruri care nu se potrivesc însă. Primul este legat de faptul că a urmat universitatea fără să fi terminat liceul, iar al doilea face referire la doctoratul său, luat înainte de a fi urmat înainte vreun masterat.

Xi Jinping, ascensiunea către puterea totală

Din 1979, imediat după ce a terminat studiile universitare, liderul actual al Chinei a fost numit secretar al lui Geng Biao, vice-premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze şi secretar general al Comisiei Militare Centrale, fost subordonat în trecut al tatălui lui Xi Jinping. Munca sa aici a fost răsplătită 3 ani mai târziu cu funcţia de secretar de partid în regiunea Hebei, în nordul Chinei.

Xi Jinping nu s-a culcat pe o ureche, ci a avut grijă să urce tot mai mult în ierarhia politică. A ocupat mai multe funcţii de conducere în comitetul de partid din Fuzhou, a devenit rector la Şcoala de Partid de aici. În 1999 a fost numit viceguvernator al provinciei Fujian, iar numai un an mai târziu era deja guvernator. Din această funcţie a încurajat economia de piaţă şi a atras investiţii din Taiwan. În 2002 a devenit guvernator interimar şi mai apoi secretar de partid al provinciei Zhejiang, unde şi-a făcut un renume de luptător intransigent împotriva corupţiei. Aşa a şi ajuns, de altfel, să fie remarcat de liderii chinezi de la centru.

Mişcările lui au fost supravegheate tot mai atent, aşa că în martie 2007, după ce secretarul de partid din Shanghai a fost demis din cauza unui scandal legat de pensiile sociale, funcţia a fost a lui Xi. În acelaşi an a fost numit unul dintre cei 9 membri al Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Chinez, iar câteva luni mai târziu, la vârsta de 54 de ani, devenea vicepreşedintele Republicii Populare Chineze. În 2009 era catalogat deja de revista Time drept unul dintre cei mai influenţi oameni din lume, iar un an mai târziu revista britanică New Statesman îl indica pe locul 4. Şi aşa era!

Noul „împărat” al Chinei

Pe 15 noiembrie 2012 Xi Jinping era numit secretar-general al Partidului Comunist Chinez şi preşedintele Comisiei Militare Centrale, din acel moment făcând totul ca să îşi concentreze puterea în propriile mâini. Vrea să transforme China în puterea absolută a lumii, aşa că a decis să controleze fiecare aspect posibil şi nu de puţine ori este comparat cu dictatorul Mao Zedong. A lansat ideea de „vis chinezesc”, care presupune întărirea şi întinerirea naţiunii şi visele anterioare referitoare la ideile lui liberale au fost rapid spulberate.

De când a preluat puterea Xi a întărit măsurile de cenzură şi supraveghere, a încurajat represaliile împotriva uigurilor, iar rivalii săi au fost rând pe rând îndepărtaţi, sub imaginea luptei anticorupţie.

Femeile din spatele celui mai puternic om din China

Xi Jinpeng a fost căsătorit în tinereţe, pentru câţiva ani, cu fiica unui fost ambasador al Chinei în Marea Britanie. A divorţat, iar în 1987, când abia începuse lupta pentru a se face remarcat în politica chineză, s-a recăsătorit, de această dată cu Peng Liyuan, o cânăreaţă de muzică populară din corul armatei, extrem de cunoscută în întreaga ţară. Cei 2 au împreună o fiică, Xi Mingze, care a beneficiat din plin de puterea dobândită în timp de tatăl său. Aceasta a studiat în Statele Unite ale Americii, la celebra Universitate Harvard. A fost înscrisă acolo sub pseudonim însă, pentru a nu fi expusă.

Citeşte şi: Dictatorii secolului XXI. Pe lângă ei, Stalin semăna cu Moș Crăciun – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora