Viața scriitoarei Agatha Christie. Sau povestea încărcată de mister, dragoste și suferință a uneia dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața scriitoarei Agatha Christie. Sau povestea încărcată de mister, dragoste și suferință a uneia dintre cele mai cunoscute scriitoare din lume

Viața scriitoarei Agatha Christie a fost probabil atât de palpitantă, misterioasă și interesantă încât nici inspectorul Poirot nu ar fi reușit să o dezlege.
Share this article

Viața scriitoarei Agatha Christie a fost probabil atât de palpitantă, misterioasă și interesantă încât nici inspectorul Poirot nu ar fi reușit să o deslușească. Și asta probabil pentru că cine nu trăiește nu are destulă imaginație încât să devină una dintre cele mai populare scriitoare din istorie. Aproape 4 milioane de exemplare s-au vândut în întreaga lume, număr depășit doar de William Shakespeare.

Fiind una dintre cele mai cunoscute și mai bine vândute autoare din lume, Agatha Christie a introdus în literatura britanică personaje care au rămas pe veci prezente în conștiința cititorilor, precum detectivul Poirot sau Miss Marple.

În 1971 ea a fost decorată de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru serviciile sale aduse literaturii.

Viața scriitoarei Agatha Christie. Cum arăta familia ei?

Agatha Mary Clarissa Miller s-a născut într-o familie bună din clasa de mijloc a păturii britanice. Tatăl ei, Frederick Alvah Miller, era agent de bursă din New York, iar mama ei, Clara Boehmer, era fiica unui ofițer al armatei. Agatha avea doi frați mai mari pe nume Margaret și Louis.

În 1914 Agatha s-a căsătorit cu Archibald Christie, ofițer militar. Împreună au avut un copil, numit Rosalind, în 1919. Cuplul a divorțat în 1928.

Agatha s-a recăsătorit cu arheologul Sir Max Mallowan, în 1930.

Agatha Christie în tinerețe. Foto: Biography. com

Viața scriitoarei Agatha Christie. De ce a devenit scriitoare?

Agatha Christie s-a născut pe data de 15 septembrie 1890. Crescând în Devon în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, Agatha a învățat să citească înainte de a împlini vârsta de cinci ani. Pentru că cei doi frați ai săi au fost trimiși la studii, Agatha a rămas să fie școlită acasă de către părinții ei și de la o vârstă foarte fragedă a îndrăgit cititul, muzica și a început să iubească să scrie poezii. În autobiografia sa, publicată în 1977, Agatha a comentat că a avut norocul să aibă o „copilărie foarte fericită”. Cu toate acestea, Agatha și-a pierdut tatăl în noiembrie 1901, după ce suferise deja numeroase atacuri de cord.

În 1902 Agatha și-a început educația formală la Școala de fete Miss Guyer’s din Torquay, înainte de a se muta în Franța, la vârsta de 15 ani, pentru a-și continua studiile la trei școli pariziene diferite. Cinci ani mai târziu s-a reîntors în Anglia, unde a început să scrie prima sa poveste, „The House of Dreams”, care a fost publicată abia 16 ani mai târziu într-o rubrică obscură a revistei ”The Sovereign Magazine”.

Viața scriitoarei Agatha Christie. Cine a fost primul ei soț?

La vârsta de 22 ani, în timpul unui bal, Agatha l-a cunoscut pe Archie Christie, un ofițer din cadrul Armatei de aviație britanice. Cei doi s-au îndrăgostit aproape imediat, însă din diferite motive au amânat căsătoria.

Archie Christie și Agatha. Foto: Pinterest

După izbucnirea primului Război Mondial, în iulie 1914, Archie a fost trimis în Franța, iar Agatha, care avea pe atunci 24 de ani s-a înrolat ca voluntar într-un spital al Crucii Roșii din orașul Torquay.

Cei doi s-au căsătorit în ajunul Crăciunului din 1914, într-o permisie a lui Archie. Au petrecut doar o noapte împreună, prima din luna lor de miere, în Grand Hotel din Torquay, după care, pe 27 decembrie, Archie s-a întors pe front.

Viața conjugală timpurie a cuplului a fost zdruncinată de război – s-au putut întâlni doar în câteva ocazii rare pe toată durata conflictului.

Cu toate acestea, s-au reunit în ianuarie 1918, când Archie s-a mutat la Londra după ce a primit o funcție în biroul de război. După încheierea războiului în noiembrie 1918, Archie și-a găsit un loc de muncă în domeniul financiar în Londra și jumătate de an mai târziu s-a născut primul copil al celor doi, o fiică pe nume Rosalind.

Viața scriitoarei Agatha Christie. Când a început să scrie romane polițiste?

Se întâmpla în timpul primului Război Mondial, când Agatha a început să scrie povești cu detectivi. Primul ei roman, „The Mysterious Affair at Styles” a fost scris în 1916, dar a fost publicat abia patru ani mai târziu.

Rosalind, singura fiică a scriitoarei. Foto: Pinterest

Al doilea roman al lui Christie, „Adversarul secret”, a fost publicat în 1922 și a fost bine primit de recenzori. În același an, lui Archie i s-a cerut să viziteze zone ale Imperiului Britanic pentru a promova deschiderea Expoziției Imperiului Britanic (care promova Marea Britanie și coloniile sale și care urma să se deschidă la Londra în 1924). Agatha s-a alăturat soțului ei în călătoriile sale și, în timp ce vizitau Hawaii, au devenit primii europeni ce au reușit să facă surf în picioare.

După izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial, în 1939, Agatha a făcut voluntariat la farmacia University College Hospital din Londra. Acolo a început să învețe lucruri interesante despre diferite otrăvuri și medicamente, informații ce au folosit imaginației sale de mai târziu, la scrierea romanelor ei.

Agatha a continuat să scrie după cel de-al doilea război mondial și a fost distinsă cu un CBE (Comandant al Ordinului Imperiului Britanic) în lista de Onoare de Anul Nou din 1956 pentru contribuția sa la literatură. Soțul ei a primit un ordin de cavaler în 1968 pentru munca sa arheologică, iar Agatha a fost promovată în funcția de comandant în 1971.

Viața scriitoarei Agatha Christie și circumstanțele din jurul misterioasei ei dispariții

Anul 1926 s-a dovedit a fi unul dificil pentru Agatha: mama ei a murit, iar soțul ei a anunțat pe neașteptate că o va părăsi pentru o altă femeie. Copleșită de aceste evenimente, pe 3 decembrie, Agatha a plecat de acasă în timpul nopții, lăsând o scrisoare în care preciza că a plecat într-o călătorie în Yorkshire.

Cu toate acestea, în dimineața următoare, mașina lui Agatha a fost descoperită lângă vârful unei cariere de cretă, la câțiva kilometri de casa ei, lucru ce a provocat o căutare la nivel național pentru găsirea romancierei. Imaginea lui Agatha a apărut în zeci de ziare, inclusiv în New York Times, iar jurnaliștii au început să facă speculații despre ce i s-ar fi putut întâmpla.

În urma unor căutări aprofundate, Agatha a fost descoperită într-un hotel din Harrogate, la 11 zile după dispariție, unde era înregistrată sub numele amantei soțului ei, Theresa Neele. Faimoasa Agatha nu-și mai amintea ce i se întâmplase și niciodată nu a vorbit public despre dispariția ei. În ciuda numeroaselor speculații ale poliției, presei și membrilor familiei, nu vom ști niciodată ce s-a întâmplat atunci în viața scriitoarei Agatha Christie.

Știrea dispariției scriitoareei Agatha Christie în ziarele vremii

Viața scriitoarei Agatha Christie. Divorțul.

În 1928 Agatha a finalizat unul dintre cele mai faimoase romane ale sale, Misterul trenului albastru. Tot în acest an, divorțul ei a fost finalizat.

Doi ani mai târziu, în timpul unei vizite la un sit arheologic din Ur, lângă Bagdad, Agatha l-a întâlnit pe arheologul Max Mallowan, care era cu aproape 14 ani mai mic decât ea. Cei doi s-au căsătorit în septembrie 1930, la doar șase luni de la prima întâlnire. Acest mariaj a rezistat până la final, în ciuda infidelităților soțului, despre care se pare că știa toată lumea.

Agatha a continuat să scrie romane polițiste extrem de apreciate, printre care Murder on the Orient Express (1934); Moartea pe Nil (1937) și Appointment with Death (1938).

Agatha Christie și Max Mallowan, cel de-al doilea soț. Fot. Pinterest

Viața și moartea scriitoarei Agatha Christie

Sănătatea scriitoarei Agatha Christie a început să se deterioreze în anii 1970, iar la 12 ianuarie 1976 a murit din cauze naturale la casa sa din Oxfordshire. Ultimul roman al Agathei, Sleeping Murder: Miss Marple’s Last Case, a fost publicat postum în octombrie 1976.

Fiica ei, Rosalind, a fost cea care a rămas să aibă grijă de moștenirea literară a mamei sale, să-i promoveze cele peste 80 de romane și povestiri, însă, la fel ca Agatha Christie, a murit din cauze naturale, tot la vârsta de 86 de ani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora