Viața scriitoarei Isabelle Allende. De la originile prezidențiale, la copilăria chinuită și până la durerea unei mame și romanul „Casa Spiritelor” - LIFE.ro
Sari la conținut

Viața scriitoarei Isabelle Allende. De la originile prezidențiale, la copilăria chinuită și până la durerea unei mame și romanul „Casa Spiritelor”

Isabelle Allende este jurnalist și romancier cilian, cu peste 20 de cărți scrise, majoritatea dintre ele traduse în peste 35 de limbi și vândute în peste 67 de milioane de copii.
Share this article

Viața scriitoarei Isabelle Allende a devenit cunoscută după publicarea bestseller-ului „Casa Spiritelor”, urmat de foarte apreciatele „City of the Beasts”, „Ines od My Soul„ și „Paula”.

Isabelle Allende este jurnalist și romancier cilian, cu peste 20 de cărți scrise, majoritatea dintre ele traduse în peste 35 de limbi și vândute în peste 67 de milioane de copii.

Viața și copilăria scriitoarei Isabelle Allende

Isabelle Allende s-a născut pe data de 2 august 1942, în Lima, Peru. Ea este fina lui Salvador Allende, primul președinte socialist al republicii Chile, care era și vărul tatălui ei.

Tatăl ei, Thomas, un cunoscut diplomat, a părăsit familia când Allende avea numai doi ani.

Ea împreună cu surorile ei și cu mama lor s-au mutat în casa bunicului lor, în Chile.

Viața scriitoarei Isabelle Allende este rememorată de ea însăși, încă din copilărie, pe când era o fetiță rebelă ce nu asculta deloc de bunicul ei și de mama sa. „Trăiam într-o casă bogată – fără bani”, spunea ea într-un interviu acordat publicației „The Telegraph. „Bunicul meu plătea pentru strictul necesar, însă mama nu avea bani nici să ne cumpere o înghețată. Îmi doream să fiu ca bunicul pentru că mama avea o viață grea, iar el se bucura de toate privilegiile, de putere, de libertate și de mașină – Cred că acesta a fost momentul în care am început să mă revolt împotriva oricărei autorități masculine; poliție, biserică, tot”.

Mama lui Isabelle s-a recăsătorit cu Ramon Huidobro, de asemenea diplomat, iar familia se muta dintr-un loc într-altul, în funcție de detașările pe care le primea de la serviciu tatăl vitreg. Allende a mai spus că a fost foarte determinată să muncească foarte devreme și astfel și-a început cariera de jurnalist. În scurt timp a devenit un jurnalist foarte apreciat și a lucrat în televiziune și în presa scrisă în perioada anilor ‘60 –  ’70.

Isabelle Allende în copilărie, în casa bunicului ei

Viața scriitoarei Isabelle Allende și opera literară

Viața scriitoarei Isabelle Allende s-a schimbat pentru totdeauna când generalul Augusto Pinochet a condus o lovitură de stat militară în 1973, răsturnând guvernul lui Salvador Allende. În timpul unui atac asupra palatului prezidențial, Salvador Allende a fost împușcat și omorât. (După zeci de ani de controverse în jurul cauzei morții lui, o autopsie a confirmat în 2011 că a fost vorba de o sinucidere).

Salvador Allende, fostul președinte chilian, nașul și unchiul scriitoarei

Isabel Allende a devenit activă în sprijinirea victimelor represiunii și brutalității regimului lui Pinochet, dar realizând că este periculos să rămână în Chile, a fugit din țară împreună cu soțul și cei doi copii în 1975 și a trăit în exil în Venezuela timp de 13 ani.

În 1981, Allende i-a scris o scrisoare bunicului ei care se afla pe patul de moarte în Chile. Scrisoarea a devenit fundația primului său roman, „The House of Spirits” (1985), care a devenit best-seller internațional și i-a lansat cariera de scriitoare. Romanul spune povestea a două familii ce trăiau în Chile în anii 1920, până în momentul loviturii militare din 1973, împletind elemente de realism magic și mărturie politică.

Foto: Apnews

Au urmat apoi Of Love and Shadows (1987), Eva Luna (1987), Two Words 91989), The Infinite Plan (1991), Doughter of Fortune (1999), Portrait in Sepia (2000), Zorro (2005), Ines of My Soul (2006), island Beneath the Sea (2010), Maya’s Notebook (2011), Ripper (2014 și The Japanese Lover (2015).

La îndemnul celor trei nepoți, Allende a scris prima ei carte pentru adulți tineri, Orașul bestiilor, care a fost publicată în 2002. A fost prima carte din trilogia adresată tinerilor cititori, ce include și volumele Kingdom of the Golder dragon (2003) și Forest of the Pygmies (2005).

Autoarea numește stilul său ca fiind „literatură realistă înrădăcinată în creșterea ei remarcabilă și în oamenii și evenimentele mistice care i-au alimentat imaginația”. De asemenea explică faptul că opera ei este „în mod egal informată de convingerile sale feministe, angajamentul față de societate și justiție și de realitățile politice dure ce i-au modelat destinul”.

Pe lângă ficțiune, Allende și-a minat propria viață pentru a scrie memorii profund personale, printre care romanul Paula (1994) ce vorbește despre viața și pierderea fiicei sale în urma unei boli rare.

Viața scriitoarei Isabelle Allende măsurată în premii literare

De-a lungul carierei sale, Allende a primit numeroase premii pentru munca sa, inclusiv Premiul Național cilian pentru Literatură (2010) și Premiul Bibliotecii Congresului pentru realizări creative și ficțiune. În 2014, președintele american Barack Obama i-a oferit scriitoarei faimoasa Medal of Freedom.

Viața personală a scriitoarei Isabelle Alende

Allende s-a căsătorit prima dată cu Miguel Frias în 1962. Au avut împreună doi copii, o fiică pe nume Paula (născută în 1963) și un băiețel pe nume Nicolas (născut în 1966). După divorțul de Frias ce a avut loc în 1987, Allende l-a cunoscut pe cel ce avea să devină al doilea ei soț, Willie Gordon, scriitor și avocat. Însă, după 27 de ani împreună, au divorțat în anul 2015.

Isabelle Allende și al doilea soț al ei, William Gordon

Pe parcursul celor 27 de ani de mariaj, viața scriitoarei Isabelle Allende și a soțului ei, a fost supusă unor chinuri groaznice. Doi dintre copiii lui Gordon dintr-o relație anterioară au murit, precum și Paula, fiica cea mare a lui Allende. Paula a murit în urma unei complicații apărute din cauza unei boli rare, porfirie, care a răpus-o la numai 28 de ani. Acela a fost momentul în care scriitoarea a pus bazele Fundației Isabelle Allende, în amintirea fiicei ei. Fundația se străduiește să obțină dreptate economică și socială pentru femei.

Isabelle Allende premiată de președintele Barack Obama

Allende trăiește încă din 1987 în San Francisco Bay Are și a devenit cetățean american în 1993.

Ea spune pe site-ul ei că rămâne conectată la casa adoptivă și la locul său de naștere fiind „cu un picior în California și celălalt în Chile”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora