Violul a devenit o armă. Drama femeilor ucrainene violate de soldații ruși
Fotografiile civililor uciși în localitatea ucraineană Bucha și poveștile femeilor și fetelor ucrainene violate de soldații ruși au făcut deja înconjurul lumii. Deși nimic nu poate fi comparat cu războiul în sine, ne este greu să ne imaginăm că în secolul 21 astfel de atrocități se mai pot întâmpla. Când toată lumea pare să militeze pentru pace, când au trecut deja zeci de ani de la ultimul conflict armat în Europa, iată că la numai doi pași de granița cu România se întâmplă astfel de fapte abominabile.
Violul, noua armă de război
Femeile din Ucraina se confruntă cu amenințarea violului ca armă de război, deoarece dovezi tot mai mari ale violenței sexuale apar din zonele din care forțele ruse s-au retras.
Lumea a fost îngrozită de o fotografie făcută de fotograful Mikhail Palinchak pe o autostradă la 20 km în afara capitalei Kiev, în care trupurile unui bărbat și a trei femei erau îngrămădite sub o pătură. Femeile erau goale și trupurile lor fuseseră parțial arse, a spus fotograful.
Imaginea îngrozitoare se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi că execuțiile sumare, violurile și tortura au fost folosite împotriva civililor în zonele aflate sub controlul Rusiei de când Kremlinul a lansat invazia în Ucraina, pe 24 februarie.
Deosebit de greu de înțeles pentru mulți este amploarea violenței sexuale. Pe măsură ce trupele ruse s-au retras din orașele și suburbiile din jurul capitalei pentru a-și reorienta efortul de război spre estul Ucrainei, femei și fete au venit să spună poliției, mass-mediei și organizațiilor pentru drepturile omului despre atrocitățile pe care le-au suferit din cauza soldaților ruși. Violurile în grup, atacurile care au loc sub amenințarea armei și violurile comise în fața copiilor se numără printre mărturiile sumbre culese de anchetatori.
Mărturii și drame ale femeilor ucrainene violate
„Am primit mai multe apeluri la linia noastră de urgență de la femei și fete care solicită asistență, dar în majoritatea cazurilor a fost imposibil să le ajutăm fizic. Nu am reușit să ajungem la ele din cauza luptei”, a declarat Kateryna Cherepakha, președintele La Strada Ucraina, o organizație de caritate care sprijină supraviețuitorii traficului, violenței domestice și agresiunii sexuale.
Citește și: „Un copil fericit este copilul care poate să zâmbească din orice”. Liana Dumitru și Andreea Talmazan, psihoterapeutele care au elaborat cel mai amplu și util ghid de prevenire a traumelor copiilor care au văzut și au trăit pe pielea lor războiul
„Violul este o crimă subraportată și o problemă stigmatizată chiar și în vremuri pașnice. Sunt îngrijorată că ceea ce aflăm va fi doar vârful aisbergului.”
Violul și agresiunea sexuală sunt considerate crime de război și o încălcare a dreptului internațional umanitar, iar atât procurorul general al Ucrainei, cât și Curtea Penală Internațională au declarat că vor deschide anchete în cazul violenței sexuale raportate. Dar ceea ce în prezent pare a fi o posibilitate îndepărtată pentru a se face dreptate, nimic nu poate atenua temerile femeilor ucrainene cu privire la ceea ce se mai poate întâmpla într-un război care este departe de a fi încheiat.
Antonina Medvedchuk, o femeie în vârstă de 31 de ani, a spus că, atunci când s-a trezit cu sunetul bombardamentelor în urechi, în ziua în care a izbucnit războiul, primele lucruri pe care le-a luat înainte de a părăsi suburbiile de nord ale Kievului au fost prezervative și foarfece pe care să le folosească ca armă pentru a se proteja.
„La fiecare pauză dintre starea de asediu și bombardament am căutat contracepție de urgență în loc de o trusă de prim ajutor de bază”, a spus ea. „Mama a încercat să mă liniștească: „Acesta nu este un război din acela, nu mai există așa ceva, războaiele alea sunt din filme vechi.” Sunt feministă de opt ani și am plâns în tăcere, pentru că toate războaiele sunt așa.”
Cine le ajută pe femeile ucrainene?
Nu numai de soldații ruși ar trebui să se protejeze femeile ucrainene. În Vinnytsia, un oraș din vestul țării, o profesoară a raportat poliției că un membru al serviciilor teritoriale de apărare a târât-o în biblioteca școlii și a încercat să o violeze. Bărbatul a fost arestat.
Organizații precum La Strada Ukraine și o rețea națională numită Feminist Workshop au lucrat online și cu guvernul local pentru a distribui informații despre sprijinul medical, legal și psihologic disponibil pentru victimele agresiunii sexuale și încearcă să găsească adăposturi sigure pentru femeile și fetele care fug atât din calea războiului, cât și de violența domestică.
Ei se tem, totuși, că trauma cauzată de utilizarea violului ca tactică militară va duce la suferințe profunde în societatea ucraineană pentru anii următori.
„Când o femeie scapă, pare că este în siguranță, este departe de arme și de bărbatul care a violat-o”, a spus Sasha Kantser, manager de afaceri externe la Atelierul feminist din Lviv, care a ajutat sute de femei și fete strămutate după izbucnirea războiului.
„Dar trauma este o bombă în interiorul ei, care o urmărește. Amploarea a ceea ce se întâmplă acum este sfâșietoare.”