Vrei o prăjitură pe care s-o sorbi din priviri?
O cunăscută sculptoriţă de origine americană, Shayna Leib a creat o colecţie de prăjituri din sticlă. Această colecţie include ecleruri, tarte cu lămâie, mousse de ciocolată şi meringue, dar şi prăjituri cu căpşune. Fiecare creaşţie arată exact ca o prăjitură adevărată, delicioasă, însă toate elementele de la frişcă, cremă, blat, îngheţată şi fructe sunt necomestibile.
Shayna, a cărei specializare este arta obţinută din sticla suflată, s-a inspirat pentru această colecţie de prăjituri din show-ul de televiziune britanic The Great British Bake Off. Ca orice show culinar şi acesta prezintă bucătari amatori care îţi prezintă talentele în faţa unor juraţi experţi. Spre deosebire de acei cofetari amatori, Shayna a avut nevoie de mai bine de 6 luni pentru a produce o selecţie de 40 de prăjituri diferite făcute din sticlă. Iar asta este limpede de înţeles, deoarece a fost nevoită să folosească tehnici complicate pentru suflarea sticlei şi pentru prelucrarea ceramicii pentru a crea aceste minunăţii.
Această colecţie îi oferă artistei un alt mod prin care se poate bucura de prăjituri, deoarece suferă de ani de zile de tot felul de alergii alimentare şi nu poate mânca dulciuri.
„Uitându-mă la Great British Bake Off, m-a făcut să mă gândesc serios la modalitatea prin care pot crea deserturi din sticlă. Nu pot mânca prăjituri deoarece sufăr de nunemărate intoleranţe şi alergii alimentare, aşa că recalificarea minţii pentru a vedea desertul într-un mod clinic, a fost ceea ce am vrut să fac prin crearea acestei colecţii”, a declarat Shayna.
„Am o bază de date cu peste 1500 de imagini pe care le-am căutat pentru inspiraţie. AM înţeles forma, însă, uneori, acest lucru nu este de ajuns, pentru că trebuie să înţelegi în profunzime regulile. Am folosit multe tehnici printre care suflarea sticlei, topirea, turnarea şi lucrarea la lampă, precum şi modelarea ceramicii. Toate materialele folosite sunt incompatibile între ele. Toate au coeficiente diferite de expansiune, ceea ce înseamnă că dacă le combini, vor crăpa. Aşa că fiecare element a trebuit manevrat astfel încât să se fixeze perfect la locul său”, a mai declarat sculptoriţa.
Noua sa colecţie va fi expusă pe data de 2 noiembrie în Chicago la festivalul anual Sculpture Objects Funcţional Art, cunoscut sub numele de SOFA.