Vulcani activi din lumea întreagă ce pot erupe în orice clipă - LIFE.ro
Sari la conținut

Vulcani activi din lumea întreagă ce pot erupe în orice clipă

Cenușa ce se împrăștie, lava ce se prelinge sau gazele fierbinți pot duce la situații cel puțin de instabilitate, însă gradul pericolului pare să fie atrăgător pentru acei turiști care riscă foarte mult apropiindu-se doar pentru o fotografie a cărei amintire se gândesc că o vor purta toată viața.
Share this article

În ciuda pericolului, turiștii vizitează, sau o făceau înainte de pandemia de coronavirus, zonele cu cei mai activi vulcani din lume, pentru a face poze acestor peisaje create de mama natură, parcă special pentru a demonstra că ea este cea care organizează toate formele de viață.

La finalul anului trecut, 15 oameni au murit în urma erupției vulcanului din Noua Zeelandă, ceea ce subliniază încă o dată că este periculos să vizităm acești vulcani activi. Cenușa ce se împrăștie, lava ce se prelinge sau gazele fierbinți pot duce la situații cel puțin de instabilitate, însă gradul pericolului pare să fie atrăgător pentru acei turiști care riscă foarte mult apropiindu-se doar pentru o fotografie a cărei amintire se gândesc că o vor purta toată viața. Dar să vedem care sunt acei vulcani activi ce pot erupe în orice moment:

Eyjafjallajokull, Islanda

Acest vulcan întins sub ghețarul cu același nume, a pus Islanda pe harta turiștilor când a erupt în 2010. De atunci Islanda și acest vulcan au devenit destinații foarte populare. Deși nu la fel de faimos ca vecinul lui, vulcanul Katla, cred cercetătorii, poate erupe în orice moment. Acest vulcan erupe de obicei o dată la 40 sau 80 de ani, însă nu a mai erupt masiv din 1918, iar specialiștii cred că urmează un spectacol mult mai grandios decât cel din 2010 al vulcanului Eyjafjallajokull.

Muntele Merapi, Indonezia

Merapi (cel care face focul în limba javaneză) erupe odată la 5-10 ani și când o face, e un adevărat spectacol. Vulcanul se află în apropierea orașului extrem de populat Yogyakarta și este integrat în viața de zi cu zi. Lava și cenușa au făcut pământul fertil, vulcanul fiind important și pentru regii și sultanii din istorie. Pentru a învăța această istorie, turiștii pot vizita Muzeul Merapi sau să privească vulcanul din turnul de observație Kaliurang.

Erta Ale, Etiopia

Deși nu foarte înalt și impozant, Erta Ale este singurul vulcan din lume ce are un lac de lavă consistentă. Situat în depresiunea Danakil, este considerat și unul dintre cele mai fierbinți puncte din lume. Cea mai bună modalitate de a vizita vulcanul este prin intermediul unui tur ghidat deoarece zona este una foarte izolată.

Muntele Stromboli, Italia

Unul din cei mai faimoși și atractivi vulcani din lume, Muntele Stromboli formează una dintre insulele Eoliene din jurul coastei Italiei. Singura modalitate de a-l vizita este cu barca până pe insulă și apoi urcând muntele, pe jos. În vara anului trecut vulcanul a erupt și a omorât un cățărător. În ciuda acestui fapt, este faimos pentru că din 1932 erupe aproape continuu.

Kilauea, Hawai

Cel mai atractiv vulcan din lume este în Hawai unde vulcanii dețin cultura locală. Kilauea se află la granița cu vulcanul Mauna Loa, deșertul Kau, Ainahou Ranch și jungla de ferigă. Vulcanul Kilauea se află pe insula cea mare din Hawai, așa că mai ai și alte lucruri de vizitat aici, precum Honolulu.

Pacaya, Guatemala

Cei care nu se simt confortabil să zboare cu elicopterul, sau cărora nu le plac călătoriile lungi cu mașina, se pot bucura de priveliștea vulcanului Pacaya din propria cameră de hotel și Guatemala City. Sau pot merge aproape o oră cu mașina pentru a fi cât mai aproape de centrul de foc al vulcanului. Vulcanul eliberează multă căldură și nu puțini sunt aceia care coc marshmallows deasupra lui. Dar nu e singurul vulcan activ din zonă, în Guatemala mai putem vedea și vulcanul Fuego care a erupt anul trecut sau vulcanul Santiaguito. Și mai sunt încă 34 de vulcani stinși sau adormiți în această țară.

Muntele Etna, Italia

Nu doar muntele Etna reprezintă unul dintre cele mai pitorești locuri din Sicilia pentru că Etna este cel mai activ vulcan din Europa, dar și cel cu cele mai multe erupții în ultimii 2000 de ani. Cenușa lui face ca terenurile din Sicilia să fie foarte fertile și astfel să crească unele dintre cele mai bune soiuri de viță de vie.

Sakurajima, Japonia

La mai puțin de 10 kilometri de orașul Kagoshima, Sakurajima erupe aproape în fiecare zi. Vizitarea zonei este foarte accesibilă cu ajutorul feriboturile ce pleacă din oraș din 15 în 15 minute. Odată ajunși la baza vulcanului, turiștii se pot cățăra sau pot vizita observatorul, cel mai apropiat loc prin care poți vizualiza în siguranță emisiile. Lava a creat lucruri interesante, printre care cea mai mare ridiche din lume, dar și cea mai mică portocală decojită.

Muntele Yasur, Vanuatu

Vanuatu este o insulă despre care nu știe chiar toată lumea, însă locuitorii ei sunt considerați cei mai fericiți oameni din lume. În apropiere de Fiji, în Pacificul de sud, muntele Yasur a devenit faimos în 1884 când a fost observat de căpitanul Cook. Sunt multe opțiuni de a vizita vulcanul, însă e recomandat să țineți cont de toate avertismentele întâlnite în cale pentru că nu se știe niciodată când erupe.

Volcan de Colima, Mexic

Volcan de Colima este considerat unul dintre cei mai periculoși vulcani pe care îi poți vizita. A fost foarte puțin activ din 1990 până azi, însă în 1913 a înregistrat o explozie uriașă ce a spulberat o parte a craterului. Ciudad Guzman este cel mai apropiat oraș de vulcan, însă marele oraș Colima reprezintă un punct de destinație minunat, mai ales dacă ești în căutarea unui ghid sau a unei mașini de închiriat.

Vezuviu, Italia

Fără dar și poate cel mai faimos vulcan din lume, Vezuviu este considerat inactiv la momentul acesta, însă asta nu înseamnă că nu poate erupe la un moment dat. O vizită la Vezuviu este mai puțin despre a vedea emisiile active, ci mai mult despre o incursiune în istorie, în special în anul 79 DHr, când a distrus orașul Pompei. Deși vulcanul pare inofensiv astăzi, trebuie spus că atunci când a îngropat în foc Pompeiul, era într-o fază inactivă.

White Island, Noua Zeelandă

Acesta este vulcanul care a făcut cele mai recente victime, 15 orameni la finalul anului trecut. White Island, o zonă nelocuită, este extrem de populară printre turiști. De asemenea, este centrul culturii neozeelandeze și joacă un rol important în folclorul Maori. Pentru a ajunge pe insulă, trebuie să apelezi la un tur cu barca, iar de acolo, poți străbate versantul cățărându-te. Relativ aproape de Vanatu, White Island a primit acest nume topt din partea căpitanului Cook.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora