Ziua Mondială împotriva Cancerului. Care este importanța ei și cum ne putem implica la construirea unei lumi fără cancer? - LIFE.ro
Sari la conținut

Ziua Mondială împotriva Cancerului este o sărbătoare organizată în fiecare an pe data de 4 februarie, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare globală a cancerului. Ziua Mondială împotriva Cancerului a luat naștere în anul 2000, la primul Summit Mondial Împotriva Cancerului, care a avut loc la Paris. La această întâlnire, liderii agențiilor guvernamentale și ai organizațiilor ce luptă împotriva cancerului din întreaga lume au semnat Carta de la Paris Împotriva Cancerului, un document care conține 10 articole care subliniază un angajament global de cooperare pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și pentru investiția continuă în progresul cercetării, prevenirii și tratamentului cancerului. Articolul X din carte a declarat oficial data de 4 februarie drept Ziua Mondială a Cancerului „astfel încât în fiecare an, Carta de la Paris să fie în inimile și mințile oamenilor din întreaga lume”.

Citește și: Frânturi din viața unui psihoterapeut ce tratează copiii bolnavi de cancer: „Am învățat odată cu ei. Ei m-au inspirat și m-au influențat să ajung omul care sunt azi”. Cu Diana Todea despre importanța relaxării și a stării de bine a copilului ce luptă să învingă boala

De ce e atât de importantă Ziua Mondială împotriva Cancerului

Conștientizarea cancerului a devenit extrem de importantă în secolul 21. Deși au existat numeroase progrese în înțelegerea, diagnosticarea și tratamentul cancerului – factori care ar trebui să contribuie la declinul bolii – numărul de noi cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an a continuat să crească la nivel global. Au fost diagnosticate 8,1 milioane de cazuri noi în 1990, 10 milioane în 2000, 12,4 milioane în 2008 și 14,1 milioane în 2012. Numărul deceselor anuale de cancer la nivel mondial a crescut, de asemenea, de la 5,2 milioane de oameni în 1990 la 8,2 milioane de oameni în 2012 și până la o valoare estimată de 9,6 milioane în 2018. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dacă incidența cancerului continuă să crească la ritmul raportat, numărul deceselor la nivel mondial din cauza cancerului va crește la peste 16,3 milioane până în 2040. Cu toate acestea, de asemenea, conform OMS, până la 40 la sută din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite. Ca urmare, creșterea gradului de conștientizare cu privire la prevenirea cancerului a devenit un obiectiv proeminent al multor organizații ce luptă împotriva cancerului din întreaga lume, iar Ziua Mondială a Cancerului a ajuns să reprezinte o reafirmare anuală a importanței acestui obiectiv.

Ziua Mondială împotriva Cancerului

Cine organizează Ziua Mondială împotriva Cancerului?

Uniunea Internațională Împotriva Cancerului (UICC), o organizație dedicată creșterii gradului de conștientizare globală a cancerului, coordonează Ziua Mondială a Cancerului și este sprijinită în acest efort de OMS și alte organizații internaționale. Ziua Mondială împotriva Cancerului servește drept punct de lansare oficial pentru declararea de noi teme și lansarea de noi publicații pentru Campania Mondială de Cancer a UICC, care funcționează pe tot parcursul anului și se străduiește să crească gradul de conștientizare a cancerului prin formarea de parteneriate cu instituțiile de sănătate și prin propunerea de activităţi educaţionale şi crearea de anunţuri publice. În onoarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului, multe instituții de sănătate și centre de cancer pun la dispoziție pe site-urile lor web diverse publicații educaționale și materiale despre cancerul și prevenirea cancerului. În unele locuri, Ziua Mondială a Cancerului este recunoscută printr-o paradă sau un eveniment local de strângere de fonduri, cum ar fi o plimbare, o gală, un concert sau o licitație. În plus, unele țări difuzează emisiuni speciale de televiziune sau programe radio despre cancer în timpul săptămânii în care are loc Ziua Mondială a Cancerului.

Citește și: Andreea Romaniuc, doctorița ce a învins cancerul. Și povestea studenției unei mediciniste, pacientă în „Rețeaua citostaticelor”

Deoarece peste 70% dintre decesele cauzate de cancer au loc în țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic, Ziua Mondială împotriva Cancerului și Campania Mondială pentru Cancer au devenit mecanisme importante pentru a atrage atenția asupra prevenirii și tratamentului cancerului în aceste țări. De exemplu, în Nicaragua, unde accesul la centrele de tratare a cancerului a fost sever limitat, Ziua Mondială împotriva Cancerului 2007 a marcat începutul unei colaborări internaționale menite să îmbunătățească resursele de îngrijire a cancerului din țară.

Ziua Mondială împotriva Cancerului 2022

În acest an, organizatorii și-au propus să informeze despre conștientizarea puterii cunoașterii.

Fiecare dintre noi are capacitatea de a face diferența, mare sau mică, și că împreună putem face progrese reale în reducerea impactului global al cancerului.

În data de 4 februarie se va face la rolul fiecăruia în crearea unei lumi fără cancer, și vom fi învățați despre ce înseamnă decalajul în îngrijirea cancerului.

Ziua Mondială împotriva Cancerului este mai mult decât o zi în calendar. De aceea, campania este construită pentru a inspira schimbarea și a mobiliza acțiuni mult după ziua în sine. O campanie pe mai mulți ani înseamnă mai multă expunere și implicare, mai multe oportunități de a crește gradul de conștientizare global și, în cele din urmă, mai mult impact.

Campania din 2022 este de fapt o campanie ce se va întinde pe trei ani:

2022: Realizarea problemei

Primul an al campaniei „Close the Care Gap” se referă la înțelegerea și recunoașterea inechităților în îngrijirea cancerului de pe tot globul. Este vorba de a avea o minte deschisă, de a provoca presupuneri și de a privi faptele concrete:

Ziua Mondială împotriva Cancerului

• Inechitatea în îngrijirea cancerului costă vieți.

• Persoanele care caută îngrijire pentru cancer se lovesc de bariere la fiecare pas.

• Venitul, educația, locația și discriminarea bazată pe etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate și stil de viață sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta negativ îngrijirea.

• Decalajul afectează pe toată lumea, inclusiv pe tine și pe cei dragi.

• Aceste bariere pot fi schimbate.

Citește și: „N-am auzit în viața mea de atâtea cazuri de cancer într-o singură familie!”. Povestea a cinci surori marcate de boală

Acesta este anul pentru a pune în discuție status quo-ul și pentru a ajuta la reducerea stigmatizării; să ascultăm perspectivele persoanelor care trăiesc cu cancer și ale comunităților lor și să lăsăm acele experiențe trăite să ne ghideze gândurile și acțiunile.

Așa putem începe să ne imaginăm un mod mai bun de a face lucrurile și să construim o viziune mai corectă asupra viitorului — un viitor în care oamenii trăiesc o viață mai sănătoasă și au acces mai bun la servicii de sănătate, indiferent de locul în care se nasc, cresc, lucrează sau trăiesc.

2023: să ne unim vocile și să acționăm

Pe măsură ce campania va continua, se vor alătura unii oameni care au aceleași idei pentru că puterea aduce unitate. „Vom sărbători progresul din lumea reală în numeroasele sale forme și vom permite ca acest impuls să alimenteze lupta noastră pentru echitate. Vom face mai mult decât să răspândim vestea – o vom striga de pe acoperișuri. Vom construi alianțe mai puternice și noi colaborări inovatoare.

Acțiunile noastre pot lua nenumărate forme: motivarea vecinilor să ofere transport la tratamentul cancerului pentru un coleg rezident sau asigurarea faptului că la școala locală sunt oferite opțiuni alimentare sănătoase și accesibile.

Ne vom mobiliza prietenii, familia, colegii și comunitățile, pentru că știm că împreună putem realiza aproape orice”, este statement-ul organizatorilor.

2024: Împreună îi provocăm pe cei de la putere

Ultimul an al campaniei se referă la atragerea atenției la un nivel superior, la propriu. „Ne vom ridica vocile pentru a-i implica pe liderii noștri. Acum că avem cunoştinţe şi o comunitate unită alături de noi, suntem gata să zdruncinăm însăşi bazele nedreptăţii – să devenim avocaţi pe tot parcursul vieţii, complet echipaţi pentru a impulsiona o schimbare de durată.

Împreună, ne vom asigura că liderii noștri știu că cerem angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea și de a ne investi resursele pentru a realiza o lume justă și fără cancer. Vom face apel la lideri să elimine inechitățile în materie de sănătate abordând cauzele lor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde și cum au nevoie de ele”.


Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora