10 experiențe culinare extraordinare în întreaga lume - de la cina sub mare până la prânzul într-o peșteră de gheață
Cina sub mare sau prânzul în interiorul unei peșteri de gheață sunt numai două dintre cele 10 experiențe culinare pe care le poți trăi în lumea asta mare. O mică gustare într-o pivniță subterană. Un picnic cu vinuri rafinate pe un câmp de lavă. Se spune că mănânci mai întâi cu ochii și nicăieri nu este mai adevărat decât în cele mai unice restaurante culinare din lume, în care decorurile sunt la fel de epice și creative precum ceea ce este în farfurie. Nu este nimic în neregulă cu un restaurant frumos și cu o masă pregătită rafinat, desigur. Dar pentru cei care tânjesc la surprize, suspans sau chiar aventură atunci când vine vorba de mâncarea lor, există câteva opțiuni interesante.
Klein Jan la Tswalu Kalahari, Africa de Sud
Aventura începe pe drumul către această destinație unică de luat masa, deoarece fauna sălbatică și peisajele inegalabile cuprind orizontul. Combină o fermă veche de un secol în mijlocul emblematicului nisip portocaliu al deșertului Kalahari și imaginează-ți o pivniță la 13 metri adâncime și o sală de mese înaltă, deschisă spre sălbăticie și obții imaginea lui Klein Jan, o experiență culinară transportabilă creată de bucătarul cu stele Michelin, Jan Hendrik van der Westhuizen în cea mai mare rezervație privată de safari din Africa de Sud. Surprizele sunt nesfârșite și uimitoare, atât în ceea ce privește modul în care mesenii se mișcă fizic prin restaurant, cât și aromele, texturile și poveștile împachetate în călătoria delicioasă care este în mod distinct din Kalahari. Acesta nu poate fi un prânz sau o cină pasivă; este participativ, captivant și extrem de palpitant,învăluit în mistere care se dezvăluie cu fiecare înghițitură excepțională.
Experiențe culinare în lume: Hanul din Little Washington, Virginia
Mâncare atât de bună încât poate fi comparată cu o experiență religioasă este ceea ce vă așteaptă la acest restaurant de trei stele Michelin de lângă Washington, D.C., unde bucătarul vizionar Patrick O’Connell – supranumit „Papa Bucătăriei Americane” – dă o întorsătură cu tematică catolică. Doar două mese speciale pentru șase persoane care flanchează un șemineu baronial în capela culinară (alias bucătăria) sunt disponibile în fiecare seară pentru spectacol, o servire cu mai multe feluri, care începe cu o sosire ceremonială armonizată de cântări catolice. Proiectată de ilustrul scenograf Joyce Conwy Evans, sala de mese depășește, de asemenea, granițele; există chiar și o vacă de brânză care mugește în timp ce se rostogolește.
Waldorf Astoria Maldive Ithaafushi, Maldive
Este greu de imaginat un mod mai cool de a lua masa la marginea unui ocean și a unei jungle luxuriante decât suspendat într-o păstaie de bambus lucrată manual, unde vârfurile copacilor se întâlnesc cu cerul. Locurile pentru două persoane, sculptate în mijlocul naturii dezvăluie un loc uluitor pentru a vă bucura de un meniu cu șapte feluri compus din ingrediente precum homar, caviar beluga și wagyu, toate fiind aproape prea frumoase pentru a fi mâncate.
Experiențe culinare în lume: Shangri-La Vancouver, Canada
Dacă albastrul tău preferat este înghețat, nu tropical, Ice Cave Heli Adventure de la luxosul hotel Shangri-La din Vancouver ar putea fi genul tău de extravaganță. Începe cu un zbor cu elicopterul către o calotă glaciară și include un tur cu mașina de zăpadă prin uimitoarea peșteră de gheață Whistler și alege un meci de golf pe ghețar folosind bile biodegradabile. Un bucătar privat este la îndemână pentru a pregăti un prânz cu cinci feluri de mâncare pe care oaspeții îl pot savura în mijlocul unei fantezii de gheață albastră demnă de Frozen. Urcă-te înapoi în elicopter și aterizează din nou pentru un desert și o degustare de șampanie într-o altă locație spectaculoasă, înainte de a te întoarce la hotel pentru o clasă privată de mixologie folosind gheața reală colectată de pe ghețarul vechi de 12.000 de ani unde tocmai ai luat masa.
Conrad Maldives Insula Rangali, Maldive
Alăturați-vă bucătăriei gourmet cu experiența minunată de snorkeling sau scufundări, și aceasta este visul văzut cu ochii deschiși sub mări, la Restaurantul Ithaa Undersea din Maldive, la mare adâncime sub suprafața strălucitoare a Oceanului Indian. Cocteilurile de la mijlocul zilei, prânzul și cina sunt toate oportunități pentru unul dintre cei 14 oaspeți în acest local singular cu blat de sticlă, în timp ce lumea marină înoată deasupra voastră.
Experiențe culinare în lume: Under, Norvegia
Trecerea oaspeților în zonele lor de confort este o misiune a bucătarului Nicolai Ellitsgaard, al cărui restaurant – proiectat de renumita firmă de arhitectură Snøhetta – se scufundă la aproape 6 metri sub suprafața furtunoasă a Oceanului Atlantic. O fereastră acrilică uriașă lasă să pătrundă lumina din fundul mării și prezintă misterioasa lume subacvatică ca și cum ar fi pe scenă. Ingredientele pe care Ellitsgaard le folosește sunt proaspete și ecologice, garantând cufundarea oaspeților în împrejurimile marine într-un mod cu totul nou.
Eden Roc Cap Cana, Republica Dominicană
În ceea ce privește decorurile fantastice, aerul privat al acestei stațiuni opulente din Republica Dominicană este acolo sus. Peștera adâncă, în aer liber, cu o cascadă care curge din stânca accidentată și flora luxuriantă care se prelinge de-a lungul pereților, a fost făcută locuibilă pentru cine romantice, cu adăugarea unei punți intime din lemn, unde un violonist însoțește o masă de neuitat cu patru feluri de mâncare personalizabile.
Citește și: Cele mai bune restaurante din lume
Experiențe culinare în lume: Cave, Bali, Indonezia
Pe scări în spirală, mesenii coboară într-o peșteră veche de 25.000 de ani, luminată cu zgârcenie, unde doar 22 de locuri sunt așezate pe o podea luminată în stele și se confruntă cu stalactite antice și pereți în formă de semilună. Bucătarul Ryan Clift a creat meniul cu șapte feluri al restaurantului subteran Uluwatu (în anumite seri se extinde la 10) care include mâncăruri inventive, cum ar fi ardei fosilizați cu spuma de soia wasabi, cenușă de praz și pudră de fum și un măr de foie gras, cu un vin opțional și un cocktail. Între feluri, interludii sunt proiectate pe pereții peșterii, intensificând atmosfera uluitoare.
Joali Maldive, Maldive
Pisicile de mare uriașe care atrag atât de mulți vizitatori în lagunele utopice ale Maldivelor au inspirat această remarcabilă retragere privată pe insulă pentru a construi o casă în copac, folosind tehnici și materiale tradiționale locale. Destinația exclusivă de luat masa pentru până la 10 persoane este un biban idilic deasupra plajei, unde mai multe feluri de bucătărie maldiveană de la mare și de la fermă sunt însoțite de muzică adaptată serii magice.
Experiențe culinare în lume: Four Seasons Resort Hualalai, Hawaii
Insula Hawaii este un tărâm al minunilor cu peisajelor unice (de la vulcani activi la zăpadă), iar scopul experienței Iki a acestei stațiuni paradisiace este de a ajuta oaspeții să acceseze locurile inaccesibile – în timp ce se bucură de șampanie Gosset și de un picnic gourmet preparat cu ingrediente cultivate, crescute, sau prinse chiar pe insulă. Un elicopter este instrumentul cheie care vă asigură că ajungeți la destinația imposibil de atins altfel – gândiți-vă la un câmp de lavă cu vedere la ocean. Nu este nimic mai puțin magnific.
Insula Necker, Insulele Virgine Britanice
O achiziție de 110.000 USD pe noapte a insulei private a lui Richard Branson vine cu cea mai decadentă și fotogenă oportunitate de prânz: faimosul caiac sushi. Este exact așa cum se aude, un sushi plutitor livrat oaspeților într-o piscină turcoaz de vis, de o sirenă. Da, sirenă.
Foto: Pinterest.com