10 filme la care să ne uităm de Crăciun
Nu există o perioadă mai frumos decât asta. Crăciunul înseamnă colinde, cozonac, vin roșu și o pătură pufoasă și călduroasă în care te bagi în timp ce te uiți la televizor (sau orice alt ecran cu un film pe el). În perioada asta ai voie să te uiți la orice – de la filme de acțiune până la comedii lacrimogene, de la animații cu reni la niște filme old-school alb negru. Atunci când bradul este împodobit, luminițele sunt aprinse și telecomanda este în mâna ta, ai dreptul să alegi ce vrei.
Așa că, a venit timpul pentru filmele de Crăciun. Noi am făcut o colecție cu 10 filme – de la comedie, la acțiune, de la filme vechi la unele mai noi. O să de unde alege. Așa că, vizionare plăcută și nu uita să oprești filmul și să primești colindătorii.
Home Alone / Singur acasă
Nu putem începe lista filmelor de Crăciun fără Singur acasă. Nu există sfârșit de an fără povestea lui puștiului uitat acasă de sărbători. Și nu există Crăciun fără cei doi hoți (din primele două filme) care pățesc atât de multe lucruri încât nu îți mai poți opri lacrimile de râs. Macaulay Culkin este doar unul dintre cei mai cunoscuți copii din lume, este și cel cu care, mulți dintre noi, ne-am făcut Crăciunul. Singura acasă este un film la care o să te uiți cu toată familia. Este aventura la care visează orice copil. Și frica pe care o are orice părinte.
It’s a Wonderful Life
Lăsând în urmă filmul clasic de Crăciun pentru toți românii, ajungem la o peliculă care definește spiritul acestei sărbători. Regizat în 1946 de Frank Capra, It’s a Wonderful Life îl prezintă pe Jimmy Stewart în rolul lui George Bailey. Un bărbat care se gândește să se sinucidă când este vizitat de un înger care îi arată adevăratul sens al vieții.
A Christmas Story
La nouă ani de la succesul unui alt film de Crăciun, Black Christmas, Bob Clark revine cu un alt clasic al acestei perioade. De data aceasta spune povestea unei fetițe de nouă ani Ralphie Parker (Peter Billingsley) care nu își dorește altceva decât un Crăciun în care să zboare alături de reni. Iar dacă nu l-ai văzut până acum, atunci e clar alegerea potrivită pentru filmul la care să te uiți după masa de Crăciun.
Elf
Will Ferrell este un orfan crescut de … Moș Crăciun. Ce poate să fie mai interesant pentru copii decât o astfel de poveste. Un puști care nu doar că ajunge să îl cunoască pe Moș Crăciun, ci ajunge să trăiască alături de el și de reni exact la Polul Nord. Dar povestea nu se termină aici. Puștiul pleacă într-o aventură în New York pentru a-și găsi tatăl biologic – un om cinic și interesant mai degrabă de cariera lui, jucat de James Caan. O poveste fantastică, puțin absurdă, dar foarte drăguță.
Kiss Kiss Bang Bang
Schimbăm registrul și mergem către un alt tip de film. Dar, hai să fim serioși (sau mai degrabă, serioase), orice film cu Robert Downey Jr. este perfect. Iar dacă este și cu o mică legătură cu Crăciunul, atunci merită să îl (re)vezi în perioada asta. Regizorul Shane Black setează toată acțiunea din Kiss Kiss Bang Bang în jurul acestei sărbători. Iar comedia în care joacă Robert Downey Jr. împreună cu Val Kilmer spun povestea unui cuplu cel puțin inedit – un fost hoț, transformat într-un actor și un detectiv – care ajung să lucreze împreună.
The Nightmare Before Christmas
Cred că a tot fost o dezbatere în jurul acestui film – este unul de Crăciun sau de Halloween. De dragul acestui top și al acestei perioade, îl considerăm a fi unul de Crăciun. În plus, la cât de drag îmi este de Tim Burton, pentru mine nici nu prea contează sezonul. The Nightmare Before Christmas este o capodoperă vizuală. Un masterpiece plin de tricks and treats. Un film horror în adevăratul sens al cuvântului, demn de o seară numai bună de Halloween. Dacă te țin sperieturile să te uiți la un film în care vei vedea scheletele lui Moș Crăciun și aproape toate coșmarurile pe care le-ai putea avea în această perioadă, atunci îți spun doar atât: vizionare plăcută.
Edward Scissorhands
Și rămânem în universul Tim Burton cu un alt super film – Edward Scissorhands. Mi-a plăcut atât de mult filmul lui Burton din 19990 încât l-aș putea vedea oricând, nu doar de Crăciun. Johnny Depp joacă rolul omului foarfecă. Și decorațiunile pe care le poate face el, nu le poate face nimeni. Filmul ilustrează perfect atmosfera de Crăciun, vorbește despre egalitate de șanse, despre drepturile omului și despre incluziune socială. E frumos tare:
Brazil
Hmmm … pentru mine perioada asta nu înseamnă doar globulețe, luminițe, prăjituri și lichior de ouă, înseamnă și reflecție. Cum aș vrea să fie anul viitor. Și cum a fost anul care tocmai se termină. Cam despre asta este vorba și în Brazil. Filmul este absolut genial, unul „non-Crăciun”, în sensul clasic al termenului. Vorbește despre bătălia dintre dorință și realitate, dintre speranță și deznădejde. Filmul lui Terry Gilliam ne îndeamnă la reflecție asupra a ceea ce ne dorim cu adevărat pentru viața noastră.
One Magic Christmas
Înainte ca Netflix să ne bombardeze cu atât de multe filme în fiecare lună, așteptam frumos producțiile pe care le scoteau casele importante de producție. Astăzi avem atât de multe variante, încât ajungem să uităm filme care au dominat box office-urile atâta timp. Este cazul și lui One Magic Christmas. Filmul scos de Disney în 1985 îl prezintă pe Harry Dean Stanton în rolul unui înger care veghează asupra unei familii de muncitori. O combinație perfectă de curaj și sentimentalism.
A Christmas Carol / Scrooged
Adaptarea cărții lui Charles Dickens, A Christmas Carol este una dintre alegerile clasice pentru această perioadă. Așa că, dacă vrei o alternativă care ar merita văzută, poți alege musicalul Scrooge (1988). Bill Murray este un om care lucrează în televiziune. Un arogant, egoist care, în timp ce produce ecranizarea filmului A Christmas Carol, este vizitat de mai multe fantome care încearcă să îl ajute să înțeleagă cum este spiritul Crăciunului.
BONUS: Die Hard
Nu există Crăciun fără Die Hard. Așa cum nu există om care să îl omoare pe Bruce Willis. Die Hard este tot ceea ce și-ar dori cineva de la un film de Crăciun. Este un mix perfect între The Grinch Who Stole Christmas, eroul pe care nu reușește să îl învingă nimeni din Miracle On 34th Street și fantoma prezentului, a trecutului și a viitorului care vine în A Christmas Carol. Vorbește despre dualismul tuturor filmelor de Crăciun – rău vs bun. Și totul pus într-o cutie frumos împachetată, exact ca un cadou de pus sub brad.
Ho Ho Ho … vizionare plăcută!