Căutare

Share this article

Cel mai nou raport al Sleep Council (organizaţie britanică ce luptă pentru conştientizarea importanţei unui somn bun) arată că 30% dintre oameni dorm foarte prost, indiferent că este vorba de stres, îngrijorare, tulburări ale partenerului, zgomot sau un pat incomod. Vestea bună este însă, ne spun cei de la The Independent, că există câteva lucuri pe care le poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi calitatea somnului iar acestea se limitează la modul în care petreci orele de dinainte de a merge la culcare.
Jessica Sepel (expert în nutriţie şi unul dintre cei mai bine vânduţi autori de cărţi de sănătate) dezvăluie rutina de seară în cinci etape, care poate ajuta la un somn dulce:

Lasă munca la birou
Este crucial să încerci să te deconectezi şi să nu permiţi stresului legat de locul de muncă să te domine şi acasă. ”Să porţi stresul de la muncă şi acasă nu înseamnă altceva decât să crească cortizolul şi adrenalina, care afectează sănătatea generală”, spune Sepel. Faptul de a refuza să verifici e-mailurile după orele 20:00, poate fi un bun exerciţiu de a scăpa de stres.

Serveşte o cină sănătoasă
Alegerea unei cine uşoare dar bogate în macronutrienţi poate ajuta corpul să se relaxeze pregătindu-l pentru somn. Sepel recomandă ca masa de seară să conţină câteva proteine, grăsimi sănătoase şi fibre şi să fie neapărat consumată ”încet şi cu grijă”.

Fixează-ţi o limită zilnică de timp de folosit device-urile
Lumina albastră emisă de telefoane, tablete şi calculatoare împiedică capacitatea noastră de a adormi, aşa încât Sepel ne îndeamnă să nu ne mai uităm la telefon după ora 20:00. În cazul unor urgenţe, este indicat ca măcar cu jumătatea de oră înainte de a merge la culcare să nu mai facem asta.

Foto: Istock

Fă ceva relaxant
Pregătirea corpului şi a minţii pentru somn este esenţială, fie că înseamnă să faci o baie, să aprinzi nişte lumânări, să bei ceai din plante sau să citeşti.
„Îmi place să fac o baie cu câteva picături de ulei esenţial şi sare Epsom”, spune Sepel. Acest lucru ajută organismul să se odihnească şi să se pregătească pentru somn. Indiferent de forma aleasă de relaxare, cel mai important, spune Sepel, este să conştientizezi ceea ce faci şi să te bucuri la maximum de acel lucru.

Pregăteşte-ţi corpul pentru somn
Sepel recomandă adoptarea, cu zece minute înainte de culcare, a unei posturi yoghine, cunoscută sub numele de viparita karani, care constă în aşezarea pe spate, cu picioarele în sus sprijinite de un perete. Această poziţie îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi pune sistemul nervos parasimpatic în stare de odihnă.
 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO