5 recomandări culturale de weekend
Vă pregătiţi de minivacanţa de 1 decembrie? Vă propunem o serie de evenimente care să vă ajute la bagajul… cultural. Dacă sunteţi iubitori de pictură atunci trebuie să faceţi un popas la AnnArt Gallery, iar dacă îl îndrăgiţi pe regizorul Radu Jude, aveţi ocazia în acest weekend să îl vedeţi atât în postura de regizor de film, cât şi în cea de regizor de teatru. Nici muzica nu lipseşte din recomandările noastre, fie în cocerte live sau în dezbateri de carte.
Expoziţie: Ştefan Câlţia la Annart Gallery
Pictorul Ştefan Câlţia a vernisat zilele trecute cea de-a patra expoziţie personală la Galeria AnnArt. „Lucrări recente” reuneşte 14 lucrări în ulei pe pânză aduce în faţa publicului celebrele personaje ale lui Câlţia care par să leviteze într-o lume numai de artist ştiută. Expoziţia este deschisă publicului până pe 10 ianuarie 2017.
Maestrul Ştefan Câlţia este unul dintre cei mai apreciaţi pictori contemporani, cu lucrări achiziţionate de muzee celebre din lumea întreagă: Muzeul de Artă Contemporană şi Det Norske Teatret din Oslo, Muzeul de artă fantastică de la Gruyère, Elveţia, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Timişoara.
Dacă e nevoie de un motiv în plus pentru a merge să vedeţi „Lucrări recente”, atunci trebuie să ştiţi că toate lucrările din cadrul expoziţiei au fost vândute pe loc, încă din seara vernisajului.
Ştefan Câlţia – „Lucrări recente”, la AnnArt Gallery, până pe 10 ianuarie. Detalii pe annartgallery.ro
Teatru: „ALI: Frica mănâncă sufletul”, la Apollo111
Teatrul Apollo111, noul hub cultural s-a deschis aseară cu spectacolul „ALI: Frica mănâncă sufletul”, regizat de Radu Jude după un text al faimosului Rainer Werner Fassbinder. Spectacolul se va juca doar timp de 6 săptămâni pe scena din Bucureşti, acesta fiind conceptul sub care va funcţiona stagiunea principală Apollo111 – un spectacol are o durată de viaţă de 12 săptămâni: 6 săptămâni de repetiţii şi 6 săptămâni de joc.
„ALI: Frica mănâncă sufletul” spune o poveste extrem de actuală despre prejudecată, imigraţie şi cultură arabă: Emmi (interpretată de Liliana Ghiţă) se îndrăgosteşte de un imigrant cu zeci de ani mai tânăr ca ea, Ali (dublă distribuţie: Kamara şi Amir Shafizadeh). Cei doi decid să se căsătorească, şocând comunitatea în care locuiesc. Scenografia spectacolului este semnată de Iuliana Vîlsan, luminile de Tudor Lucaciu, iar distribuţia este completată de Adina Cristescu, Eduard Cîrlan, Ilinca Hărnuţ, Lucian Teodor Rus şi Mihai Niţu. Spectacol de teatru nerecomandat persoanelor sub 15 ani.
Spectacolul „ALI: Frica mănâncă sufletul” se joacă pe 26 şi 29 noiembrie şi pe 4, 6, 7 şi 8 decembrie. Biletele sunt disponibile pe BLT.ro.
Film: „Inimi cicatrizate” de Radu Jude
„Inimi cicatrizate”, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher. Filmul a avut premiera pe 18 noiembrie şi rulează deja în cinematografe.
Acţiunea filmului are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.
Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a câştigat deja Premiul Special al Juriului dar şi Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, dar şi o Menţiune Specială în cadrul Haifa International Film Festival.
Concerte Luiza Zan & Hungarian All Stars / „Heritage” la Green Hours
Green Hours prezintă în acest week-end două concerte consecutive cu Luiza Zan şi un grup de muzicieni din Ungaria: Peter Sarik – pian, Istvan Gyarfas – chitară, Fonay Tibor – bas, contrabas, Attila Galfi – baterie.
„Heritage” este numele primului album de autor al Luizei Zan. Atât versurile, cât şi muzica de pe acest album reprezentă evocări explicite ale vieţii artistei, precum şi descrieri ale strămoşilor săi, fiind o „plimbare” intimă printre crengile arborelui genealogic al familiei Zan. Albumul este dedicat memoriei Mariei Zan, mama Luizei. „Heritage” este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice şi improvizaţii vocale şi instrumentale de o coloristică extrem de variată şi care lasă moştenire publicului român o lucrare unitară, inspirată şi de o frumuseţe ieşită din comun.
Concertele din 26 şi 27 noiembrie de la Green Hours au loc de la ora 20:00. Biletele costă 60 de lei.
Dezbatere/Carte: „Despre Bob Dylan cu Mircea Cărtărescu, Sorin Gherguţ şi Oigăn”
Evenimentul organizat de Editura Humanitas Fiction are loc pe 26 noiembrie, de la ora 17:00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu. Este o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiţie a muzicii americane”.
Vor fi prezenţi la eveniment Mircea Cărtărescu, traducător al celor 100 de poeme ale lui Bob Dylan incluse în volumul „Suflare în vânt”, Sorin Gherguţ, traducător al poemului experimental „Tarantula” şi Denisa Comănescu, coordonatoarea colecţiei Raftul Denisei, din care face parte şi primul volum al autobiografiei „Cronica vieţii mele”. Aceştia vor vorbi despre poetul muzician, cărţile şi versurile lui şi o literatură care face corp comun cu muzica.
Evenimentul se va încheia cu un moment live Eugen Nutescu Oigăn (Robin and the Backstabbers, Kumm, Moon Museum) care va cânta coveruri din repertoriul lui Bob Dylan.
Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.