Alain Ducasse la Plaza Athenee sau meniu vegetarian de 3 stele Michelin
„Planeta are resurse limitate, trebuie să le consumăm mai etic, mai echitabil”, spunea celebrul Chef Alain Ducasse la redeschiderea restaurantului său de la Plaza Athenee din Paris.
Declaraţia venea ca o justificare a eliminării complete din meniul restaurantului de 3 stele Michelin a cărnii.
Deşi la momentul respectiv ideea a ridicat semne de îndoială, iată că acum, aproape doi ani mai târziu, conceptul rezistă, semn că din ce în ce mai mulţi iubitori ai bucătăriei gastronomice sunt atraşi de varianta vegetariană.
Legumele propuse de Plaza Athenee sunt în marea lor majoritate bio, sau provin din Jardin de la Reine, de la Castelul Versailles.
Peştele şi fructele de mare sunt proaspăt pescuite pe coastele franceze.
Iar zahărul…aproape de negăsit.
„Ni se cere frişcă sau caramel cu ciocolată… Nu, nu vom ceda, căci altfel rămânem în globalizare. Mâncăm toţi aceeaşi grăsime, acelaşi zahăr”, a subliniat Ducasse, ale cărui deserturi de ciocolată au acum un gust mai pronunţat de cacao decât de zahăr.
O tendinţă naturalistă, regăsită şi în decor, din care au dispărut feţele de masă, pentru că acum clienţii mănâncă pe mese de stejar, finisate cu piele.
Însă naturalist nu înseamnă frugal! La Plaza Athenee, cocktailul de bun venit este un melanj de suc de ierburi şi vodcă, pe un cub de gheaţă, servit într-un pahar de cristal, iar vinurile sunt clasate pe generaţii, de la 10-15 ani până la 55 de ani vechime. Cât despre preţul meniului, chiar şi fără carne, rămâne demn de un palace parizian: 390 euro de persoană, fără băuturi.