Alimentația joacă un rol extrem de important pentru sănătatea noastră în lunile de iarnă. Corpul are nevoie, mai mult ca oricând, de vitamine, nutrienți, antioxidanți pentru a lupta cu virusurile și infecțiile. Iată care sunt cele mai bune alimente de consumat iarna:
Ardei grași roșii
Vitamina C este foarte importantă în sezonul rece, motiv pentru care consumam multe citrice iarna. Portocalele, mandarinele sau grapefruitul sunt cunoscute pentru faptul că sunt bogate în această vitamină, care luptă împotriva răcelilor și ne întărește sistemul imunitar. Însă ardeiul gras roșu conține de trei ori mai multă vitamina C decât citricele, deci ar trebui să îi facem loc în dieta noastră. Ardeii roșii conțin, de asemenea, fitochimicale și carotenoide (care îi conferă pigmentul), în special beta-caroten, cunoscute pentru proprietățile antioxidante și antiinflamatoare.
- Ciuperci
Pe lângă faptul că sunt delicioase, ciupercile au și proprietăți antibacteriene și antivirale, luptând împotriva bacteriilor și virușilor, care ne îmbolnăvesc mai ales în sezonul rece. Ciupercile championion sunt o sursă excelentă de vitamina D, care ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, ciupercile conțin și seleniu, niacină, potasiu, cupru, fosfor, fier, vitamina C și proteine.
- Pește gras
Peștele gras nu trebuie să lipsească de pe lista de alimente de consumat iarna. Plămânii sunt extrem de vulnerabili iarna, când virusurile respiratorii își fac de cap. Dar acizii Omega 3 conținuți de peștele gras protejează aceste organe, așa că includeți în dieta de iarnă pești ca somonul, sardinele, macroul sau heringul.
- Coacăze
Deși nu e sezonul lor, la supermarket veți găsi întotdeauna coacăze congelate, pe care le puteți consuma în iaurt, în terciul de cereale sau ca atare. Coacăzele sunt bogate în antioxidanți, care îți protejează corpul împotriva infecțiilor.
- Scorțișoara
Bogată în antioxidanți, mai mult decât oricare altă mirodenie, scorțișoara poate face minuni pentru sănătatea noastră în sezonul rece. În plus, accelerează metabolismul, ușurând digestia.
- Banane
Pe lista de alimente de consumat iarna trebuie să includem neapărat și bananele. În timpul lunilor frigoroase și întunecate de iarnă, s-ar putea să vă simțiți un pic demoralizați. Dacă nu aveți o stare de spirit prea bună, asigurați-vă că mențineți la un nivel ridicat serotonina (cunoscută și că “hormonul fericirii”) din corpul vostru. Serotonina este produsă din triptofan, care se regăsește în fructe ca bananele, dar și în lactate, pește, smochine uscate, soia sau alune.
- Cartofi dulci
Au puține calorii și sunt bogați în nutrienți, ceea ce îi transformă într-o variantă excelentă de masă pe timp de iarnă. Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre, vitamina A și potasiu. Consumul lor regulat poate ajuta la vindecarea constipației, îmbunătățește imunitatea și reduce inflamațiile.
- Oleaginoase
Consumați, pe timp de iarnă, migdale și nuci pentru a susține sistemul nervos, pentru a menține la normal nivelul insulinei și pentru o bună funcționare a inimii.
- Rodii
Sunt delicioase și au o mulțime de proprietăți. Sunt bogate în antioxidanți (are de trei ori mai mulți decât vinul roșu sau ceaiul verde), iar o rodie pe zi poate avea mari beneficii asupra sănătății noastre: asigură 40% doza zilnică recomandată de vitamina C, conține acid folic și vitaminele A și E, necesare pentru o piele frumoasă.
- Dovleac
Dovleacul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat iarna. Are puține calorii, dar o mulțime de nutrienți și vitamine. Conține o cantitate mare de Vitamina A, este bogat în vitamine din complexul B, dar conține și vitaminele C și E. În plus, are și numeroși flavonoizi poli-fenolici, cum ar fi alfa și beta caroten.