Altfel de rețete de post, pentru pasionații bucătăriei românești reinterpretate
Când vorbim despre rețete de post, gândul meu se întoarce automat în bucătăria bunicii de la țară care, timp de două, trei luni cât ținea postul, pregătea fasole bătută, cartofi prăjiți, salată de vinete fără maioneză și tocăniță de cartofi fără carne.
Generația din zilele noastre nu știu cât mai ține sau nu post, cert este că cei care o fac își doresc și altceva cu care să-și delecteze papilele gustative, chiar dacă e vorba despre abstinență.
Pasionații de bucătărie românească reinterpretată sau de fusion cuisine se gândesc la altfel de rețete de post, așa că pentru ei am selectat câteva. Simple, ce se pregătesc repede, fără efort, dar extrem de gustoase, iată câteva rețete de post mai moderne:
Tacos din conopidă crispy
Acest tacos vegan din conopidă cu sos vegan de iaurt cu usturoi reprezintă hrana perfectă pentru confortul papilelor tale gustative! Este super crocant, ușor de făcut și atât de delicios!
Ingrediente:
Pentru conopidă:
1 buchet mic de conopidă
100 g făină universală
200 ml lapte de migdale sau soia neîndulcit
60 ml apă
150 g pesmet
2 lingurițe de usturoi pudră
2 lingurițe de boia de ardei praf
1 cană sos BBQ
sare
piper
Citește și: Top reţete de post uşor de gătit în casă
Pentru tacos:
1 salata iceberg mică, tocata
1/4 varză roșie mică, tăiată juliene
1 avocado, tăiat juliene
suc de la un lime
ceapa verde, taiată rondele
coriandru proaspăt
6 tortillas medii de porumb sau făină
Pentru sosul de usturoi cu iaurt vegan:
250 g iaurt de nucă de cocos sau de soia, neîndulcit
1-2 căței de usturoi, tocați
sare
piper
Mod de preparare:
Încingeți cuptorul la 180 °C.
Într-un castron mare, combinați făina, laptele vegetal, apa, praful de usturoi, praful de boia de ardei, sarea și piperul negru.
Tăiați conopida în buchețele de dimensiuni mici. Înmuiați buchețelele în aluat, astfel încât să fie complet acoperite. Rulați-le în pesmet. Tapetați o tavă de cuptor cu hârtie de copt și așezați buchețelele de conopidă pe ea. Nu le puneți unul peste altul. Coaceți timp de 25 de minute.
Scoateți-le din cuptor și scufundați-le în sosul BBQ. Acoperiți uniform. Pune-le înapoi pe tava de copt. Dacă doriți să fie mai picante, stropiți deasupra puțin sos iute sau adăugați-l în sosul BBQ înainte de a acoperi aripioarele de conopidă. Coaceți încă 25 de minute.
Pentru sosul de iaurt cu usturoi, combinați toate ingredientele și asezonați cu sare și piper.
Serviți aripioarele de conopidă pe tortilla moi împreună cu salata verde, varza roșie, ceapa verde, coriandru și avocado. Deasupra se stropește puțin suc proaspăt de lime și se servește cu sos de iaurt cu usturoi și mai mult sos iute, dacă vreți.
Altfel de rețete de post: Supă cremoasă de sparanghel și mazăre
Pe măsură ce primăvara se furișează pe la ferestrele noastre, există deja oportunități ample de a profita de produsele de primăvară. Să vină deci sparanghelul, mazărea și toate celelalte verzituri și hai să facem o supă!
Ingrediente:
Supă
2 linguri ulei de măsline sau de avocado
200 g sparanghel
200 g de mazăre proaspătă sau congelată
4 căței de usturoi (tocați)
1 şalotă medie (tăiată subţire)
Sare + Piper
350 ml de lapte de migdale simplu, neîndulcit
350 ml supă de legume
1-2 linguri drojdie inactivă (pentru o aromă ușor de brânză)
1/2 lămâie medie (suc)
Crutoane cu ierburi și usturoi
Pâine de orice fel tăiată cubulețe
Ulei de măsline (sau alt ulei neutru)
1/4 linguriță praf de usturoi, sare + piper, oregano uscat, busuioc uscat
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 C și întindeți sparanghelul pe o foaie de copt. Stropiți cu ulei la alegere și asezonați ușor cu sare și piper.
Se prăjește timp de 15 minute, apoi se lasă deoparte. Dacă faceți crutoane, reduceți căldura la 180 de grade C în acest moment.
Încingeți o cratiță mare sau o oală la foc mediu. Odată fierbinte, adăugați 2 linguri de ulei, șalota și usturoiul. Se condimentează ușor cu sare și piper și se amestecă. Gătiți 2-3 minute sau până când devine translucidă. Reduceți focul dacă usturoiul începe să se rumenească.
Adaugați mazărea, supa de legume si laptele de migdale și asezonați încă o dată cu sare și piper.
Transferați supa în blender împreună cu sparanghelul. Amestecați supa până devine cremoasă și netedă. Transferați înapoi în oală și aduceți la foc mediu și fierbeți.
Adăugați drojdia nutritivă și amestecați. Lăsați pe foc mare până dă în fiert, apoi reduceți focul.
Gustați și ajustați condimentele după cum este necesar, adăugând mai multă sare și piper dacă doriți. Se ia de pe foc si se adaugă zeama de lămâie.
Dacă se servește cu crutoane, acestea se pregătesc în timp ce supa fierbe.
Puneți pâinea într-un bol. Într-un castron separat, amestecați uleiul și condimentele și turnați peste pâine și amestecați. Se condimentează încă o dată cu puțină pudră de usturoi, sare și piper.
Se întind pe o tava curată (sau pe cea pe care ai folosit-o mai devreme) și se coc sau 15-20 de minute sau pana se rumenesc.
Serviți supa cu crutoane, o notă de piper negru și/sau brânză parmezan vegană.
Altfel de rețete de post: Cookies cu semințe de chia și lămâie
Se topesc în gură de moi ce sunt, iar aroma de citrice a acestor cookies este aproape irezistibilă. Ca să nu mai vorbim de distracția de a sparge între dinți semințele de chia. Absolut delicios!
Ingrediente:
Coajă de lămâie
2 linguri suc de lămâie
2 linguri iaurt vegan sau sos de mere
2 linguri de semințe de chia
3 linguri ulei de cocos semisolid
70 g zahăr nerafinat sau ce ai prin casă
30 g făină de migdale
125 g făină universală
1 linguriță praf de copt
Un vârf de cuțit de sare
Mod de preparare:
Adaugă toate ingredientele umede într-un bol și zahărul și amestecă bine până se dizolvă zahărul. Lasă-le să stea un minut. (Nu așteptați prea mult timp, altfel semințele de chia absorb toată umezeala.)
Adăugăm făina, praful de copt și sarea și amestecam până devine un aluat moale. Adăugați un praf bun de turmeric pentru culoare, dacă doriți. Dacă aluatul este prea lipicios, mai adăugați o lingură de făină. Dacă este prea uscat, stropiți cu câteva picături de apă sau ulei și amestecați. Se netezește aluatul și se lasă la frigider timp de 10-15 minute. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
Luați porții mici din aluat și modelați-le sub formă de bile. Amestecă 1 lingură de zahăr și un praf de sare într-un castron mic. Rotiți bila în vasul cu zahăr, apoi aplatizați-o pe o foaie de copt tapetată cu pergament. Coaceți timp de 10 până la 11 minute. Se răcește timp de 5 minute și se servește.
Foto: Depositphotos.com