Amalia Năstase, ambasadoare ProLon®️: „Dacă eu o să plâng toată viața după o felie de lipie în care am pus niște cartofi și câteva bucăți de carne, înseamnă că am o problemă” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dacă vrei să descoperi soluția simplă pentru a te bucura de o viață mai lungă și mai sănătoasă, prin nutriție și exerciții fizice, participă marți, 20 octombrie, începând cu ora 15:00, la o conferința virtuală în care vom vorbi despre longevitate și viață sănătoasă. Evenimentul va fi complet GRATUIT. Tot ce trebuie să faci pentru a participa este să accesezi adresa următoarea: https://us02web.zoom.us/j/81234182044  

Amalia Năstase  a devenit ambasadoarea ProLon®️ și promovează o alternativă de viață sănătoasă și de nutriție, bazată pe un concept din ce în ce mai popular, postul sau fastingul.

Amalia Năstase s-a remarcat în ultima vreme în media prin opțiunile ei de stil de viață sănătos, orientat spre familie și spre cauze caritabile.

Președinta Fundației pentru copii Ronald McDonald și o activă susținătoare a programelor Salvați copiii, Amalia Năstase este una dintre vocile normalității de la noi.

Notă: *homeostazie: Proprietate a organismului de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern (sursa: dexonline.ro)

Cât este intenția estetică și cât este poftă de viață sănătoasă în demersurile tale din ultima vreme?

Tu întrebi o femeie acum și cred că orice femeie care spune că vrea întâi să fie detoxifiată și abia apoi vrea să arate bine minte frumos. (râde) Evident că acele kilograme în plus mă deranjau estetic!

Primul lucru care te jenează este ce se vede, când blugii încep să te strângă, când nicio haină nu mai încape pe tine, deja acelea sunt primele semne care te incomodează.

Pe de altă parte, am realizat că este imposibil să-ți evaluezi singur starea de sănătate. Eu sunt destul de conectată cu mine, dar nu poți cere asta tuturor, iar la vârsta mea, după trei sarcini și multe procese de îngrășat/slăbit știu cât de mult rău am făcut organismului.

După 40 de ani, au început să se acumuleze kilogramele pentru că s-a încetinit metabolismul, așa încât a devenit foarte important cât de sănătoasă sunt.

De când am aflat toți despre COVID-19 parcă s-au schimbat prioritățile, iar eu mi-am făcut niște teste genetice, pentru a vedea ce pot face pentru imunitatea mea.

Toată lumea spune că nu există detoxifiere, fiindcă ea se face de la sine. E adevărat, dar ficatul curat face într-un anume fel detoxifierea, în vreme ce la unul încărcat și gras, procesul este cu totul diferit.

Ca să-ți răspund la întrebare, cred că primul motiv este unul estetic. Nu știu dacă cine spune altceva nu minte cu nerușinare. (râde)

Amalia Năstase, ambasadoare ProLon®️. Foto: Raduly Laszlo

Pe de altă parte, când se întâmplă îngrășarea se întâmplă un fenomen care are legătură cu memoria celulelor, cu stadiul în care ele s-au simțit cel mai bine. Iar dacă ele s-au simțit cel mai bine cu tine la 95 de kilograme, vor vrea mereu să te ducă înapoi acolo. Iar asta face procesul de menținere a greutății foarte greu. Cât de dificil a fost la tine acest proces?

Ce facem noi, mai ales noi, românii, nu suficient de atenți cu noi, este să ne subapreciem inteligența corpului.

Fie că este din Vălenii de Munte, fie că este din Piața Dorobanți, organismul nostru este la fel de inteligent și știe să regleze multe agresiuni asupra lui. Agresiune înseamnă și o porție de cartofi prăjiți.

Acum 100.000 de ani, când s-au dezvoltat procesele esențiale, nu eram pregătiți să mâncăm așa ceva, din simplul motiv că nu avem toate enzimele necesare procesării acestor mâncăruri.

Organismul nostru, fiind inteligent, a găsit tot felul de subterfugii care să îl ajute, dar la un moment dat nici el nu mai poate, sunt prea multe combinații chiar și pentru inteligența lui. Și nu știe cum să ne mai protejeze.

E greu să slăbești, mai ales când ai multe kilograme. Dar o dată ce ai slăbit și ți-ai antrenat mintea și metabolismul pe o perioadă îndelungată, în care creierul a priceput că nu va mai primi nici shaorma, nici profiterol, chiar și celulele devin mai circumspecte în a se umfla la loc, chiar dacă tu le mai dai din când în când profiterol.

Nu știu dacă ai ținut și tu, ca mine, trash diet, în care după 3-4 zile erai fit, dar imediat ce mâncai ceva interzis, pierdeai tot ce câștigaseși, pentru simplul motiv că era prea mică perioada în care organismul se putea obișnui cu schimbarea.

Aici vine beneficiul fastingului, în a obișnui organismul să-și facă *homeostazie, pe care el nu o mai poate realiza câtă vreme noi mâncăm tot timpul. Fiindcă, să fim onești, tot timpul mestecăm câte ceva.

Amalia Năstase, ambasadoare ProLon®️. Foto: Raduly Laszlo

Acum 100.000 de ani omul mânca ce vâna, deci din când în când, nu toată ziua. Prin urmare, organismul avea timp să-și facă toate procesele în tihnă.

Or, acum credem că am descoperit reteța sănătății fiindcă am dat peste chipsurile „fără zahăr” sau „fără prea multă sare”, iar asta ni se pare că ne salvează. Realitatea însă este că mâncăm mai mult decât avem nevoie, cu sau fără zahăr, iar organismul nu are timp să-și facă însănătoșirea.

În ultima vreme tot auzisem despre fasting, adică post, chiar post negru, ceea ce înseamnă că bei doar apă pe toată perioada de o zi, două sau chiar mai multe.

Dar eu nu am reușit niciodată să țin postul negru. După aceea am auzit despre intermitent fasting, adică puteai mânca 6-8 ore/zi, apoi nu mai mâncai nimic. Acesta mi-a reușit, dar tot îmi era greu, fiindcă trebuia să fiu pregătită să mănânc la orele respective. Or, eu sunt mai tot timpul plecată cu treabă și nu reușeam să respect acest program. Mă trezeam că s-a făcut 6.00 seara, iar eu, deși îmi era foame, nu mai aveam voie să mănânc.

Dar știi cum e, când cauți ceva, universul lucrează și ce-ți trebuie ajunge cumva la tine. Așa i-am găsit pe cei de la ProLon®️. Acum am devenit și ambasadoarea lor și o să tot vorbesc despre ei, fiindcă au un sistem pus la punct după ani buni de teste, studiat de medici nutriționiști, un regim nutrițional sau, mai bine zis, o dietă care „imită postul” sau, altfel spus care „păcălește” corpul că nu primește hrană, intrând într-o starea de fasting (post negru).

Eu căutam ceva care să nu mă omoare de foame, dar care să aibă efectele unui post negru. Așa i-am găsit pe cei de la ProLon®️, eu pe ei și ei pe mine, și am trecut la treabă: se face o cură de 3 luni, câte 5 zile în fiecare lună.

Practic, tu primești o cutie cu mâncare pentru 5 zile, ambalată în niște pliculețe, iar acea hrană este de ajuns pentru ca organismul să creadă că ține post. Tu mănânci doar ce ai în acele pliculețe, iar el primește aportul de calorii exact sub limita unde corpul crede că se află în fasting.

Corpul e inteligent dar uite că uneori îl mai putem fenta. (râde)

Și pe urmă ești ok să mănânci shaorma și profiterol?

Știi cum se zice: cât trăiește, omul învață! Cât am stat prin Franța, ani de zile, mi-am făcut prietene franțuzoaice de la care am primit niște lecții de viață foarte importante.

Una dintre ele are legătură cu ce urmează să-ți spun acum: dacă înainte de 40 de ani au mâncat croisante și ciocolată, după această vârstă se opresc din acest „sport” fără nicio jelanie legată de subiect. Următoarea etapă este asumarea unui adevăr pe care îl știm și noi: metabolismul încetinește, iar îngrășarea poate fi prevenită renunțând la aceste bombe de grăsime. Diferența la ei se face exact aici: nu e nicio dramă faptul că după 40 de ani renunți la niște lucruri pe care până atunci ți le-ai oferit fără rezerve.

Amalia Năstase, ambasadoare ProLon®️. Foto: Raduly Laszlo

Păi, lămurește-mă: toate revistele glossy, toate îndemnurile merg spre a ne da voie, a ne oferi libertate să încercăm. Tu de ce vii cu interdicții?

Exact din acest motiv am ajuns în această degringoladă în care nu mai știm ce ne face bine și ce nu. Am ajuns ca fiecare să se simtă atât de liber încât să facă toate imbecilitățile din lume.

Noi suntem liberi să facem orice: să fumăm, să bem, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem lucrurile care ne fac rău. La fel și mâncarea, chiar dacă nu este cunoscut drept un ucigaș la fel de eficient ca fumatul, de exemplu, ea poate să fie foarte periculoasă, tocmai din cauza exceselor și a calității scăzute.

Nu vreau să mă erijez în vreun judecător, fiindcă și eu am plecat de la 96 de kilograme când am început să slăbesc, dar mi-am dat seama că nu corpul ori mintea primară mă controlează, ci eu trebuie să îmi păstrez un autocontrol, care să mă oprească atunci când vreau să mă duc la shaorma.

Sigur că dacă mi s-a făcut poftă la un moment dat de o felie de cozonac, am mâncat-o; dacă m-am dus la vreo masă unde gătea vreun super-bucătar mi-am mai permis niște încercări, asta nu este o dramă. Mi s-a dovedit că nu este atât de ușor să îngrași celulele dacă le dai foarte rar lucruri interzise.

Știu că ai mai auzit aceste cuvinte până acum, dar nu am ce să-ți fac, am să le repet: totul este în mintea noastră. Dacă eu o să mă plâng toată viața după o felie de lipie în care am pus niște cartofi și câteva bucăți de carne, înseamnă că am o problemă.

Shaorma nu este un iubit, ci un fel de mâncare; cartofii prăjiți nu sunt prietenii tăi cei mai buni, iar dacă tu nu reușești să te detașezi de ei ca de un fel de mâncare este o problemă care pornește din altă parte, nu de la acea mâncare.

Cum se integrează acest post într-o perioadă în care tu ai slăbit deja iar tot de ce ai nevoie acum este să te menții la greutatea dorită?

Eu am slăbit foarte multe kilograme, dar în timpul pandemiei, pentru că nu prea m-am mai mișcat, pentru că stresul ajunsese să facă parte din fiecare zi a noastră, nu am mai mâncat dulciuri și pâine, dar am mâncat mai mult și m-am mișcat mai puțin decât înainte. Așa că am ieșit din carantină cu vreo 4 kilograme în plus.

Amalia Năstase, ambasadoare ProLon®️. Foto: Raduly Laszlo

Dar aceste kilograme nu sunt așa de ușor de dat jos pe cât ar părea, iar dacă am învățat ceva în toți acești ani, a fost că, dacă vrei să-ți ajuți organismul, nu trebuie să faci trash diet.

Dieta ProLon®️ are și niște suplimente, niște preparate lichide care asigură un echilibru. De aceea, recomandarea mea este să țineți dieta supravegheați fiind de un medic nutriționist, un îndemn pe care îl dau tuturor celor care își doresc să înceapă așa ceva: consultați un medic.

În ce măsură ProLon®️ este o opțiune de lungă durată ori este o intervenție rapidă, de slăbit?

Eu am ținut-o săptămâna trecută, iar în weekend am fost la nașii mei, la un grătar. Repet, eu nu mai mănânc dulciuri ori pâine. Dar acolo am mâncat vinete, friptură, adică am avut mai mult decât mâncasem în 5 zile. Cu toate astea, am pus doar câteva sute de grame pe mine, din cele câteva kilograme pe care le dădusem jos în aceste zile.

ProLon®️ este o dietă care ține 3 luni, câte 5 zile în fiecare lună. Ce mai este interesant la ea este că fiind vegetariană (fără lactoză, carne, pește sau ouă), oamenii care țin post pot să mănânce în această dietă.

Și spun asta fiindcă mi s-a mai întâmplat și mie, când voiam să țin post dar nu știam ce să mănânc, iar opțiunile nu erau cele mai bune și sănătoase.

Cum ți-ai integrat familia în această dietă? Ce zice Răzvan despre asta? Ce spun copiii?

Răzvan ce să zică, altceva decât că a ținut-o și el? (râde) Și el se îngrășase, iar în această perioadă a slăbit, la rândul său, câteva kilograme.

Familia Năstase-Vasilescu. Foto Edward Aninaru

Și el a zis o vreme că va ține dietă, că nu mai bea alcool, dar adevărul este că nu reușești să te ții foarte disciplinat de asta. De fapt, acesta este avantajul unei diete organizate: disciplina.

Spune-mi care au fost beneficiile episodului scufundării în gheață? De ce îți forțezi limitele?

Ce am învățat eu în ultimul timp a fost că ne punem atâtea limite cu mintea noastră, blocați de toate sperieturile pe care le invocă toată lumea. Vrem să fim atât de bibiliți, la căldurică, protejați, încât am devenit cu toții niște fătălăi.

Fete, băieți, suntem niște împachetați în scutece. Toți.

Mi se pare că este foarte greșit să mergem în acea direcție fiindcă vom ajunge într-un scenariu știițifico-fantastic, în care ne vom hrăni toți artificial, captivi în fața unor ecrane, incapabili să ne mai mișcăm din cauza dimensiunilor noastre.

Mi se pare periculoasă această direcție către care ne îndreptăm: să nu ne rănească, atingă nimic, să nu ne fie frig, să nu ne fie cald, să nu ne plouă, să nu ne fie greu. Iar apropo de libertatea despre care vorbeam mai devreme: liber, pentru mine, înseamnă să riști, nu să fii înghețat în frică.

Mă întorc la întrebarea ta și răspunsul este că acel experiment este un mod de a-ți reseta sistemul imunitar, fricile, de a te regăsi tu cu tine, într-un șoc maxim, indus de tine, fiindcă intri conștient acolo. Cu ce ieși din asta? Ieși pregătit să faci față dificultăților pe care le ai și pe care nu le știi, nu le întrevezi. Acolo descoperi în tine niște resurse pe care nu le bănuiești, pentru că nu-ți dai voie să le cunoști.

Scufundarea în gheață, fastingul pe care îl încerc acum sunt modalități de a-mi descoperi și depăși limitele.

Amalia Năstase, în ședința de crio-terapie, împreună cu Geo Bogdan

Ce așteptări aveai și ce s-a întâmplat?

Eu nu sunt fricoasă și, de când eram mică, nu am avut nicio problemă cu intervențiile fizice: operații, cezariene, puncții, am făcut două amniocenteze pe viu; nu mi-e frică de nimic fizic.

Când m-am scufundat am trecut printr-un instructaj despre respirație, despre posibile reacții, dificultăți, blocaje. Dar nu mi-a fost nicio secundă frică.

A fost edificator pentru mine cum tot eu, în fața altor situații, mă pierd cu firea, iar atunci, știind că nu mi-e frică de nimic fizic, m-am simțit cum te simți tu când mergi la manichiură.

Deci nu m-am temut nicio secundă despre ce o să se întâmple cu mine când intru în gheață. Și pentru că am fost așa a fost o experiență extraordinar de mișto.

Șocul pentru organism există, nu mă înțelege greșit. Intri acolo și nu-ți dai seama pe unde poți trage aer în piept. Dar, dacă nu ți-e frică, nu te blochezi, poți căuta soluții.

Soluția este să te retragi în tine, să uiți tot ce este în jurul tău iar acolo, în interior, găsești o putere pe care nu ai altfel cum să o descoperi, la volan, așteptând pe DN1. Este puterea pe care o descoperim în situații extreme.

Dacă vrei să descoperi soluția simplă pentru a te bucura de o viață mai lungă și mai sănătoasă, prin nutriție și exerciții fizice, participă marți, 20 octombrie, începând cu ora 15:00, la o conferința virtuală în care vom vorbi despre longevitate și viață sănătoasă. Evenimentul va fi complet GRATUIT. Tot ce trebuie să faci pentru a participa este să accesezi adresa următoarea: https://us02web.zoom.us/j/81234182044  

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora