Andreea și Vlad (Valize Vesele) și-au dat demisiile și au plecat în Asia, înainte să înceapă criza de coronavirus. Au fugit din Sri Lanka în Bali și încearcă să se bucure cât mai mult de Asia. Dar cum își trăiesc aventura? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum călătorești în plină isterie de coronavirus? Andreea și Vlad (Valize Vesele) și-au dat demisiile și au plecat într-o aventură asiatică. Și-au luat doar bilet dus. Și voiau să stea prima lună în Sri Lanka, însă coronavirus le-a scurtat aventura la doar două zile. Acum sunt în Bali și se bucură de aventura lor nomadă. Dar nu știu până când. Și cum o să le schimbe itinerariul virusul COVID-19.

Am vrut să vedem ce se întâmplă acum în Asia. Și cum resimt turiștii criza de coronavirus. Și am vorbit cu Andreea de la Valize Vesele despre cum este să pleci în Asia în plină criză de coronavirus. Cum se trăiește acolo toată nebunia provocată de COVID-19. Dar și cum poți să te bucuri de o astfel de experiență incredibilă, cum să înoți cu delfinii și să te împrietenești cu localnicii, chiar dacă un sejur planificat pentru o lună în Sri Lanka se tranformă într-unul de doar două zile.

Atunci când am vorbit îmi spuneați că ați plecat din Sri Lanka în Bali din cauza virusului COVID-19, unde sunteți acum?

Așa este, situația actuală la nivel mondial ne-a forțat să ne adaptăm și să luăm decizii rapide. Am plecat din Sri Lanka după doar 2 zile și ne-am îndreptat către Bali unde suntem și în momentul de față.

Cum este toată nebunia din Asia? Din România situația pare foarte grea.

Peste tot se simt modificări, în special în domeniul acesta al turismului. Numărul de turiști este mai redus, toate serviciile conexe sunt afectate. Însă nu este la fel de rău cum am auzit că este în România. Momentan nu există panică, măsurile de prevenție sunt privite ca o normalitate și toată lumea le respectă.

Voi v-ați luat ceva măsuri speciale de prevenție?

Sigur că da, suntem mult mai atenți. Nu vizităm locuri aglomerate, păstrăm distanța față de ceilalți cât de mult posibil, folosim dezinfectant de mâini. Măștile le folosim în aeroporturi și pe durata zborurilor, credem că sunt utile în astfel de locuri.

Dar sunt asiaticii speriați de nebunia asta?

Nu par a fi speriați, sunt mai degrabă supărați din cauza pierderilor provocate de COVID-19. Pentru ei sectorul turismului este o sursă importantă de venituri, poate chiar cea mai importantă. În momentul de față, tot lanțul de servicii – de la ieșirea turistului pe ușa casei până la întoarcerea înapoi – este afectat.

Valize Vesele
Andreea și Vlad (Valize Vesele) alături de un localnic în Bali

Dar de ce Asia? De ce v-ați dorit să descoperiți lumea de acolo?

Am avut șansa să mai vizităm în trecut o mică parte din Asia, respectiv Thailanda și ne-a plăcut foarte mult felul în care ne-am simțit acolo și simplitatea localnicilor. De atunci am rămas cu dorința da a explora mai mult, de a descoperi cultura și civilizația asiatică. Și normal, costurile pe care le implică o călătorie de lungă durată sunt mult mai mici în Asia comparativ cu alte continente.

De când sunteți plecați și cât mai credeți că o să stați?

Aventura noastră este abia la început. Am plecat din România în data de 9 martie. Este greu în momentul de față să spunem cât timp vom mai sta. Depinde foarte mult de cum evoluează lucrurile în următoarea perioadă. Planul inițial era de câteva luni, dar vom vedea. În condițiile de acum, planurile se pot schimba de la o zi la alta.

Cum arată itinerariul și cât de mult s-au schimbat planurile o dată cu coronavirusul?

Planul nostru de acasă era cam așa: Sri Lanka- Malaezia – Bali și urma să vedem ulterior în ce direcție o vom lua. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, drept urmare în Sri Lanka am fost nevoiți să scurtăm șederea de la o lună cât ne propusesem, la doar 2 zile. Vom vedea mai departe cum evoluează lucrurile.

Care au fost cele mai tari experiențe de până acum?

Culmea, cea mai tare experiență de până acum am avut-o în Sri Lanka. Am ieșit în larg cu katamaranul, însoțiți de 2 localnici și am avut ocazia să înotăm printre delfini. Am fost norocoși, dat fiind faptul că delfinii apar în zona respectivă cam o dată la 2 luni. Și aici în Bali am avut parte de câteva experiențe foarte frumoase, le vom dezvălui în curând pe canalul nostru de Youtube.

Valize Vesele
Andreea și Vlad (Valize Vesele) în Bali, Ubud, 2020

Și ce vă doriți să descoperiți în perioada următoare?

Avem multe pe listă. Unele dintre ele sunt obiective turistice, altele sunt proiecte de voluntariat. Vrem să încercăm lucruri noi, cum ar fi surf-ul, vrem să cunoaștem localnici și să le înțelegem viziunea, vrem să ieșim cât mai mult din zona de confort. Dar suntem conștienți că toate acestea le putem face doar dacă există acel climat sigur, din toate punctele de vedere.

Valize Vesele
Andreea și Vlad (Valize Vesele) în Sri Lanka, 2020

Povestiți-ne momentul în care ați decis să vă luați bilet dus către Asia …

Decizia a venit într-un moment în care simțeam un burn out. Nu mai eram motivați la locul de muncă, nu ne mai simțeam mulțumiți de orașul în care trăiam. Totul devenea din ce în ce mai sufocant și am decis să nu stăm să adunăm frustrări și în schimb să facem ceva ce ne place și ne dorim cu adevărat: să călătorim.

Așa că, vara trecută ne-am decis 100% că asta vrem să facem și imediat am început să punem lucrurile în mișcare. Am cumpărat biletul de avion, ne-am căutat cazări, ne-am dat demisiile și am plecat.

Ce au spus familia și prietenii?

Cu prietenii a fost simplu. Ne-au încurajat si s-au bucurat pentru noi.

Cu familia a fost mai diferit pentru că au intervenit emoțiile, dar ne așteptam la asta. E normal să fie greu de înțeles la început, vorbim de generații diferite care au fost clădite după sisteme diferite. Părinții își creează niște proiecții de viitor pentru copii, acelea pe care societatea le consideră normale – mergi la școală, ia-ți un job, căsătorește-te, copii, un credit, cumpără o locuință. Noi credem că nu este neapărat un model greșit, dar suntem liberi să experimentăm și altceva.

Asta le-am explicat și părinților, ei ne-au înțeles și suntem recunoscători că îi avem alături de noi. Sunt oameni minunați și acum sunt fanii noștri, primii la share si like.

Andreea și Vlad (Valize Vesele), acasă în Bucovina, 2019

Cum ați făcut rost de bani pentru această aventură?

Călătorim doar din economiile personale. Nu am făcut niciun fel de împrumut pentru asta. Pe viitor, vom încerca și diverse colaborări.

Ce făceați înainte să deveniți călători prin lume, cu Valize Vesele?

Locuiam și lucram în Cluj. Vlad era director operațional într-un lanț de restaurante de tip fast-food internațional, iar eu lucram într-o multinațională, pe partea financiar – contabilă.

Spuneați că vara trecută v-ați gândit să începeți această aventură, când mai exact? Și cum a fost să renunțați la stilul de viață clasic pentru unul nomand, prin Asia?

În august 2019. După care am început imediat să facem planurile și să luăm acțiune. Atât de mult ne-am dorit să pornim în aventura aceasta.

Valize Vesele
Andreea și Vlad (Valize Vesele) în Ao Nang, 2018

Cum v-ați cunoscut?

Tot printr-o călătorie, una a lui Vlad de la Iași la Vatra Dornei.

Noi ne-am cunoscut pe vremea când eram în liceu, eu ieșisem cu colegii de clasă la un grătar, iar întâmplarea a făcut ca verișoara lui Vlad să îmi fie colegă, iar grătarul să fie la ea acasă. Vlad era venit în vizită atunci la Vatra Dornei și l-am rugat să îmi facă o poză.

Și cum a început relația voastră 🙂 v-a unit pasiunea pentru călătorit?

După ce ne-am cunoscut am făcut rost de contactul lui și am început să vorbim. Nu prea călătoream noi pe vremea aceea, sunt 10 ani de atunci. Dar cred că ne-a unit faptul că împărtășeam aceleași principii și reguli morale.

Valize Vesele
Andreea și Vlad (Valize Vesele) în Bari, Italia, 2017

Care este locul preferat în care ați fost și de ce?

Întotdeauna vom da același răspuns la întrebarea aceasta: Italia. Am vizitat țara aceasta de nenumărate ori și mereu am simțit o emoție plăcută. Am învățat multe din călătoriile noastre aici, ne-am schimbat alimentația, am învățat să fim mai relaxați și ni s-a stârnit tot mai mult pofta de călătorii.

În momentele acestea ne rugăm în permanență pentru cei de acolo la fel ca și pentru cei de acasă.

Dar prima călătorie v-o mai amintiți?

Cu siguranță! Prima noastră călătorie împreună a fost în Dubai. Nu putem uita așa ceva – pentru Vlad a fost prima ieșire din țară și primul zbor cu avionul. În plus, am fost atât de uimiți de Dubai încât vreo 2 luni numai despre asta am vorbit.

Andreea și Vlad (Valize Vesele) în Bali, Ubud 2020

Cum a început povestea Valize Vesele? De ce ați simțit nevoia unui jurnal de călătorie?

Valize Vesele este o metaforă, pentru că ne dorim să „împachetăm” și să ducem după noi doar lucruri bune care ne fac fericiți. Ideea a pornit din dorința de a îngloba toate amintirile, poveștile și experiențele într-un singur loc. Și am vrut să împărtășim și cu ceilalți ceea ce trăim noi acum.

De ce video? De unde pasiunea pentru asta?

Am urmărit de-a lungul timpului mulți oameni care călătoresc și fac video. Tot timpul ne-am dorit să facem și noi asta. Ce pot să îți spun este că e mai complicat decât am crezut. Nu e ușor să vorbești în fața unei camere, mai ales când ai zero experiență. Dar am privit asta ca pe o provocare, momentan avem multe de învățat pe partea de video, dar nu renunțăm.

Andreea (Valize Vesele) alături de localnici, în Bali

Și ce vă propuneți cu proiectul vostru, Valize Vesele?

Vrem să imortalizăm ceea ce trăim, atât pentru noi cât și pentru ai noștri. E o modalitate de a-i ține la curent cu ceea ce facem. Ne imaginăm că într-o zi le vom arăta copiilor noștri prin ce aventuri am trecut.

Și normal, poate fi o sursă de informare pentru toți cei care vor să viziteze locurile în care am fost și noi.

Și, ultima întrebare, de ce avem nevoie pentru a ne face curaj și să plecăm să descoperim lumea?

De dorință și de conștientizare. Să îți dai seama când nu mai ești fericit cu ceea ce faci și să vezi ce ai putea face să te simți mai bine. Poate răspunsul nu este neapărat legat de călătorii. În cazul nostru, a fost o pasiune și o dorință comună. Am avut și avem noroc că suntem pe aceeași lungime de undă și de multe ori ne completăm reciproc. Dar atunci când pleci să descoperi lumea, fără să vrei te descoperi pe tine îți testezi limitele și îți dai seama câtă putere de a te adapta ai.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora