Are doar 18 ani și este deja antreprenoare de succes. Cum a ajuns Maria Drăgulescu să dezmintă prejudecata vârstei? Împreună cu prietena ei cea mai bună au pus bazele unui start-up, Reciclon, ce își propune să eficientizeze procesul de colectare selectivă a deșeurilor - LIFE.ro
Mergi la conținut
Rubrică susținută de

Pe Maria Drăgulescu o recomandă ambiția și gândirea mare, cu perspective largi în ceea ce privește o carieră fructuoasă. La noi în țară sau nu, nu știm, dar ce cunoaștem e că în momentul prezent o găsim în rolul de elevă, și nu doar. În paralel, conduce un business la doar 18 ani. Nu singură. Își împarte idealurile în ceea ce înseamnă traseul profesional pe care dorește să-l parcurgă în viață cu prietena sa cea mai bună. Au pus bazele unui start-up, Reciclon, ce își propune să eficientizeze procesul de colectare selectivă a deșeurilor printr-o platformă web ce se adaptează la nevoile cotidiene ale fiecărui client. Împreună, dezmint prejudecata vârstei.

Să o cunoaștem pe jumătatea lui Reciclon!

Maria Drăgulescu: „La finalul anului voi susține examenul de bacalaureat”

Bună, Maria, jumătatea lui Reciclon. Cum te găsesc în perioada aceasta?

Bună! Pot să spun cu mare fericire că sunt în cea mai frumoasă perioadă a vieții mele, chiar dacă este de departe și cea mai aglomerată. Pe lângă dezvoltarea Reciclon, trebuie să gestionez și viața de elev, care este foarte importantă în acest an, dat fiind că la finalul anului voi susține examenul de bacalaureat. Este o perioadă plină de presiune și așteptări, dar sunt sigură că va avea un deznodământ mai mult decât fericit.

Maria Drăgulescu

18 ani de viață, dar o ambiție de fier. De unde e, oare, moștenită?

De când eram copil știam că îmi doresc să las ceva în urmă, să ajut oamenii într-un fel, dar încă nu eram sigură cum. Bineînțeles, ca orice tânăr la început de drum, nu iau ușor “nu” ca răspuns. Poate de aici îmi revine ambiția. Constant îmi doresc să depășesc așteptările și să demonstrez că este posibil chiar dacă șansele uneori par împotriva mea. Familia mea m-a încurajat constant și m-a ajutat să mă autodepășesc, crescându-mă cu principiul că eu sunt adevărata mea competiție.

Citește și: Reciclarea deșeurilor. Ghidul principalelor beneficii ale reciclării

Cu ce merge ambiția mână în mână? Determinarea, obiectivele?

Din punctul meu de vedere, ambiția merge mână în mână cu munca, dedicarea dar și cu stabilirea unor obiective clare și realiste. Determinarea este un aspect crucial în atingerea scopurilor și implică voința de a depune eforturi considerabile și de a face față obstacolelor sau eșecurilor care se pot ivi pe parcurs. Dar degeaba există determinare, dacă nu există și un plan clar care trebuie urmat, deoarece fără acesta se ajunge la muncă fără o direcție clară și fără un plan B în cazul în care ideea inițială eșuează. În gestionarea eșecurilor intervine reziliența, poate cea mai importantă trăsătură pentru o persoană care își dorește să atingă un țel înalt.

Maria Drăgulescu: „Îmi doresc ca în urma mea să rămână o moștenire”

Cât de mult poate să gândească o adolescentă?

Nu cred că este vorba neapărat despre o adolescentă, ci mai mult despre un om. Cât de mult poate să gândească un om? Atât timp cât sunt înconjurată de persoanele potrivite, merg pe principiul că “cerul este limita”.

Cine te motivează, Maria? De unde îți iei resursele sau vârsta și energia complotează împreună?

Cel mai mult mă motivează persoanele din jurul meu. Prin Reciclon, oamenii ne consideră pe mine și Cristiana un exemplu pentru generația noastră, acea speranță care lipsește din țara noastră, mai ales când vine vorba de generația Z.

Cât de mare e gândirea unei tinere? Până unde vrea ea să ajungă?

Îmi doresc ca la finalul vieții mele să știu că am făcut o schimbare, că în urma mea va rămâne o moștenire pe care cineva să o poată duce mai departe. Vreau să arăt că în ciuda vârstei mele pot intra într-un domeniu cum este cel al deșeurilor care nu este atât de popular în rândul tinerilor.

Maria Drăgulescu

Apropo de obiective, când ți s-a întipărit ideea de Reciclon în minte?

Ideea de Reciclon există de doi ani. Inițial am vrut să ne axăm exclusiv pe educația verde a tinerilor, dar după mult research am observat un foarte mare gol în rata de reciclare a României. Așadar, am decis să le punem pe ambele în aplicare. Să construim business-ul care ajută alte afaceri să își administreze în mod responsabil deșeurile reciclabile, dar și să educăm tinerii prin ONG-ul cu același nume, prin intermediul cărora desfășurăm evenimente pentru tinerii de toate vârstele, de la clasele primare până la studenți.

Maria Drăgulescu: „Este important ca fiecare persoană să își creeze niște obiceiuri sustenabile”

Când s-a implementat? Sau când ați implementat-o?

Ideea noastră încă nu este implementată. Lucrăm activ la dezvoltarea platformei și la încheierea parteneriatelor necesare activității noastre.

Ce înseamnă Reciclon? Ce să înțelegem noi, ceilalți?

Reciclon este un start-up ce își propune să eficientizeze procesul de colectare selectivă a deșeurilor printr-o platformă web ce se adaptează la nevoile cotidiene ale fiecărui client.

Cum ne poate ajuta Reciclon?

Misiunea noastră este de a facilita modul în care fiecare business își administrează propriile deșeuri prin servicii calitative de colectare și transport a acestora spre centrele de reciclare. De asemenea, ne propunem să oferim cetățenilor instrumentele necesare pentru o mai bună înțelegere a lumii sustenabilității și ecologiei, creând un spațiu confortabil.

Cum putem ajuta noi?

Creșterea gradului de conștientizare în legătură cu problema reciclării în România este extraordinar de important, alături de informarea tuturor în legătură cu problemele climatice și impactul fiecăruia asupra mediului. Este important ca fiecare persoană să își creeze mici obiceiuri sustenabile, care pe termen lung fac o foarte mare diferență, cum ar fi să își ia propria pungă la magazin sau să își creeze un colț de precolectare selectivă în propriile cămine.

Îți recomandă și: Marian Paraleu: „Într-un an de liceu, am strâns vreo 3000 de euro din proiectele mele. Atunci m-a prins microbul online-ului”

În ce stadiu sunteți cu proiectul? Cum l-ați obținut?

Lucrăm activ la dezvoltarea proiectului alături de echipa noastră alcătuită din alți trei liceeni, dintre care doi sunt colegii noștri de clasă. Cu toții dedicăm timpul și resursele necesare pentru a vedea acest proiect înflorind.

Maria Drăgulescu

Greu sau ușor a fost să treceți prin birocrație? Cine v-a ajutat? Ați apelat la vreun consultant?

Birocrația este destul de complicată când vine vorba de domeniul colectării de deșeuri. Prima parte de documentație am făcut-o pe cont propriu, dar apoi am apelat la o firmă de consultanță care ne ajută pe partea de legislație.

Maria Drăgulescu: „Partenera mea este prietena mea cea mai bună, colega mea de bancă”

Despre partenera ta ce îmi poți spune? Sunteți prietene sau colege?

Partenera mea este cea mai bună prietenă a mea, fiind printre cele mai apropiate persoane mie alături de familie. Suntem și colege de clasă și de bancă, profesorii deja glumind legat de fapul că noi venim “la pachet”.

Petreceți timp doar dacă vă leagă proiectul sau depășiți granița?

Înainte de a porni acest proiect noi eram prietene. Practic de aceea am și luat decizia finală de a ne implica în acest proiect, fiindcă știam că indiferent ce se va întampla ne avem una pe alta și putem găsi o soluție la orice problemă ne iese în cale. Deci pot spune că petrecem timp și în afara proiectului, dar tot timpul ajungem să discutăm idei care ne vin pe moment sau cum putem îmbunătăți ceva legat de Reciclon. Pentru noi Reciclon a devenit un stil de viață.

Care sunt valorile după care vă ghidați împreună?

Amândouă suntem extrem de perseverente și avem în comun ideea de a lăsa ceva măreț în urmă. Dorim să facem domeniul sustenabilității mai accesibil și ușor de înțeles pentru oricine.

Ce înseamnă pentru tine partenera ta? Ce cuvinte îi adresezi odată cu interviul nostru?

Cristiana este sora mea din altă familie. Îi mulțumesc că a intrat în viața mea și sunt sigură că împreună putem realiza tot ce ne propunem.

Credeți că reușiți să dezmințiți mitul vârstei în fața eventualilor colaboratori?

La început vârsta este un impediment mai ales din cauza lipsei de experiență. Dar credem că putem compensa vârsta fragedă prin pregătirea noastră intensivă la nivel informațional. Așadar, vârsta până acum nu a fost un impediment pentru noi.

Nu e sceptică lumea la început din cauza tinereții voastre? Ce părere ai?

Nu chiar. Oamenii se bucură când văd tineri cu inițiativă care își doresc să facă o schimbare.

Maria Drăgulescu

Maria Drăgulescu: „Dovada vie că vârsta pentru noi nu a jucat un rol rău în dezvoltarea noastră a fost participarea la ChangeNOW Summit Paris 2023”

Ai vreo situație pe care să mi-o împărtășești din pricina asta?

Dovada vie că vârsta pentru noi nu a jucat un rol rău în dezvoltarea noastră a fost participarea la ChangeNOW Summit Paris 2023, unde am fost reprezentantele României în cadrul expoziției, dar și cele mai tinere participante de acolo.

WOW! Spune-mi, te rog, despre experiența la Imperiul Leilor. Cum ai văzut-o prin ochii tăi?

Experiența de la Imperiul Leilor a fost cu siguranță cea mai frumoasă experiență din viața mea. A fost o onoare să mă aflu în fața unor investitori de talie mare și să îmi pot face auzită viziunea. Telespectatorii au avut reacții extraordinar de pozitive și au fost receptivi în privința mesajului nostru, fapt ce ne-a dat motivația necesară să continuăm.

Maria, ești o tânără antreprenoare? Care sunt idealurile tale?

Nu știu dacă mă pot considera o antreprenoare încă, dar cu siguranță sunt o antreprenoare în devenire. Idealul meu este să aduc progres în domeniul gestionării deșeurilor, implicând în principal transparentizarea acestuia.

Citește și: Alex și Bertho, puștii care și-au făcut planul să cucerească China la 18 ani. Aventura copiilor porniți să strângă 80 de mii de euro pentru a putea merge la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora