Avantajele de a fi mamă la o vârstă înaintată
Femeile nu se mai grăbesc, ca pe vremea bunicelor, să se căsătorească şi să aibă copii. Înainte de a întemeia o familie, vor să-şi pună pe picioare o carieră, să călătorească, în fine, să facă cât mai multe lucruri pe care, după aducerea pe lume a unui copil, nu le-ar mai putea face la fel de uşor.
Dacă riscurile de a naşte după vârsta de 30 de ani sunt demult cunoscute, iată că există şi beneficii în ceea ce priveşte vârstele mai înaintate la care poţi aduce pe lume un copil. O spun, evident, cercetătorii care, în urma mai multor studii au ajuns la concluzia că, atât mamele la astfel de vârste, cât şi copiii lor pot fi avantajaţi.
Femeile devenite mame la o vârstă mai înaintată au o relaţie mai bună cu copiii lor. Unul dintre cele mai recente studii a fost făcut, conform revistei “Time”, în Danemarca, pe 4, 741 de mame şi copii (aceşti din urmă cu vârste de 7, 11 şi 15 ani), concluziile cercetătorilor fiind următoarele: mamele mai în vârstă recurg la mai puţine pedepse verbale şi fizice decât mamele tinere; copiii mamelor mai în vărstă au mai puţine probleme comportamentale, sociale şi emoţionale decât copiii mamelor mai tinere.
Trăiesc mai mult. Un alt studiu efectuat în 2016 pe 28.000 de femei din SUA arată că femeile care au născut pentru prima dată după vârsta de 25 de ani au cu 11% mai multe şanse să trăiască până la 90 de ani decât cele care au devenit mame la vârste mai mici de 25 de ani. În timp ce un alt studiu, din 2014, demonstrează că femeile care au născut după 33 de ani ar avea cu 50% mai multe şanse să atingă vârsta de 95 de ani decât mamele care au născut înainte de 30 de ani.
Copiii lor sunt mai deştepţi. Conform unui alt studiu, publicat anul trecut în „Population and Development Review” şi realizat pe 1,5 milioane de bărbaţi şi femei din Suedia, copiii născuţi din mame mai în vârstă sunt mai înalţi şi mai apţi din punct de vedere fizic decât cei născuţi din mame mai tinere, dar au şi rezultate mult mai bune la învăţătură decât ceilalţi.
Trendurile sunt de partea lor. Dacă în SUA, vârsta maternală la primul copil a crescut de la 25 la 26 de ani începând cu anul 2000, în Suedia, 25% din femeile care nasc au vârste de peste 35 de ani, iar în Danemarca, ponderea copiilor născuţi de femei cu vârste de peste 40 de ani a crescut de patru ori începând cu 1985.
Aşa încât, dacă vârsta nu mai este cel mai mare duşman al unei femei care vrea să devină mamă după 30 de ani, şansele de a crea familii mai fericite sunt mult mai mari. Drumul spre o lume mai bună ar putea începe aşa.