Aventura lui Leonard Muha de la Ca$$a Loco sub soarele însorit al Andaluziei: de ce a lăsat tot în România și s-a mutat în Spania, pe malul Mediteranei? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Povestea de azi este a lui Leonard Muha, unul dintre cei trei tineri care la finalul anilor ’90 înființau trupa Ca$$a Loco, iar noi fredonam tot timpul „Ce bine îmi pare că ai luat țeapă…”. Vă amintiți?

Leonard Muha, împreună cu Bogdan Mureșan și Cosmin Tudoran, înființau în 1999 trupa Ca$$a Loco ce venea cu un stil absolut nou ce a prins imediat în rândul tinerilor. Țin minte că terminam liceul pe atunci, iar caseta lor (că doar așa ascultam noi muzică atunci) nu lipsea de la nici un chef. Ani mai târziu, Leonard a fost unul dintre cei patru acționari ai clubului True Club – știți petrecerile cu muzică live din sufrageria True Club – el a venit cu ideea. A fost pe rând om de radio, jurnalist, organizator de evenimente, impresar, artist… Ce să mai, le-a făcut pe toate și direct sau indirect, mulți dintre noi ne-am bucurat de o părticică a muncii lui.

La un moment dat a spus „Stop!”. Simțea de mult că ceva nu e bine, că ceva scârțâie, chiar a scris și o carte despre ce înseamnă show bizz-ul românesc, „Un rol pentru Andra”, despre care el însuși spunea: „E o carte realistă, o carte directă, îngrozitor de directă și sinceră. Nu am denaturat nimic. Nu am avut nici o reținere în a scrie cum stau lucrurile în spatele camerelor, cum suferă unele personaje care par, poate, detașate în ochii publicului sau cât de multă mâncătorie există în cadrul unei echipe de producție.”.

Paharul s-a umplut probabil când a avut de-aface cu lumea HoReCa, cu lumea barurilor și cluburilor din București. Atunci a simțit că viața aici nu-l mai reprezintă și după ce a fost șapte ani la rând în vacanță în Malaga, după ce a gustat puțin din viața liniștită de acolo, a decis să emigreze.

După mutarea acolo, deși se gândea mai demult să o facă, a pornit un blog: andalucia.ro, dar nu unul de travel autentic. Scriitura lui este una funny, dar foarte bine documentată și argumentată, iar informațiile extreme de folositoare.

Ce-și dorește de la blog? Să înceapă să organizeze vacanțe altfel pentru cei care mai vor și altceva în afară de Grecia și Turcia. Ce altceva își mai dorește? Vedeți mai jos 😉

De cât timp te-ai mutat în Andalucia?

Am intrat în anul 5 de când suntem aici.

Și cum ai luat decizia asta de al pleca din țară?

Am avut o viață foarte agitată, am muncit de la 16 ani, am trecut de la hamal la Coca Cola până la om de radio, artist și organizator de evenimente și până la acționar la un club de muzică live. După aproape 20 de ani în care totul a fost foarte rapid, foarte intens, am considerat că nu mai pot să continui în acel ritm și, mai mult, nu mă regăseam în felul în care se muncește acum în Horeca sau show business în România. Cum eram în minoritate și nu puteam să mă lupt sau să schimb ceva, am renunțat, m-am retras.

De ce Andaluzia?

Am fost 7 ani consecutiv în vacanță aici. Am un prieten ce are un apartament pe plajă și care m-a bătut la cap să merg măcar o dată să văd cum e și de la o vacanță s-a ajuns la 7 și apoi decizia firească de a ma muta aici.

Ce făceai în țară înainte pleci? Care e treaba cu True Club?

La True Club am fost unul dintre cei patru acționari, am dat numele, design-ul și ideea de familie, de a avea o petrecere foarte faină, ca la cineva acasa însă „sufrageria” True Club era mult mai mare ca una normală. În scurt timp am devenit nr. 2 în București după Tribute. Am reactivat doi artiști importanți, Doru Isăroiu (Parlament) și Emanuel Mirea (Stigma) și cred că am lăsat în urmă o poveste frumoasă. Și acum mai sunt foști clienți ce îmi scriu sau cu care mă văd, aici, în Malaga.

Ce s-a întâmplat cu Ca$$a Loco?

Legat de Ca$$a Loco și ce am făcut acolo nu găsesc potrivit să răspund. Exista Google și cultura muzicală a oamenilor, cred că e de notorietate brand-ul și acum.

Ce faci acum?

Andalucia.ro este un proiect despre oamenii și locurile de aici, nu e un site de travel clasic. După mai bine de 7 ani de presă, Radio Transilvania, Evenimentul Zilei, Jurnalul Național, Maxim, etc cred că pot să scriu într-un mod diferit despre această zonă și să aduc turiști în această zonă plină de istorie.

Deasemenea lucrez online pentru cea mai bună trupă de coveruri din Transilvania, David&The Six Martini.

Familia ta a rămas în țară?

Da. Raul și Raluca, nepoții mei, m-au vizitat. O aștept încă pe Nandy, sora mea, însă nu știu cum să fac să o ajut să își învingă frica de avion.

Ce au zis ai tăi (familia și prietenii) când ai spus pleci?

„Ești nebun, nu știi ce faci, ești sigur că vrei asta?!, LA VÂRSTA ASTA?”, etc. Glumesc, în momentul în care am decis să plec familia m-a sprijinit și din 20 de „prieteni” poate am rămas cu 1-2. E ciudat să vezi că în momentul în care nu mai furnizezi bani sau servicii, influență, devii invizibil, te evapori efectiv din conștiința oamenilor. Mi-a trebuit ceva timp să înțeleg că acele persoane nu erau prietenii mei.

Erai genul pasionat de călătorii înainte? Sau aveai doar o vacanță pe an în Malaga?

Față de alte cunoștințe pe care le am nu am călătorit mult, însă mă bucur că am văzut câteva locuri absolut epice și le-am experimentat dintr-o postură de backpacker, nu de turist veșnic nemulțumit: Uruguay, Brazilia, Thailanda, Malaezia…

Ce voiai să te faci nd erai mic?

Primar la Bistrița, de unde sunt. Am crescut și am realizat că dacă fac asta sacrificiul este prea mare (pentru mine) și că nu am stofa de „jmecher”, dar și că nu pot să mint oamenii. Și mai vroiam să mă fac profesor și să ajung cumva să predau copiilor profesorilor mei. Aia ar fi fost „răzbunarea” perfectă. :))

Cum a fost experiența mutării? t de repede te-ai acomodat?

Știam locul unde ne mutăm, deci din anumite puncte de vedere a fost simplu. Însă după ce ajungi aici poți să devii anxios, aproape nimic din ce știai tu nu e „cum trebuie”. Însă, între timp, am învățat că e mai bine cum fac ei, mai tranquilo, mai liniștit, pas cu pas. Și mâine e o zi!

Ce-ți trebuie ca faci pasul acesta? (în afară de voință și curaj? :))

Exact curaj și voință. Dacă nu ai un minim de bani adunați, sigur vei găsi ceva de muncă însă nu te aștepta să gasești un job peste noapte. Aici poți să trăiești foarte foarte bine ca instalator, mecanic auto, ca meseriaș. Dacă vrei să muncești ca profesor sau într-un birou va fi foarte, foarte dificil să reușești. Însă poți să fii chelner la o cârciumă pe plajă.

De câți bani ai nevoie trăiești aproape de plajă în Andalucia? (fără mari pretenții)

O chirie într-un oraș mic, la 1-2 km de plajă este în jur de 500 de euro. Mâncarea la super market este puțin mai ieftină decât în România. Faceți voi calculele.

Îmi poți spune 3 lucruri total diferite acolo față de România?

Ritmul în care se trăiește și în care se muncește. Atitudinea oamenilor față de viață, față de animalele de companie. Infrastructura.

Dar e ceva ce-ți lipsește din România?

Familia.

Cum a apărut ideea blogului?

Era în plan aproape la momentul în care am decis să plec. Am intrat oarecum în pielea andaluzilor și m-am mișcat mai lent, însă acum e importat că e sus, activ, și furnizez săptămână de săptămână povești și idei de vacanță de aici.

Reușești îl materializezi cumva? (financiar vorbesc)

Momentan nu este o afacere. E un exercitiu important pentru mine, acela de a scrie cât mai mult și sper ca începând cu anul viitor să devină și o sursă de venit. Am avut deja un grup de 4 persoane ce a plătit pentru serviciile mele: le-am organizat vacanța până în cele mai mici amănunte și am fost plătit pentru asta.

Ai mai venit în România de nd ai plecat?

De trei ori. E ciudat de fiecare dată.

Te-ai mai întoarce vreodată?

Sper să nu fiu nevoit să o fac.

Poți spune acela e locul care sens vieții?

Pot să spun că e cea mai bună alegere personală pe care am făcut-o în ultimii 10 ani.

Ce te face fericit?

Armonia. Liniștea. Cerul albastru și marea.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora