Beneficii ale boabelor de cătină
Cele mai importante beneficii ale boabelor de cătină sunt legate de capacitatea acestora de a reduce inflamația, de a reduce riscul apariției unor forme de cancer, a rezolva unele probleme intestinale, a vindeca leziunile pielii, a scădea tensiunea arterială, a îmbunătăți vederea, a încetini procesul de îmbătrânire și de a crește imunitatea.
Ce sunt boabele de cătină și ce beneficii au?
Boabele de cătină reprezintă partea cea mai valoroasă a plantei de cătină ce crește în special în Europa, Mongolia și în unele părți ale Chinei. Planta de cătină are niște ramuri rigide și spinoase, iar frunzele argintii sunt lunguiețe și subțiri. Boabele sunt mici, portocalii și sunt produse doar de către plantele de gen feminin.
Boabele de cătină sunt considerate super fructe datorită concentrației lor incredibile de nutrienți, minerale, vitamine, antioxidanți și acizi organici. Această gamă mare de nutrienți fac ca boabele de cătină să fie extrem de versatile în tratamentul multor boli. Extractul de cătină poate fi folosit în tratamentul medicamentos, boabele pot fi consumate ca atare sau se pot face ceaiuri din frunzele plantei care, la rândul lor conțin o anumită compoziție de nutrienți. Legenda spune că boabele de cătină au fost folosite sub formă de remediu din plante încă de pe vremea lui Ginghis Han.
Citește și:
Beneficiile semințelor de chia. Ce sunt, de unde vin și cum se pot consuma semințele de chia?
Beneficii pentru sănătate ale boabelor de cătină
Potențial în lupta împotriva cancerului
Sucul de cătină are potențialul de a reduce riscul de cancer, după cum demonstrează studiile. Acest lucru se datorează conținutului bogat în antioxidanți ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, acei produși periculoși ai metabolismului celular.
Boabele de cătină reprezintă o doză mare de vitamina C
În afara de creșterea imunității, boabele de cătină sunt capabile să îmbunătățească și sănătatea pielii, puterea oaselor și să combată problemele legate de sănătatea orală. Faptul că au un conținut atât de mare de vitamina C înseamnă că joacă un rol foarte important în formarea colagenului, un component crucial în creșterea și repararea organismului. Concentrația mare de vitamina C ajută și la vindecarea rănilor și la recuperarea rapidă în urma leziunilor.
Sănătatea ochilor
Carotenoidele sunt antioxidanți importanți descoperiți în boabele de cătină, ce protejează vederea într-un mod incredibil. Carotenoidele încetinesc degenerarea maculară și previn dezvoltarea cataractei, iar în plus, ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.
Sănătatea inimii
S-a descoperit că uleiul de cătină îmbunătățește semnificativ nivelul de colesterol, ajutând la reducerea colesterolului rău și la menținerea echilibrului acizilor grași din organism. Prin eliminarea colesterolului rău, poți reduce șansele de arteroscleroză, infarct cardiac și atac cerebral, asta deoarece există un blocaj mai mic la nivelul arterelor și vaselor de sânge. În plus, este scăzută și tensiunea arterială și implicit este redusă tensiunea la nivelul întregului sistem cardiovascular.
Controlul diabetului
Chiar dacă cercetările sunt relativ noi în acest domeniu, s-a demonstrat că boabele de cătină ajută la reglarea glicemiei din sânge, ceea ce înseamnă că pentru cei ce suferă de diabet, adăugarea acestor fructe în dietă, reprezintă o alegere foarte bună.
Circulația sanguină
Studiile au demonstrat că nivelul mare de vitamina C din boabele de cătină ajută la o absorbție mai bună a fierului în organism, ceea ce asigură un flux sanguin mai bun, deoarece fierul este ingredientul esențial în producerea de celule roșii.
Sănătatea stomacului
Dacă ai probleme cu stomacul sau suferi de gastrite, sucul de cătină poate fi un adjuvant rapid în eradicarea disconfortului și în lupta împotriva inflamației. Capacitatea anti inflamatoare a acestor fructe ajută și la eliberarea durerilor articulare și musculare.
Încetinirea procesului de îmbătrânire
Bonusul de final este faptul că boabele de cătină au beneficii și în încetinirea procesului de îmbătrânire datorită faptului că sunt extrem de bogate în antioxidanți.