Călătorii culinare: descoperă cele mai delicioase mâncăruri și specialități în jurul lumii
Unii oameni călătoresc pentru plaje, alții pentru munți, dar există și o categorie de oameni care călătoresc pentru mâncare. Se numește turism cultural și se referă la căutarea de experiențe culinare unice și delectarea gustului cu mâncăruri și băuturi memorabile în călătoriile planificate. Din Europa până în Asia și America de Sud, în întreaga lume există destinații gastronomice cu mâncăruri care îți vor încânta papilele gustative. Dacă îți place mâncarea și vrei să testezi gusturi noi, să descoperi cele mai delicioase mâncăruri și specialități din jurul lumii, află spre ce destinații trebuie să-ți îndrepți pașii. Una dintre marile bucurii ale călătoriilor este descoperirea bucătăriei din destinațiile pe care le vizitezi. Poți afla multe despre istoria și cultura unui loc prin intermediul mâncării și băuturii sale.
Sandwich tradițional danez cu pâine de secară în Copenhaga, Danemarca
Capitala Danemarcei este una dintre destinațiile de top pentru gurmanzi. Pentru un oraș de mărimea sa, are o colecție impresionantă de restaurante cu stele Michelin – inclusiv faimosul Noma, de trei stele, clasat frecvent pe primul loc în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume, realizat de revista Restaurant. Restaurantele stradale sunt, de asemenea, o parte importantă a scenei gastronomice din Copenhaga, multe dintre ele servind mâncăruri tradiționale precum rød pølse (cârnați roșii serviți într-o chiflă cu ketchup, muștar și ceapă) și faimosul smørrebrød – un sandwich danez făcut cu pâine de secară și acoperit cu carne, creveți, hering marinat, brânză, ouă, tartar de vită și produse tartinabile. Un must-do în timpul vizitei la Copenhaga este să treci pe la Torvehallerne. Această hală și piață de alimente are peste 80 de tarabe, de unde poți lua orice, de la delicatese locale la produse de patiserie daneze.
Călătorii culinare: Buenos Aires, Argentina cu celebrele empanadas
Unele dintre cele mai bune mâncăruri din oraș pot fi găsite la tarabele stradale, așa că trebuie să încerci specialități locale precum empanadas (produse de patiserie umplute cu o varietate de umpluturi), choripán (sandviș cu chorizo) și pastelitos (produse de patiserie dulci cu gem). Capitala Argentinei este cunoscută pentru vinul său Malbec și pentru fripturile excelente. Contrar opiniei generale, în Buenos Aires există mai mult decât carne. În ultimii ani, gurmanzii au dezvoltat interesul pentru mâncăruri centrate pe legume, patiserii, baruri de vermut și vinuri și mâncăruri tradiționale care au fost reinventate. Porteños (locuitorii din Buenos Aires) sunt ființe sociale, așa că vei găsi cafenele, restaurante și baruri pline în orice moment al zilei. Mâncarea bună se găsește peste tot în oraș, dar este deosebit de răspândită în cartiere precum Chacarita și în barrios din jur, cum ar fi Colegiales, Villa Crespo și Villa Ortúzar.
Descoperă Okonomiyaki în Osaka, Japonia
Unele dintre cele mai delicioase mâncăruri locale din Osaka includ takoyaki (caracatiță la grătar umplută într-o minge de aluat prăjită), okonomiyaki (varză tocată, fructe de mare și carne într-un aluat pe bază de făină), kushikatsu (frigărui înăbușite și prăjite) și kitsune udon (tăiței groși de grâu serviți într-o supă fierbinte cu tofu prăjit). Osaka este supranumită bucătăria Japoniei. Este atât de cunoscut ca destinație gastronomică, încât termenul „kuidaore” („mănâncă până la refuz”) este folosit frecvent pentru a descrie cultura culinară a orașului. Vei găsi restaurante și tarabe cu mâncare peste tot de-a lungul străzilor înguste ale orașului. Cel mai bun loc pentru a găsi faimoasele mâncăruri din Osaka este cartierul Dotonbori sau cartierul Shinsekai.
Călătorii culinare: Tagliatelle al ragu – Bologna, Italia
Bucătăria italiană se numără printre cele mai gustoase din lume. Deși vei găsi mâncare bună peste tot în țară, Bologna este considerată capitala gastronomică a Italiei. Este, de asemenea, considerată casa parmezanului, a oțetului balsamic, a mortadellei, a tortellini, a șuncii de parma. Cele mai proaspete paste pe bază de ouă se găsesc aici, dar, în ciuda numelui său, nu vei găsi spaghete bolognese în meniuri. De fapt, însăși ideea este disprețuită de localnici, tagliatelle al ragu fiind felul de mâncare preferat. Un alt fel de paste locale este tortellini al brodo, sau paste cu brânză, carne și mult bulion. În piețele locale, cum ar fi Mercato di Mezzo, vei găsi specialități precum mortadella, un cârnat bolognez tradițional preparat din carne de porc tăiată fin și condimentată cu piper negru, fructe de mirt, nucșoară și fistic.
Currywurst – Berlin Germania
Un fel de mâncare pe care pur și simplu trebuie să îl încerci dacă ajungi în Berlin este currywurst-ul. Acest cârnat ieftin, încărcat cu mult sos de ketchup, pudră de curry și sos Worcestershire, este mâncarea perfectă mai ales după mai multe halbe de bere. De asemenea, un alt fel de mâncare asociat Berlinului este doner kebab. Adus în Germania de imigranții turci, doner kebab constă în carne la grătar gătită pe o rotiserie verticală, servită cu legume și salată într-o pită.
Citește și: Altfel de rețete de post, pentru pasionații bucătăriei românești reinterpretate
Călătorii culinare în Oaxaca, Mexic
Dacă ajungi aici trebuie neapărat să încerci tradiționala pizza tlayudas. Cunoscută drept inima culinară a Mexicului, Oaxaca este o destinație obligatorie pentru cei care călătoresc pentru mâncare. Mâncarea din Oaxacan este subtilă, dar bogată și stratificată – unele dintre cele mai faimoase preparate includ nenumărate tipuri de moles (sosuri făcute din ardei iute, fructe, nuci și condimente), tlayudas (pizza mexicană), brânză din Oaxacan și chapulines (lăcuste).
Churros, Spania
Bucătăria spaniolă este făcută cu aceeași pasiune nestăvilită pe care o găsești în dansul flamenco. De la fructele Mării Mediterane până la răsfățurile din Pirinei, de la notele de șofran și chimen ale maurilor până la experimentele moleculare nebunești ale lui Ferran Adria, mâncarea spaniolă este atemporală, dar avangardistă. Încearcă churros – cea mai bună versiune din lume de aluat dulce, prăjit.
Călătorii culinare: Încearcă Knafeh din Beirut, Liban
Printre delicatesele tradiționale pe care trebuie să le încerci neapărat dacă ajungi în Beirut se numără manakish (o pizza din pâine plată acoperită cu carne tocată, ierburi, condimente și brânză), knafeh (un produs de patiserie înmuiat într-un sirop dulce și acoperit cu brânză), falafel (fasole fava sau năut măcinată amestecată cu condimente și prăjită) și shawarma (carne prăjită la proțap și tăiată în felii într-o pâine pita cu pătrunjel, ceapă și usturoi).
Dacă ți-am făcut poftă, nu trebuie decât să alegi o destinație și să-ți faci planul pentru următoarea călătorie culinară. Lumea e plină de locuri idilice unde se mănâncă bine și unde vei avea parte de adevărate experiențe gastronomice.
Sursa foto: Depositphotos.com