Când și cum să ceri o mărire de salariu? - LIFE.ro
Sari la conținut

Când și cum să ceri o mărire de salariu?

Iată un ghid pas cu pas despre cum și când să ceri o mărire de salariu:
Share this article

Dacă tu consideri că meriți o mărire de salariu, probabil te întrebi când și cum să o ceri.

A cere o mărire de salariu poate fi o experiență ce-ți trezește anxietate, însă dacă te pregătești temeinic, s-ar putea să ai numai de câștigat.

Iată un ghid pas cu pas despre cum și când să ceri o mărire de salariu:

  1. Alege momentul bun pentru a cere o creștere de salariu!

Nu e nimic neobișnuit să-ți dorești o mărire, însă atunci când o ceri, trebuie să alegi momentul potrivit, răspunzându-ți la una dintre următoarele întrebări:

  • Care este situația financiară a companiei?
  • Cât este de aglomerat programul de lucru al managerului tău?
  • Care este cea mai bună perioadă din an pentru a cere o mărire? (teoretic, la finalul anului calendaristic sau finalul anului fiscal)
  • Ai terminat cu succes o sarcină importantă sau un proiect?
  1. Află care este trendul salarial în domeniul tău!

Probabil că nu o dată te-ai întrebat cât de mult să ceri. Fiecare job are o valoare de piață, iar această valoare variază de obicei într-un anume interval. O căutare pe Google îți poate da o valoare orientativă a salariului mediu pentru job-ul tău. Mai apoi, fiecare dintre noi are prieteni, cunoscuți și, din vorbă în vorbă, poți afla care este media. După ce afli media, mai trebuie să ții cont de câteva aspecte:

  • ține cont de nivelul tău de educație, de anii de experiență, de vechime la actualul loc de muncă, de specializările, abilitățile sau atributele pe care trebuie să le aduci în discuție.
  • Fă o listă cu realizările tale, și notează care dintre ele a adus cea mai mare valoare companiei.
  • Identifică apoi un procent de creștere cu care te-ai simți confortabil. 3% considerată media generală de mărire de salariu.
  1. Stabilește o întâlnire

Ideal este să ceri o mărire de salariu în privat. Dacă nu te afli în aceeași locație cu managerul tău, încearcă să obții un video call.

Nu cere o mărire de salariu pe mail, stabilește o întâlnire în calendar. Și cel mai bun loc de întâlnire este o încăpere cu ușa închisă.

Citește și:

Când e cel mai bun moment să îți schimbi locul de muncă

  1. Pregătește-ți discursul!

Înainte de întâlnire, trebuie să te asiguri că știi ce ai de spus. Vei vedea că te cuprinde sentimentul de anxietate atunci când îți pregătești discursul, însă trebuie să ai foarte clar în minte că trebuie să te concentrezi pe motivele profesionale, nu personale.

Cum să începi?

Începe conversația exprimându-ți clar scopul solicitării întâlnirii. După ce ai spus ce-ți dorești, iar managerul este deschis conversației, urmărește detaliile: spune-i cât ți-ai dori să fie de mare procentul creșterii salariale, citează cercetarea pe care ai făcut-o pentru a ajunge la această sumă și încheie cu exemple care justifică mărirea.

Încă ceva: în timpul discursului evită cuvinte menite să-ți micșoreze poziția, precum: cred, simt, doar, numai, s-ar putea. Acest cuvinte vor arăta că nu ești încrezător sau sigur.

  1. Fii pregătit pentru întrebări!

Nimeni nu scoate bani din buzunar, fie el și al firmei, doar pentru că ceri. Probabil că vei primi întrebări legate de sarcinile tale de serviciu și va dori să se asigure că ești într-adevăr valoros pentru companie.

În cazul în care primești un refuz, ca să nu ajungi pe o poziție slabă, poți plusa întrebând: „Sunteți satisfăcut de munca mea?”, „Sunt alte lucruri pe care ați dori să le vedeți la mine înainte de o creștere salarială?” sau„există o perioadă mai bună, anul viitor, când am putea discuta despre o mărire?”. Iar dacă mărirea de salariu nu este posibilă acum, poate vrei să discuți despre alte beneficii precum mai multe zile de concediu sau un program mai flexibil.

  1. La final mulțumește-i managerului tău pentru timpul acordat.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora