Care este cel mai lung cuvânt din lume şi cine s-a încumetat să îl citească
Oamenilor le plac recordurile, fie că vor să le realizeze sau doar să fie martori la momentele în care se stabilesc acestea. În timp ce unele sunt fantastice şi demne de a se vorbi despre ele iar şi iar, altele sunt nişte ciudăţenii menite doar să ne facă să ridicăm din sprânceană. Şi mai sunt unele care ne pun la grea încercare, cum ar fi să rostim cel mai lung cuvânt din lume. Bine, nici cel mai lung cuvânt în limba română nu e deloc comod, dar diferenţa între cele 2 este colosală.
Cel mai lung cuvânt din lume
Pe vremuri, în şcoală, ni se părea amuzant să facem concurs între noi, să vedem cine poate să pronunţe rapid şi corect cuvântul dezoxiribonucleic. Era mare motiv de mândrie să-l spunem clar şi repede. Nici nu ne trecea atunci prin cap că există cuvinte pe care majoritatea oamenilor nici nu se gândeşte să le citească, darămite să le spună pe dinafară.
Cel mai lung cuvânt din lume face parte din această categorie. Provenit din limba engleză, acesta are aproape 190.000 de litere. Mai exact: 189.819 litere. Este vorba despre denumirea ştiinţifică a titinului, o proteină din corpul uman responsabilă cu elasticitatea muşchilor cunoscută şi sub numele de conectină. Cuvântul începe cu Methionylthreonylthronylglutaminylalanyl şi se încheie cu isoleucine, având nevoie de 2-3 ore ca să poată fi citit integral.
Cum s-a ajuns la o asemenea denumire? E relativ simplu, dacă putem spune aşa în cazul unui cuvânt de o asemenea lungime. În limba engleză este permisă construcţia de cuvinte prin alăturarea mai multor termeni. Titina, cea mai mare proteină cunoscută până în prezent, este alcătuită din 34.350 de aminoacizi, iar cercetătorii au considerat că numele său chimic trebuie să reflecte grandoarea acesteia. Prin urmare au decis ca numele să conţină toate componentele, mai exact:
- methionyl – de 337 de ori
- threonyl – de 2.083 de ori
- glutaminyl – de 724 de ori
- alanyl – de 1.632 de ori
- prolyl – de 1.834 de ori
- phenylalanyl – de 672 de ori
- leucyl – de 1.694 de ori
- seryl – de 1.910 de ori
- valyl – de 2.414 de ori
- glutamyl – de 2.324 de ori
- glycyl – de 1.731 de ori
- histidyl – de 391 de ori
- isoleucyl – de 1.657 de ori
- tryptophyl – de 401 ori
- arginyl – de 1.405 ori
- aspartyl – de 1.430 de ori
- lysyl – de 2.199 de ori
- asparaginyl – de 902 ori
- tyrosyl – de 829 de ori
- cysteinyl – de 356 de ori
- isoleucine – componenta finală a proteinei, care apare o singură dată.
Dacă sunteți curioşi să vedeți cum arată scris cel mai lung cuvânt din lume, îl găsiți aici. Au fost chiar şi câţiva curajoşi care s-au încumetat să-l citească de la început la final. Puteţi vedea experimentul în clipul de mai jos.
Dacă el a reuşit să citească în mai puţin de 2 ore, domnului din clipul următor i-a luat puţin peste 3 ore şi jumătate. Cârcotaşii spun că înregistrarea poate fi folosită pe post de zgomot alb, pentru adormitul bebeluşilor.
Cel mai lung cuvânt din literatură
Ar fi uşor de crezut să credem că supercalifragilisticexpialidocious e cel mai lung cuvânt din manifestările artistice de orice fel. Este, fără drept şi poate, cel mai popular. În fapt, cel mai lung cuvânt apărut vreodată în literatură este cu mult mai lung. Are 182 de litere şi a fost inventat de dramaturgul grec Aristofan, motiv pentru care este şi contestat de multe persoane care nu îl consideră a fi un cuvânt. Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon este numele unui fel de mâncare, şi el inventat. Îl poţi considera, la fel de bine, şi un exerciţiu de dicţie pentru că e o provocare să-l citeşti chiar şi în gând.
Cel mai lung cuvânt din limba română
Dar cuvintele nu trebuie să fie neapărat inventate sau să reprezinte vreo denumire ştiinţifică pentru a te pune la încercare. Limbile care permit formarea unor cuvinte noi prin alăturarea altora dau naştere unor construcţii greu de pronunţat şi chiar de scris. Se întâmplă frecvent în germană, islandeză sau poloneză.
Dar avem şi noi, în limba română, cuvinte ce ocupă aproape un rând întreg, chiar şi mai mult dacă le scrii de mână. Cel mai lung cuvânt din limba română provine, ce-i drept, tot din limba engleză şi are 44 de litere. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este o boală pulmonară cauzată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic care, odată depus în bronhii, afectează grav funcţionarea plămânilor. Şi tot în limba română mai găsim:
- difosfopiridinnucleotidpirofosfatază – 36 de litere
- encefalomielopoliradiculonevrită – 32 de litere
- gastropiloroduodenojejunostomie – 31 de litere
- diclordifeniltriclormetilmetan – 30 de litere.