Care este viitorul meseriilor după pandemie și cum îți poți descoperi pasiunea? Mihaela Rotaru și povestea femeii care și-a schimbat de atâtea ori meseria până a ajuns să creeze propria școală de reconversie profesională - LIFE.ro
Sari la conținut

Mihaela Rotaru are numai 36 de ani și după ce a terminat o facultate economică a trecut prin tot felul de job-uri tehnice în încercarea de a-și găsi menirea. A lucrat în vânzări, în marketing, în project management, a lucrat în multinaționale, a câștigat bani mulți, a învățat și a încercat să pună cărămidă peste cărămidă în construcția carierei sale. Și poate că dacă ar mai fi avut puțină răbdare, azi ar fi fost acea femeie îmbrăcată la sacou care ține prezentări seriase în interiorul marilor companii. Însă ea avea un vis latent. Era pasionată de make-up și în fiecare zi după job mergea la cursuri de beauty. A făcut atât de multe cursuri și s-a specializat în atât de multe locuri că, la un moment dat, a simțit că e timpul să-și urmeze calea. A devenit trainer, și-a deschis un studio de make-up și într-un final și-a deschis o școală de reconversie profesională pentru toți aceia care au trecut prin aceleași stări emoționale ca și ea.

Azi Mihaela Rotaru ne povestește despre ce înseamnă pasiunea mistuitoare, despre cât de important e să faci ce-ți place și despre cum poți să dai frâu liber unui vis. Mai mult, Mihaela ne povestește despre evoluția locurilor de muncă și despre cum s-a apelat la reconversie profesională în timpul pandemiei.

Mihaela Rotaru și începuturile unei cariere promițătoare

Mihaela, cu ce te ocupi tu azi?

Astăzi sunt trainer, formator autorizat de make-up și sunt fondatorul unei școli de formare profesională pe domeniile de beauty și design. Mi-am început cariera prin testarea mai multor domenii, de la vânzări, marketing și până la project management, însă toate acestea mi s-au părut domenii destul de tehnice, eu având dintotdeauna această înclinație spre beauty. Tot timpul le admiram pe mama mea și pe mătușile mele și eram fascinată de femeile care se aranjau, se machiau și se îmbrăcau frumos, dar iată că viața m-a dus în zona de vânzări și economie, după facultate.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru, formator pentru pasionații de make-up

Câți ani ai?

36 de ani.

Dar ai schimbat multe domenii până la vârsta aceasta…

Aș vrea să rămânem puțin și să discutăm despre această școală a ta de reconversie profesională. Dacă eu am fost vânzătoare la un magazin sau contabilă și îmi dau seama că nu-mi place ceea ce fac. Dacă vin la tine la școală ce se întâmplă?

Dacă ai absolvit 12 clase, sau chiar 10 pentru anumite cursuri, poți oricând să te înscrii la un curs de masaj, cosmetician, make-up, design de interior, design floral, croitorie sau alte cursuri pe care noi le punem la dispoziție, participi la curs, la final susții un examen cu o comisie de la Autoritatea Națională pentru Calificări, o parte a Ministerului Educației și în urma acestuia obții un certificat autorizat, valabil pe plan național și internațional.

Adică sunt calificată într-o meserie?

Exact! Nimic nu-ți mai poate sta în cale și poți să începi o carieră, indiferent de ceea ce făceai tu până în momentul în care ai decis să faci această reconversie profesională.

Mihaela Rotaru despre cei care aleg reconversia profesională

Dar de unde ideea aceasta? Cum ți-a venit ție ideea să faci o școală de reconversie profesională?

Inițial am lucrat pentru o școală de acest gen ca trainer. Eu m-am apucat de make-up dintr-o foarte mare pasiune. Știu că sună idealist, dar la mine chiar a fost o mare pasiune și am investit timp, energie, bani, am fost la foarte multe cursuri de-a lungul carierei, am fost în străinătate, m-am specializat, iar în momentul în care am devenit trainer am simțit că am intrat într-o nouă etapă și că trebuie să dau mai departe tot ceea ce am acumulat. Așa că am început să antrenez anumiți cursanți, să-i duc pe la concursuri, ne-am întors cu premii și mi-a plăcut ideea că acei oameni reușeau să-și ducă mai departe pasiunea cu ajutorul meu.

Așa că, acum vreo doi ani și jumătate, nemaifiind foarte fericită cu locul meu de muncă, simțeam că-mi doresc mai mult. Așa că aveam două opțiuni: să plec din țară sau să rămân aici și să fac o școală, unde aș fi putut prelua controlul asupra acestui proces de formare. M-am decis să și scriu o carte, care a și apărut pe piață. Tot atunci m-am gândit că dacă plec din țară ideea de a forma oameni și de a scoate o carte despre machiaj ar fi puțin mai dificilă. Astfel am decis să rămân în țară și am pornit o școală de beauty.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru predând cursuri de make-up în timpul pandemiei

Consider că este cumva o datorie a mea față de tot ceea ce am acumulat eu în acești ani de la mulți traineri foarte bine instruiți, oameni care mi-au influențat cumva cariera și poate chiar viața, să dau mai departe. În plus, consider că nu sunt suficient de mulți oameni specializați pe aceste domenii, motiv pentru care am datoria să ajut domeniile de beauty și de design să evolueze, să aibă oameni mai bine pregătiți.

Citește și: Ne vom pierde job-urile după ce va trece pandemia de coronavirus? Este reorientarea profesională singura soluție? Ce spune specialistul în resurse umane, Roxana Lungu

Dar nu era mai simplu și mai ușor să-ți faci un salon de make-up?

Nu pentru că atunci nu mai reușeam să dau mai departe din informațiile pe care le aveam și să ajut alți oameni să-și urmeze visul, pasiunea și să facă mai mulți bani.

Dar făceai tu mai mulți bani, poate…

E adevărat și să știi că m-am gândit la asta. Dar, pentru mine, munca și cariera au reprezentat ceva foarte important întotdeauna. Încă de când eram în școala generală știam că trebuie să am o carieră a mea care să mă împlinească și care să mă ajute să fiu independentă. Nu știu cine mi-a insuflat chestia asta, dar ideea a fost foarte bine împământenită în capul meu.

Și mai cred că nu trebuie să pornești de la ideea de a face foarte mulți bani. De-a lungul timpului s-a întâmplat să fiu implicată în niște job-uri care nu-mi plăceau deloc, dar care erau foarte bine plătite. Am ales să-mi dau demisia pentru că nu e atât de important să faci foarte mulți bani, ci, mai degrabă, să faci ceva care-ți place și să simți că ești util. Eu așa văd succesul.

De când ai școala?

De doi ani și jumătate.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru la absolvirea facultății

Ți s-a întâmplat să vină unul dintre cursanții tăi la tine și să-ți mulțumească că și-a descoperit calea cu ajutorul tău?

Nu doar unul, ci foarte mulți. Sunt mulți care încep să lucreze încă din timpul cursului și de atunci se văd progresele. Noi avem parteneriate cu diverse magazine sau saloane care ne contactează periodic pentru recomandări de oameni. Și se întâmplă să trimitem cursanți încă din timpul școlii. În plus, ne-am făcut un obicei din a ne susține fiecare cursant atât în timpul școlii, cât și după, cu orice are nevoie, de la informații și până la publicarea lucrărilor.

Cum a fost perioada asta de pandemie? Ai avut o cerere mai mare pentru cursuri sau ați suferit că au fost saloanele închise?

Din fericire pentru noi, a fost un bum de cereri, mai ales după ieșirea din lock down. Iar oamenii sunt mult mai interesați și mai responsabili când vine vorba de cursuri pentru că au nevoie. Sunt foarte multe domenii afectate și oamenii au venit la noi pentru că aveau nevoie de job-uri. Alții au venit pentru că nu sunt foarte siguri pe job-urile pe care le au și nu știu ce se va întâmpla. În continuare vin și oamenii care pur și simplu își doresc să descopere ceea ce le place.

Dar, revenind la întrebarea ta, business-ul a crescut în această perioadă.

Mihaela Rotaru: „La un moment dat mi-am dorit să fiu detectiv”

Mihaela, tu ești din București?

Da. Născută, crescută în București.

Ce meserie au părinții tăi?

Tata lucreează la teatru, coordonează o echipă tehnică, iar mama este vânzătoare. Nu sunt oamenii cu studii superioare, sunt oameni simpli.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru la grădiniță

Tu ce visai să ajungi când erai mică?

Îmi doream să fiu avocat, dar asta pentru că mă uitam la foarte multe filme și mi se părea foarte cool ce făceau oamenii respectivi.

Avocații americani…

Da, exact! La un moment dat mi-am dorit să fiu detectiv, tot pentru că mă uitam la multe filme și seriale polițiste. Nu am visat niciodată să fac ceva artistic și nici nu am avut vreun țel anume. La liceu, când se apropia clasa a XII-a, toată lumea mă întreba ce facultate vreau să fac, însă habar nu aveam. Am terminat o facultate economică pentru că mi s-a părut că asta mi se potrivea și acolo m-aș fi descurcat mai bine, neavând vreo vocație spre medicină sau avocatură.

Câți ani ai lucrat în acele domenii pe care tu le numești „tehnice”?

Am început să lucrez imediat după ce am terminat liceul, am lucrat și în facultate și cred că am adunat în total aproximativ șapte ani până ce am decis să intru definitiv în domeniul de beauty.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru pe coperta revistei Bravo

Ai lucrat în multinaționale?

Am lucrat în companii mari, însă pe vremea aceea nu apăruse conceptul de multinațională. Am lucrat pentru Renault, dar nu-i spunea atunci multinațională.

Dar ai fi putut să ajungi la o super carieră dacă rămâneai…

Asta mi-a spus și mama când am anunțat-o că vreau să fac această schimbare. S-a temut că dau cu piciorul unei cariere, însă eu mi-am urmat instinctul. Îmi doream foarte mult să fac make-up și nu-mi mai plăcea programul foarte fix, cu task-uri foarte rigide, fără nici un pic de creativitate.

Păi și care a fost momentul schimbării? Într-o zi ai închis ușa și ai spus: „eu mă duc să învăț make-up”?

Nu a fost chiar așa 😀. Îmi doream foarte tare să fac un curs de make-up, numai că pe vremea aceea nu erau școli. Erau două școli și erau foarte scumpe, costa undeva la 2500 de euro cursul, ceea ce pentru perioada de acum 12-15 ani însemna o sumă destul de mare pe care nu mi-o permiteam. La un moment dat, un make-up artist și-a făcut o școală la mică, cu program after work și văzând că nu era nici foarte scumpă, m-am înscris. Nu era o școală acreditată însă pe mine nu m-a interesat asta pentru că îmi doream să învăț. Și, în fiecare zi după muncă, mergeam la cursuri. Apoi întâmplarea a făcut să ajung la un curs de cosmetician pentru că îmi doream să aflu tot mai mult. Așa că am continuat să muncesc și î n tot acest timp, după serviciu, mergeam la cursuri. Am mai urmat un curs de make-up pe care l-am câștigat la un concurs, iar profesoara de acolo, văzând că sunt pasionată, a început să mă ia pe la diverse evenimente, să lucrez împreună cu ea. În timpul meu liber mergeam pe la ședințe foto, pe la prezentări de modă, ulterior am început să-mi fac clientele mele și mai bine de un an am mers în paralel cu job-ul și pasiunea.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru în 2008, pe vremea când era consultant de vânzări la Renault

Ultimul meu job nu mă mai împlinea deloc și am decis să risc. Am devenit make-up artist, mi-am deschis un studio în 2012 și așa a început totul.

Nu a fost ușor, a fost foarte greu pentru că make-up-ul era considerat un moft. La make-up apelezi când ai un eveniment, nu cum apelezi ca să-ți faci părul sau unghiile.

Citește și: De la profesia de hair stylist la cea de mecanic auto. Cum a renunțat Cristina Uceanu la foarfecă, perie și vopsea de păr pentru a repara mașinile stricate?

Când ești mireasă…. 😀

Exact! Make-up-ul e considerat un serviciu de lux. Imaginează-ți că am lucrat mult timp gratis pentru că trebuia să-mi fac un portofoliu, trebuia să-mi fac conexiuni și nici alcătuirea trusei nu era ceva foarte ușor. Atunci nu existau atât de multe branduri pe piață, iar cele care se găseau erau foarte scumpe. Așa că nu era la îndemâna tuturor să devii make-up artist.

Astăzi cursurile sunt mult mai accesibile, produsele sunt multe și ți le poți permite, așa că e mult mai ușor să alegi această meserie, chiar dacă concurența poate e puțin mai mare.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru în vacanță la Veneția, în 2010, înainte de a pleca din domeniul auto

De ce ai scris o carte?

În momentul în care învățam și îmi doream să devin make-up artist, căutam să-mi cumpăr cărți, însă nu găseam. Comandam de pe Amazon cărțile unor make-up artiști celebri în lume, pentru că nu găseam nimic de la noi. Așa că mi-am propus atunci ca într-o zi să scriu o carte. Au trecut mulți ani până când am reușit să fac asta. am considerat că am foarte multă informație, că am trecut prin mai toate fazele și că sunt în măsură să scriu o astfel de carte. E o carte despre beauty, „Frumoasă cu orice chip” se numește și conține mai multe interviuri cu specialiști, medici stomatologi, dermatologi, esteticieni, dieteticieni, psihologi, care au abordat frumusețea prin prisma meseriei lor. Și acolo am pus sfaturi de îngrijirea pielii, cum se folosesc produsele și cum trebuie alese, ce culori se potrivesc și nouă tipuri de machiaje step by step, fotografiate și explicate. Nu e o carte pentru profesioniști, ci o carte pentru femeile care vor să arate bine.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru la concurs de make-up Halloween 2012, unde a obținut locul 3

Îți mai schimbi meseria?

Cred că nu. Îmi place foarte mult ceea ce fac și nu mă văd făcând altceva. Mai cred că tot parcursul acesta al meu nu a fost întâmplător și nu cred că aș fi reușit azi să fiu ceea ce sunt dacă nu aș fi lucrat în job-urile anterioare din care tot timpul am învățat câte ceva. Dacă nu aș fi habar de vânzări, de marketing, de management, nu m-aș fi descurcat aici.

Consider că aici este locul meu pentru că pot să-i îndrum și să-i ajut pe acei oameni care au nevoie.

Mihaela Rotaru
Mihaela Rotaru, Backstage Feeric, cel mai mare fashion show
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora