Care sunt avantajele muncii de la distanță - LIFE.ro
Sari la conținut

Care sunt avantajele muncii de la distanță

Modul în cate lucrăm s-a schimbat radical în ultimii ani. Dar care sunt avantajele muncii de la distanță? Și de ce avem nevoie?
Share this article

Care sunt avantajele muncii de la distanță? Modul în cate lucrăm s-a schimbat radical în ultimii ani. Din ce în ce mai multe companii au decis ca angajații să nu mai vină la birou în fiecare zi lucrătoare. În funcție de specificul muncii, unii angajați au rămas să lucreze de la distanță în fiecare zi. Cu toate că socializarea este parte din nevoile primare ale ființei umane, munca de distanță vine după sine cu multiple avantaje.

În primul rând, ai nevoie doar de un Macbook Air sau, dacă nu ești pasionat de laptopuri Apple, orice alt model îți este pe plac.

Descoperim împreună avantajele muncii remote, în acest material.

Avantajele muncii de la distanță: Flexibilitate și mai mult echilibru

Posibilitatea de a-ți organiza programul după bunul plac este probabil cel mai mare avantaj. Fie că trebuie să-ți duci copiii la școală sau la diverse activități, să te bucuri de hobby-urile preferate sau că trebuie să ai grijă de cei în vârstă, flexibilitatea oferită de munca de la distanță e neprețuită.

În funcție de preferințe, poți alege să lucrezi mai mult în prima parte a zilei sau, dimpotrivă, mai târziu, asta pentru că tu îți cunoști cel mai bine perioadele de productivitate maximă.

Productivitate crescută

În ciuda zvonurilor inițiale, studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat că munca de la distanță vine după sine cu o productivitate crescută. În lipsa diverselor distrageri de la birou și a conversațiilor inutile, modul în care lucrezi duce la o concentrare mai bună și la o eficiență sporită. Mai mult, atunci când îți creezi propriul setup, poți alege mobiler ergonomic, căști cu anularea zgomotului și un spațiu pe măsura nevoilor tale.

Dacă elimini și necesitatea deplasărilor zilnice către locul de muncă, deja ai câștigat mai mult timp pentru alte sarcini sau poate doar pentru relaxare.

Avantajele muncii de la distanță: Economisești mai mult

Ca angajat, reduci mult din povara financiară a navetei, a combustibilului, taxelor de parcare, ținutelor office și a meselor de zi cu zi.

Pe de altă parte, din perspectivă de angajator, ai mai puține cheltuieli pentru închirierea și întreținerea spațiilor de birouri și utilități. În acest mod, poți redirecționa o parte din buget către alte investiții care aduc plus valoare companiei tale.

Îmbunătățirea stării de sănătate

Mai mult timp înseamnă mai multe oportunități de a începe rutine de exerciții fizice sau de meditație, totul pentru o sănătate fizică și mentală mai bună. Atunci când lucrezi remote, reduci stresul asociat programului mai rigid și ai control asupra mediului tău de lucru.

În plus, poți să-ți prepari acasă mîncăruri mai elaborate și mai sănătoase, cu costuri mult reduse.

Mai multă autonomie

Munca remote promovează o cultură aplecată mai degrabă către rezultate și performanță, nu doar umplerea timpului de lucru cu o mare diversitate de sarcini mai mult sau mai puțin importante. Mai multă autonomie înseamnă o mai mare satisfacție în muncă și un sentiment mai puternic de implicare în task-urile alocate.

De asemenea, acest stil de lucru poate crește și gradul de responsabilitate și reduce micromanagementul, construind o relație reală de încredere între angajat și manager.

Avantajele muncii de la distanță: Acces la mai multe resurse de învățare

Munca de la distanță te expune unor tehnologii și instrumente de învățare, la care ai acces facil. Doar din fața propriului laptop, poți accesa cele mai bune traininguri și programe educaționale, pentru a-ți îmbunătăți dezvoltarea personală și profesională.

Online vei găsi resurse nelimitate de cursuri, webinarii și certificări care te fac mai bine pregătit pentru orice provocare.

Mai puține conflicte

Minimizarea legăturilor personale îți permite să te concentrezi mai mult pe sarcini, fără riscul binecunoscutelor discuții în contradictoriu care nu aduc o performanță crescută, ci îți pot afecta starea de bine și energia alocată muncii în sine. Atunci când ai nevoie de comunicare cu colegii, ai la dispoziție diverse platforme de videoconferințe și programe destinate lucrului în echipă.

Recrutare mai ușoară

Datorită tuturor avantajelor de mai sus, o companie care alege un stil de lucru remote va fi mult mai căutată. Generațiile mai tinere caută cu precădere joburi care oferă nu doar beneficii financiare, ci și flexibilitate sporită, pentru un echilibru optim între viața personală și cea profesională. Mai mult, companiile care aleg un model de lucru la distanță sau hibrid au o rată de retenție a angajaților mult mai bună.

Avantajele muncii de la distanță: Mai multă grijă pentru mediu

Munca remote contribuie în mod indirect la reducerea amprentei de carbon printr-un număr mai mic de angajați care fac naveta, deci un număr redus de vehicule în mișcare. De asemenea, o cerere mai mică pentru spațiile de birou înseamnă un consum redus de energie și o cantitate mai mică de deșeuri. Astfel, munca de la distanță este de asemenea o alegere responsabilă din punct de vedere ecologic.

Acum că știi de ce alegerea unui job remote poate fi o opțiune demnă de luat în calcul, nu uita să acorzi importanță relațiilor cu cei din jur. Socializarea rămâne una dintre nevoile umane de bază, așa că îți recomandăm să faci un efort pentru a te conecta mai mult cu persoanele din viața ta personală și profesională, pentru o stare de bine generală.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora