Cât câștigă un model de top și provocările industriei fashion - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât câștigă un model de top și provocările industriei fashion

Foarte multe persoane sunt interesate să obțină un loc de muncă ca model, determinate adesea de gândul că asta presupune faimă.
Share this article

Deloc puține sunt persoanele interesate să obțină un loc de muncă în modeling, determinate adesea de gândul că asta presupune faimă și mulți bani. Este ușor să ne imaginăm o viață sub lumina reflectoarelor, cu haine de designer și recunoaștere socială, dar realitatea poate fi puțin diferită. Există, într-adevăr supermodelele care câștigă milioane de euro, dar există și modele care abia își pot achita chiria. 

Portofoliul – cartea de vizită a unui model

În calitate de model aspirant, pentru a te lansa ai nevoie de un portofoliu. Este șansa ta de a face o primă impresie agențiilor și clienților. Portofoliile tipărite sunt excelente pentru întâlnirile față în față, dar este important să ai pregătit și un portofoliu ce poate fi consultat online. În acest sens trebuie să te asiguri că alegi platforma potrivită care îți va găzdui portofoliul și că ea îți permite să obțiii stilul care îți reprezintă cel mai bine personalitatea.

Provocările industriei fashion: O meserie cu mai multe fațete 

Modelingul nu este o meserie ușor de dus. Există o mulțime de fațete diferite ale acestei industrii, în funcție de direcția în care ți-ai propus să mergi. Simplificând descrierea acestui job, putem spune că treaba unui model este să arate cât mai bine pentru a promova articole de îmbrăcăminte și de lifestyle. Totuși, această descriere este într-adevăr prea simplistă și ignoră multe dintre aspectele mai complexe ale acestei meserii. Înainte de a putea trece la discuția despre salariul unui model, ar trebui să începem prin a defini cele două modalități principale prin care poți obține un loc de muncă în această industrie. Primul și cel mai des întâlnit este prin intermediul unei agenții de modeling. Modelul are un agent a cărui misiune este de a-i găsi acestuia contracte. Clienții iau legătura cu agentul, iar sarcina agentului este de a oferi modele care cred că se potrivesc cu cerințele date. Dacă ai noroc și clientul te place și ești disponibilă, atunci s-ar putea să obții postul. Ține cont că va trebui să cedezi o parte din onorariul tău agentului în schimbul muncii sale.

Freelancing în modeling

Freelancerul este singurul care are controlul asupra găsirii și gestionării propriului loc de muncă. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să trebuiască să muncești mai mult pentru a găsi clienți și a face rost de contracte. Va trebui să cauți oportunități și castinguri și să te propui pentru ele, ceea ce poate însemna să participi la o mulțime de audiții fără să fii acceptată. Avantajul, desigur, este că, la final, vei rămâne cu toți banii încasați. În general, modelele cele mai bine plătite din lume au contracte cu agenții. După ce ajungi la un anumit nivel, s-ar putea să lucrezi atât de mult încât să nu mai ai timp să cauți oportunități. Acesta este momentul în care îți va fi util să ai un agent care să facă toată această treabă pentru tine.

Citește și: Cum ajungi să ai succes ca model androgin în România, o țară în care acest subiect nu este încă abordat sau acceptat? Barni Deak: „mă simt foarte bine în pielea mea și nu pot spune că este dificil să fiu eu”

Cât câștigă un model de top

Modelele pot câștiga de la 401.500 de dolari până la 11.000 de dolari pe an, potrivit Ziprecruiter. Salariile modelelor pot varia destul de mult în funcție de experiență, industrie, durata proiectului, locație, agenție și o multitudine de alți factori. Veniturile individuale ale modelelor pot fluctua de la un proiect la altul și de la un sezon la altul. Modelele de modă editoriale și de podium care pot atinge statutul de supermodel sunt cele mai bine plătite modele. Statutul de supermodel vine la pachet cu un anumit grad de celebritate care poate juca un rol important în creșterea onorariului unui model. Un model de podium încasează între 400 și 800 de dolari pe spectacol. În ciuda faptului că spectacolul poate dura uneori până la 12 ore, banii merită efortul. Un model comercial poate începe să câștige 500 de dolari pe ședință foto, sumă care variază în funcție de locație. Kendall Jenner se află în fruntea listei celor mai bine plătite supermodele din lume, cu un câștig estimat la 40 de milioane de dolari. Gisele Bündchen, de asemenea, un model feminin foarte bine plătit a câștigat 34 de milioane de lire sterline anul trecut.

Provocările industriei fashion: Cine câștigă mai bine? Modelele feminine vs. modelele masculine

Majoritatea designerilor de modă se concentrează pe haine pentru femei. Ca urmare, există o cerere mult mai mare pentru modelele feminine decât pentru cele masculine. Modelele feminine sunt mai răspândite decât modelele masculine, chiar și în reclamele și prezentările de modă. Prin urmare, modelele feminine câștigă de obicei de două până la trei ori mai mult decât modelele masculine. Există, totuși, și un avantaj pentru bărbații care aleg o carieră în modeling. Modelele masculine au cariere mai lungi decât cele feminine deoarece menținerea unei înfățișări tinere este mai puțin prioritară pentru ei. Modelele masculine care sunt mature și chiar mai în vârstă au încă mult potențial de carieră. Indiferent de afacere, însă, compensarea diferită a angajaților în funcție de sexul lor este o practică nedreaptă care trebuie oprită.

Mediul de lucru 

În această industrie, mediul de lucru diferă de la o zi la alta, de la un contract la altul. Pozezi unde cere clientul, când cere clientul. Să pleci de pe un platou de filmare pentru că ți-e prea frig sau ești prea obosită îți poate afecta reputația, care este totul în industria modei.

Cât câștigă un model în România

Câștigurile unui model profesionist pot varia între 2000 și 10.000 de lei pe proiect, sau chiar mai mult în cazul unor campanii publicitare de amploare sau colaborări internaționale. Pe lângă salariu, modelele pot beneficia și de alte avantaje, cum ar fi produse sau servicii oferite în schimbul participării la anumite proiecte, acces la evenimente exclusiviste din industria modei sau posibilitatea de a-și dezvolta o carieră în domeniul modei și de a-și crea un portofoliu valoros.

Factorii care afectează salariile modelelor

Există un număr mare de factori care pot afecta salariul unui model. Iată despre ce este vorba: Timpul petrecut la lucru – S-ar putea să nu lucrezi cinci zile la rând pentru ca mai apoi să ai două zile pline pe platoul de filmare,  în funcție de cât de bine reușești tu sau agentul tău să obțineți rezervări. Nivelul industriei – Mărcile independente și cele mici vor plăti cu siguranță mai puțin decât casele de modă mai mari, care au bugete pe măsură. Locația – Dacă lucrezi într-una dintre capitalele mondiale ale modei (Londra, New York, Paris, Milano etc.), vei primi probabil un salariu de model mai mare decât într-un loc unde modelingul nu este la fel de bine poziționat. Capacitatea de negociere – Dacă negociezi bine, câștigi mai mult. Dacă alegi să nu negociezi, poți ajunge să fii prost plătit în comparație cu potențialul tău. Agenția – Poți încasa sume diferite de bani în funcție de statutul tău – dacă ești liber profesionist sau dacă ai un agent. Costul muncii – Modelelor li se scad adesea cheltuielile din salariu. Acestea pot include zboruri, taxiuri, mâncare, cazare și așa mai departe, mai ales atunci când este necesară deplasarea în alt oraș.

Este posibil să faci mulți bani ca model, dar ține cont că pentru multe dintre modele realitatea arată diferit. Cu toate acestea, dacă ești hotărâtă să muncești din greu, să te menții în formă și să-ți împingi cariera la limită, ai putea câștiga cu ușurință la fel de mult sau mai mult decât ai câștiga într-un job de birou. De altfel acesta este un mare factor de motivare pentru multe modele. 

Sursa foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora