Cât este cea mai mare pensie din România? Și cum iți calculezi pensia - LIFE.ro
Sari la conținut

Cât este cea mai mare pensie din România? Și cum iți calculezi pensia

Cea mai mare pensie din România a trecut de 100.000 de lei brut, după indexarea de 13%, de la începutul anului. Și după scăderea impozitelor, fericitul pensionar tot ia în mână în jur de 19.000 de euro lunar.
Share this article

Cea mai mare pensie din România a trecut de 100.000 de lei brut, după indexarea de 13%, de la începutul anului. Și după scăderea impozitelor, fericitul pensionar tot ia în mână în jur de 19.000 de euro lunar.

Alți patru români apar în top 5 cu sume care trec de 60.000 de lei lunar

Toți acești bani sunt rezultatul contributivității. Veniturile respectivilor ar urma să crească și mai mult din septembrie, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Un fost bancher primește cea mai mare pensie din țara noastră

Alți patru români apar în top 5 cu sume care trec de 60.000 de lei lunar. Toți acești bani sunt rezultatul contributivității. Veniturile respectivilor ar urma să crească și mai mult din septembrie, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Citește și: La 85 de ani a traversat Scoția pe bicicletă. Un fost fizician ne-a demonstrat că nu există pensie. Cine este Alex Mennary, cel mai vârstnic ciclist din lume?

Un fost bancher primește cea mai mare pensie din țara noastră

Între 65.000 și 60.000 de lei primesc și cei care se află pe locul 4 și 5 în acest clasament. Aceste sume sunt cele pe care le primesc pensionarii în mână după aplicarea regulilor din legislație.

Unele pensii vor fi majorate cu 40% în luna septembrie

Pensiile din România au crescut la începutul anului cu 13,8% dar urmeaza încă o majorare.

Potrivit noii legi a pensiilor, până în luna septembrie, toate pensiile vor fi recalculate utilizând noua formulă de calcul.

Pensia va fi calculată ca produsul dintre valoarea punctului de referință și numărul de puncte. Punctul de referință se obține prin împărțirea valorii punctului de pensie la 25. Numărul total de puncte de pensie este alcătuit din suma punctelor contributive, necontributive și de stabilitate.

Citește și: Tu știi când o să ieși la pensie? Cum afli vârsta la care te pensionezi și câți bani vei primi

Pentru a demonstra cum vor arăta pensiile în luna septembrie, Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul

Punctajul lunar este determinat prin împărțirea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an. Câștigul mediu brut utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Exemplu: Dacă ai lucrat timp de 35 de ani și ai avut venituri contributive egale cu câștigul salarial mediu brut utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, atunci ai acumulat 35 de puncte (35 puncte x 81 de lei). Astfel, rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.

Citește și: Unde ne mutăm la pensie: cele mai bune țări de trăit pentru persoanele de peste 60 de ani

Stagiul minim de contribuție va fi de 15 ani

Conform noului cadru legislativ, stagiul minim de contribuție pentru a avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani. Până în anul 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași atât pentru femei, cât și pentru bărbați, fiind stabilită la 65 de ani. În cazul solicitării unei pensii anticipate, este necesar un stagiu complet de cotizare contributivă de 35 de ani.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora