Cât este cea mai mare pensie din România? Și cum iți calculezi pensia
Cea mai mare pensie din România a trecut de 100.000 de lei brut, după indexarea de 13%, de la începutul anului. Și după scăderea impozitelor, fericitul pensionar tot ia în mână în jur de 19.000 de euro lunar.
Alți patru români apar în top 5 cu sume care trec de 60.000 de lei lunar
Toți acești bani sunt rezultatul contributivității. Veniturile respectivilor ar urma să crească și mai mult din septembrie, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.
Un fost bancher primește cea mai mare pensie din țara noastră
Alți patru români apar în top 5 cu sume care trec de 60.000 de lei lunar. Toți acești bani sunt rezultatul contributivității. Veniturile respectivilor ar urma să crească și mai mult din septembrie, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.
Un fost bancher primește cea mai mare pensie din țara noastră
Între 65.000 și 60.000 de lei primesc și cei care se află pe locul 4 și 5 în acest clasament. Aceste sume sunt cele pe care le primesc pensionarii în mână după aplicarea regulilor din legislație.
Unele pensii vor fi majorate cu 40% în luna septembrie
Pensiile din România au crescut la începutul anului cu 13,8% dar urmeaza încă o majorare.
Potrivit noii legi a pensiilor, până în luna septembrie, toate pensiile vor fi recalculate utilizând noua formulă de calcul.
Pensia va fi calculată ca produsul dintre valoarea punctului de referință și numărul de puncte. Punctul de referință se obține prin împărțirea valorii punctului de pensie la 25. Numărul total de puncte de pensie este alcătuit din suma punctelor contributive, necontributive și de stabilitate.
Pentru a demonstra cum vor arăta pensiile în luna septembrie, Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul
Punctajul lunar este determinat prin împărțirea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an. Câștigul mediu brut utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.
Exemplu: Dacă ai lucrat timp de 35 de ani și ai avut venituri contributive egale cu câștigul salarial mediu brut utilizat pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, atunci ai acumulat 35 de puncte (35 puncte x 81 de lei). Astfel, rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
Stagiul minim de contribuție va fi de 15 ani
Conform noului cadru legislativ, stagiul minim de contribuție pentru a avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani. Până în anul 2035, vârsta standard de pensionare va fi aceeași atât pentru femei, cât și pentru bărbați, fiind stabilită la 65 de ani. În cazul solicitării unei pensii anticipate, este necesar un stagiu complet de cotizare contributivă de 35 de ani.
Sursa foto: Facebook