Ce este mind mapping și cum îți poate îmbunătăți creativitatea și eficiența - LIFE.ro
Mergi la conținut

De când termenul de „mind mapping” a fost inventat de Tony Buzan în cadrul emisiunii BBC „Use Your Head”, în 1974, modurile în care luăm notițe, facem brainstorming și studiem s-au schimbat pentru totdeauna.

Indiferent dacă mapezi pe hârtie, pe o tablă albă sau cu un instrument de cartografiere online precum MindMeister, ești unul dintre milioanele de profesioniști din întreaga lume care beneficiază de această tehnică extraordinară. În acest articol, am alcătuit un scurt ghid despre tipurile de hărți mentale de care poți beneficia, alături de principalele motive pentru care mind mapping-ul înlocuiește din ce în ce mai mult alte formate de luare de note în contexte de afaceri și educaționale.

Ce este mind mapping?

Hărțile mentale sunt reprezentări grafice ale informațiilor. Spre deosebire de notele tradiționale, liniare pe care le-ați putea face într-un document text sau chiar pe hârtie, hărțile mentale vă permit să capturați gânduri, idei și cuvinte cheie pe o pânză goală. Aceste idei sunt organizate într-o structură bidimensională, cu titlul/ideea principală mereu situată în centrul hărții pentru vizibilitate. Ideile înrudite se ramifică din centru în toate direcțiile, creând o structură radiantă.

În ciuda acestor principii cheie, faptul că hărțile mentale există de aproape o jumătate de secol face inevitabil existența unor divergențe atunci când vine vorba de definirea a ceea ce este de fapt o hartă mentală. Să ne uităm la cele două școli cheie de gândire.

Metoda Buzan

În forma sa cea mai pură și așa cum este descris în acest videoclip de la regretatul Tony Buzan însuși, mind mapping este o tehnică specială care necesită următoarele elemente cheie pentru a fi eficientă:

  • imagine centrală, pentru a stimula memoria, asocierile și procesele de gândire
  • Ramuri curbilinii, care emană din imaginea centrală, pentru a descrie ideile de bază de ordonare (BOI)
  • O rețea (teoretic infinită) de ramuri mai mici pentru a descrie ideile care decurg din BOI la diferite niveluri de detaliu
  • Utilizarea conștientă a culorii pentru a separa ideile după subiect
  • Un singur cuvânt cheie pentru fiecare ramură

După cum explică Buzan în videoclip, regulile din spatele tehnicii sale de mind mapping au fost dezvoltate în urma unor studii ample în domeniile neuroștiinței și psihologiei. Mulți susțin până astăzi că metoda lui rămâne singura tehnică adevărată: o hartă fără elementele de mai sus nu poate fi considerată o hartă mentală „adevărată”.

Foarte important, totuși, Buzan menționează că își folosește propriile experiențe de învățare pentru a evalua în cele din urmă ce este eficient și ce nu, motiv pentru care metoda sa a fost adaptată subtil de-a lungul timpului de către entuziaștii cu gândiri similare.

Hărțile Spider și Bubble

Deși termenul este indisolubil legat de Buzan, definiția modernă a mind mapping-ului este puțin mai largă și include, în general, hărțile Spider și hărțile Bubble. Aceste concepte similare sunt variații mai puțin rigid definite ale metodei Buzan de mai sus, care diferă în mai multe aspecte cheie.

Atât hărțile Spider/Bubble, cât și hărțile mentale „Buzan” pornesc de la un singur subiect central, sau două subiecte în hărțile „duble bubble”. Cu toate acestea, modul în care sunt prezentate subiectele din jur este punctul crucial al diferenței.

În loc să eticheteze ramurile, diagramele Spider-Bubble folosesc linii pentru a conecta ideile, afișate ca „bule” în jurul temei centrale. Aceste subiecte pot fi, de asemenea, disecate în subteme pentru a oferi detalii și profunzime.

Un avantaj cheie al hărților Spider/Bubble este că oferă cartografiilor posibilitatea de a lega teme „încrucișate”, mai degrabă decât doar din ramura anterioară. Acest lucru promovează o structură globală în cadrul hărții și poate arăta legături între subiecte înrudite.

mind mapping

Cel mai bun mind mapping pentru tine

Când vine vorba de crearea hărții mentale, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în considerare sunt cele de care ai nevoie pentru a învăța cel mai bine. Uneori, este posibil să nu ai deloc nevoie de o hartă mentală. În timp ce aproape toate tehnicile de cartografiere au fost dezvoltate ca o alternativă la textul lung și la notele liniare, există o mulțime de situații în care luarea de note liniare este o metodă perfect potrivită.

Nevoile și obiectivele tale ar trebui să fie luate în considerare atunci când decizi cum să creezi harta mentală în sine. În timp ce hărțile mentale tradiționale, pe hârtie sunt grozave pentru a dezvolta idei de unul singur, dezvoltarea instrumentelor online de cartografiere a minții a permis milioanelor de oameni să facă brainstorming și să planifice împreună în timp real.

De ce să faci mind mapping?

Există multe motive pentru care hărțile mentale sunt folosite de milioane de profesioniști, creatori și studenți din întreaga lume. Iată primele 3:

Informații despre structura hărților mentale

Hărțile mentale pot stoca și structura cantități mari de informații. Ele afișează ierarhia, arată relațiile dintre ideile individuale și îți permit să vezi „imaginea de ansamblu” dintr-o privire. Aceste caracteristici fac, de asemenea, hărțile mentale un instrument ideal pentru a prezenta informații altora, pentru a crea baze de cunoștințe și pentru a rezolva probleme complexe.

Hărțile mentale îmbunătățesc înțelegerea

Atât în învățământul școlar, cât și în cel universitar, hărțile mentale s-au dovedit a fi mijloace de învățare populare și eficiente. Prin structurarea informațiilor într-un mod mai compatibil cu stilurile de învățare vizuală și prin filtrarea textelor lungi în subiecte mai scurte ale hărților mentale, cursanții pot absorbi mai rapid cantități mari de informații.

Un studiu din 2013¹ publicat în Modern Journal of Language Teaching Methods (MJLTM) a examinat modul în care studenții din Iran au reacționat la hărțile mentale ca instrument de învățare a limbii engleze ca limbă străină. Din grupul eșantion, 83,4 % dintre elevi au avut o viziune pozitivă asupra hărților mentale în ceea ce privește înțelegerea lecturii, în timp ce doar 16,7 % au răspuns negativ. În mod grăitor, într-un chestionar emis după studiu, afirmația „Când folosesc hărți mentale pentru un fragment de lectură, sunt mai capabil să rezolv activitățile de după citire” a avut cel mai mare punctaj.

mind mapping

Hărțile mentale sporesc productivitatea

Beneficiile mind mapping-ului nu se limitează la educație; pot fi utile și în sfera comercială. Maparea mentală vă permite să învățați mai rapid, să comunicați mai eficient și să faceți brainstorming mai eficient, motiv pentru care tot mai multe companii folosesc instrumente pentru a profita la maximum de echipele lor.

Indiferent dacă planificați un proiect la locul de muncă sau scrieți o lucrare științifică – harta mentală vă va ajuta să economisiți o cantitate enormă de timp. Potrivit unui sondaj realizat de Mind Mapping Software Blog, software-ul de cartografiere mentală poate crește productivitatea cu o medie de 23 %.

Hărțile mentale stimulează creativitatea

Două lucruri fac din hărțile mentale cel mai bun instrument de brainstorming.

  • Actul de a dezvolta o hartă mentală ne stimulează creierul ca nicio altă tehnică și încurajează un flux creativ de idei.
  • Hărțile mentale vă permit să transcrieți acele idei cu o viteză incredibilă, creând o organizare a gândirii practic fără fricțiuni.

În timpul unui studiu din 2004 asupra eficienței hărților mentale pentru sarcinile de scris ale studenților, 10 din 12 persoane au descoperit că mind mapping-ul le-a îmbunătățit scrisul. Nu numai că este o tehnică excelentă pentru ca studenții să își pregătească eseurile și lucrările, este și o metodă fantastică pentru bloggeri de a contura articole și pentru autori să depășească blocajul scriitorului.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora