Ce înseamnă Halloween: povestea unei sărbători a deghizării care a cucerit o lume întreagă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce înseamnă Halloween: povestea unei sărbători a deghizării care a cucerit o lume întreagă

În America, sărbătoarea extrem de comercializată amintește de adunări distractive și de trucuri, pline de jocuri de petrecere de Halloween și de delicii înfricoșătoare, dar sărbătoarea are, cel puțin, niște origini complicate. Este Halloween o sărbătoare religioasă? Sau unul laic? Este creștin? Sau păgân? Răspunsul este da, da, da și da – și depinde în mare măsură de convingerile tale și de modul în care sărbătorești. Așa că haideți să trecem peste confuzie, revăzând istoria Halloween-ului și originile unora dintre cele mai iubite tradiții ale sale.
Share this article

În America, sărbătoarea extrem de comercializată amintește de adunări distractive și de trucuri, pline de jocuri de petrecere de Halloween și de delicii înfricoșătoare, dar sărbătoarea are, cel puțin, niște origini complicate. Este Halloween o sărbătoare religioasă? Sau unul laic? Este creștin? Sau păgân? Răspunsul este da, da, da și da – și depinde în mare măsură de convingerile tale și de modul în care sărbătorești. Așa că haideți să trecem peste confuzie, revăzând istoria Halloween-ului și originile unora dintre cele mai iubite tradiții ale sale.

Care este sensul Halloween-ului?

Actualul nume englezesc Halloween are originea în creștinismul medieval. Cuvântul sfințire este derivat din cuvintele engleze medii și vechi pentru sfânt. Ca substantiv, poate însemna și sfânt. În acele zile, sărbătoarea creștină pe care o cunoaștem ca Ziua Tuturor Sfinților se numea Ziua Sfintelor, iar cu o zi înainte, când se ținea o liturghie de seară, era Ajunul Sfinților. Acest nume a fost în cele din urmă scurtat la Halloween.

Citește și: La povești cu Dacre Stoker, stră-strănepotul scriitorului celebrului roman Dracula: „Când aveam 12 ani prietenii mei glumeau de Halloween și se întrebau dacă familia Stoker le va dărui bomboane sau le va lua sângele?”

De ce se sărbătorește Halloween-ul pe 31 octombrie?

Există două răspunsuri la această întrebare: unul păgân și unul creștin.

Vechiul festival gaelic de Samhain, care a avut loc pe 1 noiembrie, dar a început cu o seară înainte, este considerată cea mai veche rădăcină cunoscută a tradițiilor noastre seculare de Halloween. A marcat o perioadă esențială a anului în care anotimpurile s-au schimbat, dar, mai important, observatorii au crezut, de asemenea, că granița dintre această lume și următoarea a devenit deosebit de subțire, permițându-le să se conecteze cu morții. Tot aici istoria Halloween-ului capătă conotațiile sale „bântuite”.

După cum sugerează etimologia numelui, Halloween-ul are și rădăcini creștine. Celebrările martirilor și sfinților creștini datează din Roma secolului al IV-lea. La începutul secolului al VII-lea, Papa Bonifaciu al IV-lea a pus în calendar Ziua Tuturor Sfinților când a dedicat sfinților Panteonul din Roma, dar ziua era 13 mai. În secolul următor, Papa Grigore al III-lea a schimbat ziua la 1 noiembrie când a dedicat sfinților o capelă din Bazilica Sfântul Petru. Încă un secol mai târziu, Papa Grigore al IV-lea a adăugat Ziua Tuturor Sfinților la calendarul creștin universal, extinzând oficial sărbătoarea de la Roma la bisericile de pretutindeni.

Odată cu sărbătorirea creștină a Zilei Tuturor Sfinților pe 1 noiembrie, a venit Ajunul Sfintelor, sau Halloween, pe 31 octombrie, precum și Ziua Tuturor Sufletelor pe 2 noiembrie — o sărbătoare de trei zile numită colectiv Hallowtide.

Este Halloween o sărbătoare păgână sau sărbătoare creștină?

Deși în mare parte este o sărbătoare seculară astăzi, Halloween-ul are atât rădăcini creștine, cât și păgâne.

În Evul Mediu, pe măsură ce sărbătoarea creștină romană de Ziua Tuturor Sfinților s-a răspândit în alte zone creștinizate, tradițiile Hallowtide au fuzionat cu culturile locale. În regiunile celtice care sărbătoreau anterior Sahmain, tradițiile creștine locale de Halloween care au apărut includ jack-o-lanterns, focuri de tabără și costume.

Au evoluat aceste obiceiuri creștine locale de Halloween din tradițiile păgâne mai vechi? Majoritatea savanților sunt de acord că au făcut-o, deși sursele catolice contestă noțiunea ca lipsită de dovezi istorice.

În centrul controversei se află faptul că vechii celți nu au lăsat înregistrări scrise, deși avem folclor (povestiri transmise prin gură în gură) și artefacte, cum ar fi un din secolul I î.Hr. calendar de bronz găsit în Franța care face referire la Sahmain. Deși studiile despre folclor oferă context despre Sahmain, pentru profanul care, așa cum spune savantul Carolyn Emerick, „nu sta în preajma citind reviste de folclor din anii 1800”, poate fi dificil să-ți înțeleagă capul.

Teoreticând despre rădăcinile păgâne ale jack-o-lanternului, care a evoluat într-un obicei creștin irlandez de Halloween, Emerick explică: „Ajungem la această concluzie nu prin dovezi concrete, cum ar fi o înregistrare scrisă, deoarece locuitorii Marii Britanii nu au consemnat lucrurile în scris. în perioada precreștină. Ne asumăm originile păgâne ale obiceiurilor populare precum jack-o’-lanternul analizându-le în contextul și cadrul în care sunt prezentate în folclor și în cultura populară mai largă.”

Istoria tradițiilor de Halloween

Sărbătoarea păgână timpurie a Samhain a implicat o mulțime de ceremonii ritualice pentru a se conecta la spirite, deoarece celții erau politeiști. Deși nu se cunosc prea multe detalii despre aceste sărbători, mulți cred că celții au sărbătorit în costum (desigur, probabil că erau la fel de simpli ca pieile de animale) ca o deghizare împotriva fantomelor, aprindeau felinare și se bucurau de sărbători speciale. .

De-a lungul timpului, pe măsură ce creștinismul a preluat controlul și nuanțele păgâne ale sărbătorii s-au diminuat

Obiceiul irlandez de a aprinde jack-o-lanterns pentru a îndepărta spiritele rele a ajuns să aibă atașată o alegorie cu tematică creștină: un personaj pe nume Stingy Jack îl depășește pe diavol și evită Iadul, dar faptele sale păcătoase îi țin sufletul departe de Rai. În schimb, sufletul lui cutreieră Pământul, luminându-și calea cu un jar ținut într-o ridichi sculptată. Deși creștinat, elementul fantomatic al poveștii amintește de granița neclară dintre cei vii și cei morți în noaptea care a dus în Sahmain.

Alte ritualuri mistice din vremurile anterioare au evoluat în distracție și jocuri mai uşoare. De exemplu, conceptul oarecum greu de conectare la morți a fost înlocuit cu ideea mai ușoară de a spune viitorul. Bobing for mere, de exemplu, a devenit popular ca un joc de ghicire în Ajunul Sfintelor Sărbători: Merele ar fi alese pentru a reprezenta toți pretendenții unei femei, iar tipul – mărul – de care ea a sfârșit prin a mușca ar fi reprezentat-o un viitor soț. De fapt, Halloween-ul a reprezentat anterior o oportunitate uriașă (deși destul de superstițioasă) de potrivire pentru tinerele femei din secolul al XIX-lea.

Un alt ritual popular din Ajunul Sfintelor a fost privitul în oglindă, deoarece oamenii sperau să prindă o viziune asupra viitorului lor uitându-se în oglindă. Există, de asemenea, rapoarte despre favoruri asemănătoare cu cookie-urile norocului care au fost oferite în vremuri anterioare. Oamenii scriau mesaje pe bucăți de hârtie în lapte, iar notițele erau apoi împăturite și puse în coji de nucă. Cojile ar fi încălzite la foc, făcând ca laptele să se rumenească suficient pentru ca mesajul să apară mistic pe hârtie pentru destinatar.

Citește și: Cum este sărbătorit Halloween-ul în lume şi cine îl contestă

Istoria costumelor de Halloween și a trucurilor

Se crede că un precursor timpuriu al trucului sau tratatului este „sufletul”, tradiția de a merge din ușă în ușă pentru a cere „prăjituri cu suflet”, un tratament asemănător cu biscuiții, în schimbul rugăciunilor pentru morții din purgatoriu. (Notă tehnică: prăjiturile de suflet au apărut ca parte a sărbătorii Zilei tuturor sufletelor din 2 noiembrie.) Tradiția presupunea și îmbrăcarea, așa cum vedem într-o amintire a sufletului din Anglia, publicată în 1886, care descrie copiii în „costume fantastice”. .”

Practica scoțiană a deghizarii, o versiune secularizată a sufletului, a schimbat rugăciunile cu trucuri. Costumele au evoluat și ele, luând o turnură înfricoșătoare când tinerii farsori scoțieni și irlandezi au avut ideea să sperie vecinii nebănuiți.

În cele din urmă, acest lucru a evoluat în tradiția trick-or-treating în Statele Unite. Conceptul de a lua dulciuri a devenit curent la începutul până la mijlocul anilor 1900, timp în care familiile le-au oferit delicii copiilor în speranța că vor fi imuni la orice farse de sărbători.

Cum a venit Halloween-ul în America

Sărbătoarea de Halloween rămâne astăzi populară în America, dar de fapt aproape că nu a trecut peste Atlantic. Puritanii dezaprobau rădăcinile păgâne ale sărbătorii, așa că nu au luat parte. Sărbătorile coloniale americane de Halloween care au avut loc au prezentat mari petreceri publice pentru a comemora recolta viitoare, a spune povești cu fantome, a cânta și a dansa.

Abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când imigranții irlandezi și scoțieni au început să sosească într-un număr mai mare în America, sărbătoarea a luat loc ca parte a spiritului național. Se estimează că până la începutul secolului al XX-lea, Halloween-ul a fost sărbătorit în America de Nord de către majoritatea oamenilor (iubitoare de bomboane, purtătoare de costume).

Citește și: Top 10 cele mai bune filme horror pentru o petrecere de Halloween

Astăzi, tradițiile noastre de sărbători de Halloween continuă să evolueze. În loc să se facă șmecheri din casă în casă, unii își îmbracă vehiculele într-o manieră înfricoșătoare pentru a-și face mâna pe portbagaj, care sunt adesea ținute în parcările de la școală sau de la biserică. În 2019, o mișcare populară de mutare a datei de Halloween a dus la crearea Zilei Naționale a Trick-or-Treat în ultima sâmbătă a lunii octombrie. Cu toate acestea, Halloween-ul rămâne pe 31 octombrie, iar modul în care comunitățile sărbătoresc noua Zi Națională a Trick-or-Treat, dacă este deloc, depinde de organizatorii locali.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora