Ce pui pe masa de Revelion ca să ai noroc și belșug în anul care vine
O singură dată am petrecut revelionul în munți, la o cabană și am avut pe masă doar preparate banale, fără nimic sofisticat și prețios, iar anul ce a urmat a fost un dezastru. Așadar, atunci când vine vorba de ce pui pe masa de Revelion ca să ai noroc și belșug în anul care vine, iau foarte în serios lucrurile și mă pregătesc cu conștiinciozitatea și minuțiozitatea unui electronist.
Altfel, vă spun de pe acum că nu cred în superstiții și în lucruri nedemonstrate logic 😊
Pentru cei ca mine – și sunt convinsă că sunteți mulți – am făcut o listă cu alimente pe care să le pui pe masa de Revelion ca să ai noroc și belșug în anul care vine.
Mazăre și linte
Se spune că alimentele rotunde seamănă cu banii. Iar dacă mai sunt și verzi, cu atât mai mult. Probabil că nu o să mănânci și mazăre și linte în aceeași seară, așa că alege unul dintre aceste alimente și ca să fie treaba treabă, poți pune pâine de porumb pe masă, simbolul aurului. Cu siguranță vei avea un an bogat.
Ce pui pe masa de Revelion? Pește sau icre
Eu aleg de fiecare dată, de Revelion, la aperitiv tartinele cu icre negre. Icrele de pește înseamnă belșug, bogăție, prosperitate în anul care vine. Se spune că dacă mănânci pește, vei aluneca mai ușor printre problemele ce apar în anul care vine. Așa că mare atenție la aprovizionare. În ultima zi din an, încă de la primele ore ale dimineții, rafturile marilor magazine sunt goale. Ori te trezești foarte devreme și mergi la cumpărături, ori le faci mai din timp și le păstrezi la congelator.
Și încă ceva: peștele trebuie servit întreg, altfel se spune că fragmentezi norocul.
Smochine și fructe rotunde
Sunt unele naționalități care pun pe masa de anul nou 12 boabe de struguri, obicei care a fost adoptat și în unele case de români, pe motiv că atrag bogăția. Cele 12 boabe trebuie mâncate la cumpăna dintre ani și vor asigura 12 luni pline de sănătate și belșug.
Smochinele și rodiile sunt fructele fertilității și prosperității, așa că e musai să fie pe masă.
Ce pui pe masa de Revelion? Carne de porc sau de curcan?
Acum…fiecare după preferințe. Se spune că și una și alta aduce prosperitate. Scroafa, în antichitate era simbolul fertilității și era considerat animal sacru. În tradiția românească, nu prea există masă festivă fără porc, de Revelion fiind carnea aducătoare de noroc, bogăție și prosperitate.
Curcanul e considerată singura pasăre aducătoare de noroc. Cert este că de Revelion nu ai voie să mănânci carne de pui, pentru că asta simbolizează sărăcia.
Tortul de Revelion
Desertul e nelipsit de la o masă așa de importantă. Și nu merge să faci o prăjitură banală. Asigură-te că pe masă va fi tort, acesta fiind simbolul veșniciei, potrivit tradiției, care nu-l exclude de la niciun eveniment major, precum nunta sau botezul.
Ce pui pe masa de Revelion? Șampanie
De ce crezi că toată lumea are paharele pline cu șampanie la cumpăna dintre ani. Șampania simbolizează un an nou îmbelșugat și împlinirea dorințelor.
Probabil că nu vei putea să mănânci din toate, dar câte o linguriță din fiecare, nu strică. Și să nu te prindă Revelionul cu farfuriile și paharele goale că e jale.
Hai să avem un an nou minunat, cu toate dorințele împlinite!
Citește și: Meniu de Revelion: Preparate tradiţionale din diverse colţuri ale lumii
Foto: Depositphotos.com