Ce să mănânci în Amsterdam - oraşul în care mănânci cu poftă din toate
Când spui Amsterdam spui canale, spui Red Light District, dar şi Van Gogh, spui lalele, dar şi cafenele în care, lânga lista cu cafea, o găseşti şi pe cea cu marijuana. Ca la orice vizită într-un oraş străin, este important să ştii ce vizitezi, dar şi cu ce îţi desfeţi papilele gustative. Aşa că am pregătit o listă cu ce să mănânci în Amsterdam când ajungi acolo.
Chiar dacă Olanda nu e recunoscută pentru bucătăria sa precum sunt Italia, Grecia sau Franţa, fii convins că vei găsi lucruri care îţi vor fi pe plac. Şi înainte să începem să discutăm despre ele, te avertizăm că unele nu sunt neapărat teribil de arătoase, dar cei care le-au încercat spun că au fost luaţi prin surprindere de gustul nemaipomenit.
Ce să mănânci în Amsterdam – Patat
Uşor ieşit din comun, mâncarea reprezentativă a olandezilor par a fi cartofii prăjiţi. Mai groşi decât cei cu care suntem noi obişnuiţi, rumeniţi în ulei până devin crocanţi, sunt însoţiţi, după gust, de maioneză, muştar, ketchup, curry sau chiar sos de arahide. Nu neapărat în această ordine şi nu neapărat separat. Olandezii preferă, de exemplu, o combinaţie între maioneză, ceapă tocată şi sos de arahide – patatten oorlog.
Se găsesc în mai toate magazinele şi sunt vânduţi în conuri de hârtie sau cutii, pentru 2 – 2,5 euro porţia. Cele mai recunoscute locuri pentru cartofii prăjiţi sunt Vleminckx, deschis din 1887, deci are ceva experienţă în prepararea lor şi Manneken Pis, deschis până noaptea târziu, pentru turiştii înfometaţi şi nu numai.
Ce să mănânci în Amsterdam – Hollandse nieuwe
Dacă ajungi în Veneţia Nordului e musai să încerci sandvişul cu hering crud, uşor marinat, ceapă şi castraveţi muraţi. Îl găseşti şi în varianta fără pâine, la farfurie şi costă între 3 – 5 euro. Este considerată gustarea naţională a olandezilor şi, oricât de ciudată ar părea combinaţia, nu trebuie să uitaţi că heringul este un peşte perfect în lupta cu colesterolul.
Cele mai populare locuri pentru heringul crud sunt V.O.F. Vishandel Centrum şi Stubbe’s Haring, ambele în apropiere de Gara Centrală. Un sfat de la un localnic se poate dovedi însă oricând o alegere bună în descoperirea unor locuri bune în care să mănânci.
Ce să mănânci în Amsterdam – Stroopwafels
N-ai cum să ajungi aici şi să nu încerci varianta olandeză a vafelor, 2 goffre subţiri cu sos de caramel între ele. Nu că vrem să vă facem poftă, dar sunt un deliciu: dulci, dar nu prea dulci, crocante în aparenţă, dar se topesc în gură. Costă 1,5 euro o porţie, dar legenda spune că nu te poţi opri la una singură.
Lanksroon este o brutărie şi ceainărie cu istorie în Amsterdam, aşezată pe marginea unuia dintre celebrele canale ale oraşului şi este unul dintre cele mai căutate locuri pentru stroopwafels.
Ce să mănânci în Amsterdam – Poffertjes
Dacă tot am intrat în zona deserturilor, trebuie să încercaţi şi poffertjes, nişte clătite-gogoşi mici, atât de mici încât o porţie are 10, 24 sau 30 de clătite, stropite din belşug cu zahăr pudră şi înmuiate în unt. Le găseşti cu diferite toppinguri, însă noi spunem că merită să le încerci iniţial în varianta originală. Preţul variază între 2 şi 5 euro, în funcţie de cantitate.
Cele mai bune poffertjes se găsesc pe stradă, la tonetele din marile pieţe ale oraşului.
Ce să mănânci în Amsterdam – Bitterballen
Un alt fel de mâncare extrem de popular printre olandezi, dar şi printre turişti sunt chifteluţele făcute din carne de vită. Uitaţi de chiftelele autohtone. Modul acestora de preparare este complet diferit, prin urmare nici gustul nu va semăna cu ale noastre. Mici, rotunde şi crocante, chifteluţele olandeze se servesc cu muştar, precum micii la noi. O porţie o găseşti la 4,5 – 5 euro.
Le poţi încerca în cafenelele care servesc şi mâncare, precum Cafe de Tuin sau Cafe Gent aan de Shinkel sau pe stradă, la standul De Ballenbar din FoodHallen.
Ce să mănânci în Amsterdam – Stamppot
Stammpot este o mâncare tradiţională care se face în special pe timpul iernii. Este un amestec de legume, ca un fel de ghiveci, care poate varia în funcţie de bucătărie şi inspiraţie. Se folosesc de obicei cartofi făcuţi pasaţi ca la piure, în care se adaugă varză, morcovi, ceapă, usturoi, kale, spanac, şuncă sau cârnaţi. Este unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare ale olandezilor, cam de pe la începutul anilor 1600 şi, totodată, cel mai popular în casele localnicilor. O porţie în restaurantele din Amsterdam este 12 – 13 euro.
Hap-Hmm este un restaurant cu tradiţie în Amsterdam. Deschis în 1935, este recunoscut atât pentru mâncarea gustoasă, cât şi pentru preţurile sub medie – 7,5 euro pentru un stamppot. Este deschis însă doar în zilele de lucru.
Ce să mănânci în Amstardam – Snert sau Erwtensoep
Supa tradiţională a olandezilor, Snert, este o supă de mazăre, groasă ca o tocană, făcută din mazăre uscată, ţelină, ceapă, praz şi carne de porc. Este preferată tot în timpul iernii, devenind chiar mâncarea clasică a patinatorilor de pe canalele îngheţate ale Amsterdamului. O porţie costă 3 euro şi este extrem de săţioasă.
La Menno, în Noordermarkt se spune că găseşti una dintre cele mai bune supe de mazăre din Amsterdam. Bine cotate sunt însă la acest capitol şi De Blauwe Hollander şi Happ-Hmm.
Ce să mănânci în Amsterdam – Rookworst şi Ossenworst
Rookworst este un cârnat afumat, care însoţeşte în mod tradiţional Stamppotul şi Erwtensoup, supa de mazăre. Unii îl compară la gust cu clasicul hotdog, dar acesta este mai mare şi mai crocant. Poate fi făcut din carne de porc, porc şi vită, porc şi viţel, iar în ultimii ani au apărut în magazine şi Rookworst făcuţi din carne de curcan.
Ossenworst este un cârnat făcut din carne de vită, sare, piper, cuişoare şi nucşoară, foarte uşor afumat, fiind asemănat de multe ori ca gust şi textură cu biftecul tartar. Aşa cum arată şi ingredientele, este extrem de aromat. În original, pe la începutul secolului al XVII-lea era făcut din carne de bou, după un import masiv al acestor animale din Danemarca şi Germania. Se mănâncă de obicei cu muştar şi murături. La porţia de 5 euro primeşti, de obicei, şi o bere. Încearcă-l la Brouwerij `t IJ, unde va veni însoţit de berea casei.
Ce să mănânci în Amsterdam – Appeltaart
N-ai cum să pleci din Veneţia Nordului fără să mănânci celebra plăcintă olandeză cu mere, una dintre specialităţile casei, cum s-ar spune. Spre deosebire de plăcinta noastră, unde merele sunt rase, aici sunt tăiate în bucăţi generoase înainte să fie introduse în aluat şi, tocmai din acest motiv, compoziţia nu este foarte umedă. Este aromată cu scorţişoară, suc de lămâie, rom sau chiar brandy şi este servită cu topping de frişcă. Preţul unei porţii este de 3,5 euro şi se spune că plăcinta cu mere de aici îţi va revoluţiona ideea de plăcintă cu mere.
Cafe Winkel are renumele că ar face cea mai bună plăcintă cu mere din Amsterdam, dar poţi să o încerci şi la Villa Zeezicht, pe marginea unuia dintre canalele cu privelişte de neuitat.
Ce să mănânci în Amsterdam – Kaas (brânza olandeză) – Gouda, Edam, Maasdammer
N-ai cum să ajungi în Amsterdam şi să nu încerci celebra brânză olandeză. Şi de ce doar s-o încerci? Poţi să iei acasă rotiţe mici, special făcute pentru turişti, ca să continui răsfăţul şi după ce se termină vacanţa. Mai greu e să alegi având în vedere că sunt atât de multe feluri: cu chilli, cocos, trufe, dovleac.
Statisticile arată că un olandez consumă în medie 21 de kilograme de brânză pe an. Acum, nici nu-i de mirare, la câte specialităţi şi arome găseşti în magazine.