Ce trebuie să faci pentru a lucra în SRI
Candidații interesați de o carieră în SRI trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații și să promoveze toate etapele specifice de selecție.
Ce face un ofiţer SRI în domeniul IT
Are misiunea de a identifica soluţii pentru o serie de provocări tehnologice, de la dezvoltarea unor instrumente software, a sistemelor informatice enterprise şi oferirea de soluţii bazate pe platforme hardware, până la proiectarea, administrarea şi întreţinerea reţelelor de comunicaţii. El va lucra cu tehnologii de ultimă generaţie, pentru toate liniile de activitate ale SRI, precum şi pentru parteneri externi. Ofițerul SRI trebuie să se adapteze şi să inoveze permanent. Contribuţia lui este importantă într-un angrenaj cu implicaţii directe în protejarea securității naţionale.
O primă variantă de a ajunge în SRI este prin școlarizare
Astfel, elevii aflaţi în clasa a XII-a şi absolvenţii cu diplomă de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani, pot opta să urmeze, studii universitare de licenţă sau postliceale. Ei vor candida pe locurile special alocate Serviciului Român de Informaţii, în instituţii militare de învăţământ superior din subordinea Ministerului Apărării Naţionale:
Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”,
Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” – Braşov şi şcoli militare de maiştri militari şi subofiţeri.
Candidații interesați de o carieră în SRI pot opta și pentru instituţii civile de învăţământ superior:
Universitatea Politehnică din Bucureşti,
Academia de Studii Economice din Bucureşti,
Universitatea din Bucureşti,
Universitatea Politehnică din Timişoara,
Universitatea „Ovidius” din Constanţa,
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
De asemenea, și aceste universități civile vor avea locuri special dedicate pentru SRI.
Candidaţii interesaţi trebuie mai întâi să urmeze procesul de selecţie al SRI
Trebuie precizat că dacă deja ai urmat o formă de învățământ similară, la bugetul de stat trebuie să achiți contravaloarea serviciilor de şcolarizare.
SRI face şi încadrări directe
Dacă ai deja o anumită pregătire poți aplica pentru unul din posturile publicate în lista de mai jos.
Administrator infrastructuri de domenii;
Administrator infrastructuri de comunicații;
Administrator infrastructuri de radiocomunicații;
Administrator infrastructuri software;
Administrator sisteme informatice şi de comunicații;
Analist FORENSIC securitate cibernetică;
Analist Malware;
Analist securitate IT&C – L1 SOC;
Analist trafic;
Arhitect aplicații software;
Arhitect infrastructuri software;
Inginer electronist;
Specialist în evaluarea securității IT&C;
System Analyst.
Această posibilitate se adresează persoanelor care dețin competențe tehnice căutate de SRI. Trebuie să fie absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență. Totodată, trebuie să îndeplinească condiţiile de încadrare în Serviciul Român de Informaţii și să promoveze toate etapele specifice de selecţie.
SRI caută și buni vorbitori de limbi străine
Este bine de știut că SRI caută în special persoane care vorbesc limbi străine mai puțin uzitate. În SRI, specialiștii lingviști își folosesc cunoştinţele prin implicarea în activităţi de analiză a unor evenimente, culturi şi tradiții. De asemenea, ei fac activităţi de traducere a unor materiale (audio, video, scrise) dintr-o limbă străină în limba română. În plus, după caz, oferă suport lingvistic colegilor din alte structuri.
Candidaţii interesaţi de o carieră în SRI se pot înscrie în procesul de selecţie prin transmiterea unui CV la adresa de mail [email protected] cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localităţii unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI.
Selecţie şi pentru luptători antiterorişti
Activitatea luptătorului antiterorist presupune, pe lângă excelente abilităţi de natură acţională, şi un efort psihologic intens. Luptătorul trebuie să fie o persoană activă, dinamică, cu un control comportamental evident şi cu o capacitate de mobilizare şi adaptare rapidă la diverse situaţii. Totodată, trebuie să aibă abilităţi de comunicare, spirit de echipă şi să dovedească un bun control al stărilor emoţionale, toleranţă la stres, asumarea responsabilităţii şi dorinţa de autoperfecţionare.
Candidaţii interesaţi se pot înscrie în procesul de selecţie prin transmiterea unui CV la adresa de mail [email protected] cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localităţii unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI.
Toate posturile vor fi ocupate în sistem concurenţial, procesul de selecţie presupunând promovarea mai multor etape/probe eliminatorii (ordinea acestora depinde de domeniul în care se face încadrarea).
Pentru mai multe detalii legate de procesul de selecţie şi condiţiile de angajare este indicat să consultaţi Ghidul candidatului.
Sursa foto: Facebook