Cele mai bune filme despre Primul Război Mondial - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai bune filme despre Primul Război Mondial

De la “Nimic nou pe Frontul de Vest” la “Lawrence of Arabia”, un clasic al cinematografiei, iată o listă cu cele mai bune filme despre Primul Război Mondial.
Share this article

Cele mai bune filme despre Primul Război Mondial reușesc să surprindă drama oamenilor obișnuiți, puși în fața atricităților din anii 1914-1918. De la “Nimic nou pe Frontul de Vest” la “Lawrence of Arabia”, un clasic al cinematografiei, iată o listă cu cele mai bune filme despre Primul Război Mondial.

Cele mai bune filme despre Primul Război Mondial:

“A Very Long Engagement” ( 2004)

A Very Long Engagement este un film romantic de război, franțuzesc, cu Audrey Tautou în rolul principal și regizat de Jean-Pierre Jeunet. Fimul spune povestea fictivă a unei femei care își caută disperată logodnicul, dat dispărut și presupus mort în timpul Primului Război Mondial. Mathilde, eroina principală, nu crede în această poveste și începe propriile investigații. Află că logodnicul ei a fost unul din cei cinci soldați francezi condamnați la moarte pentru că au vrut să scape de ororile războiului provocându-și singuri răni la mani. Drept pedeapsă, au fost trimiși pe front fără arme, mâncare sau apă.

“All Quiet on the Western Front” (1930)

Poate unul dintre cele mai bune filme despre Primul Război Mondial, All Quiet on the Western Front este un clasic al cinematografiei. Bazat pe romanul lui Erich Maria Remarque, “Nimic nou pe Frontul de Vest” este un film anti-război, care spune povestea unui grup de elevi germani, puși de profesorul lor patriot să se înroleze în armată la începutul Primului Război Mondial. Filmul pune accentul pe drama soldatului obișnuit pus în fața pericolului și ororilor războiului: în momentul în care ajung să vadă numai moarte și suferința în jurul lor, tinerii militari germani nu mai fac diferența între aliați și dușmani.

“Lawrence of Arabia” (1962)

Lawrence al Arabiei este bazat pe viața ofițerului britanic T. E. Lawrence și e considerat unul dintre cele mai bune filme despre Primul Război Mondial. T. E. Lawrence a luptat în campaniile din Sinai și Palestina în Primul Război Mondial, fiind cunoscut îndeosebi pentru rolul jucat în revolta arabilor din 1916-1918. Filmul se bazează pe fapte reale, urmărind aventurile lui T.E. Lawrence în încercarea acestuia de a uni  triburile arabe și a le obține independența față de Imperiul Otoman.

Lawrence of Arabia este considerat o capodoperă cinematografică, câștigând șapte premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.

 

“Legends of the Fall” (1994)

Legendele toamnei este o dramă istorcă, regizată de Edward Zwick și cu Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond și Henry Thomas în rolurile principale. Bazar pe romanul lui Jim Harrison, filmul spune povestea a trei frați și a tatălui lor, care trăiesc în câmpiile sălbatice din Montana, SUA, la începutul secolului XX. Pelicula arată cum a fost afectată viața lor de natură, istorie, război și iubire. Perioada de desfășurare a evenimentelor începe cu Primul Război Mondial, ne trece prin era Prohibiției și se încheie cu o scenă din 1963.

“The Wind That Shakes the Barley” (2007)

“The Wind That Shakes the Barley” / “Mângâierea vântului” spune povestea tragică a doi frați irlandezi, care, deși inițial se zbat pentru același scop, ajung să susțină cauze diferite. Acțiunea filmului are loc în timpul Războiului de Independență a Irlandei și în timpul Războiului Civil, conflicte derivate din Primul Război Mondial.

“Das weiße Band, Eine deutsche Kindergeschichte”  / Panglica albă (2009)

“Panglica alba” este un film german alb-negru, răsplătit cu trofeele Palm D’Or, Globul de Aur și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin. Acțiunea are loc într-un sătuc german, cu puțin timp înainte de începerea Primului Război Mondial. Regizorul filmului, Michael Haneke, susține că Panglica albă este un film despre cum “a luat naștere răul”, prezentând cum în satul german cei slabi sunt asupriți de cei puternici. Filmul are o mulțime de elemente dramatice: incestul, violul, crimele și neglijența grosolană sunt atrocități la care sătenii asista cu neputință sau nepăsare.

“Paths of Glory” (1957)

“Paths of Glory” este un film american anti război, regizat de Stanley Kubrick  și bazat pe romanul cu același nume al autorului Humphrey Cobb. Plasat în timpul Primului Război Mondial, filmul îl are în rolul principal pe Kirk Douglas, care joacă rolul colonelului Dax, comandantul unui battalion francez care refuză să meargă într-o misiune suicidală. Dax încearcă să îi apere pe soldații săi împotriva acuzațiilor aduse și să îi scape de Curtea Marțială.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora