Cele mai bune obiceiuri prin care îți poți proteja sănătatea în timpul pandemiei de COVID 19
Cele mai bune obiceiuri prin care îți poți proteja sănătatea în timpul pandemiei de COVID 19 sunt cele pe care, probabil le urmezi deja.
Cei aproape doi ani de pandemie ne-au învățat foarte multe lucruri: să fim mai atenți la obiectele pe care le atingem, să ne spălăm corect și des pe mâini, să nu ne îngrămădim în spații aglomerate, inutil și să avem grijă să-i protejăm pe cei din jurul nostru, nu numai pe noi.
De aproape doi ani am învățat să purtăm mască, să păstrăm distanța față de alte persoane, să conștientizăm importanța propriei sănătăți și a celor dragi. Am învățat să ne dezinfectăm telefoanele și cumpărăturile, să mergem mai rar la supermarket și să ne organizăm listele de cumpărături, în ideea de a nu mai irosi mâncarea.
Totodată am învățat să apreciem mult mai mult o ieșire la o terasă cu prietenii și o adunare de familie într-o zi de sărbătoare.
Mărturisesc că nu am trecut prin boală până acum, deși este foarte greu să te mai ferești de virusul COVID în zilele noastre, dar acest lucru m-a făcut să realizez că ceva am făcut bine. Motiv pentru care m-am gândit să vă ofer câteva dintre cele mai bune obiceiuri prin care îți poți proteja sănătatea în timpul pandemiei de COVID 19. Cele mai multe îmi aparțin și sunt recomandate de experții în sănătate publică.
Vaccinează-te împotriva COVID 19
Experții în sănătate recomandă vaccinarea tuturor persoanelor peste 12 ani, justificând astfel:
- Vaccinarea este cea mai bună modalitate prin care te poți proteja pe tine, pe cei dragi și comunitatea din care faci parte. Vaccinul funcționează cu sistemul tău imunitar, așa că va fi gata să lupte împotriva virusului dacă ești expus. Dacă ești vaccinat și totuși ești infectat, este demonstrat faptul că vei face o formă mai ușoară a bolii, sau chiar asimptomatică.
- Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure. Fiecare dintre vaccinurile disponibile pentru Covid-19 a fost dezvoltat folosind știința care există de zeci de ani. Vaccinurile au trecut prin toate etapele necesare ale studiilor clinice și s-au dovedit a fi sigure și eficiente. În plus, vaccinurile împotriva COVID-19 au primit și continuă să fie supuse celor mai intense monitorizări de siguranță din istorie.
- Vaccinul este un instrument cheie pentru a ajuta la stoparea pandemiei. Când sunt vaccinați destui oameni, devine mai greu ca virusul COVID-19 să se răspândească de la o persoană la alta. Acest lucru protejează întreaga populație, inclusiv pe cei care nu pot fi vaccinați, cum ar fi nou-născuții și cei care sunt alergici la vaccin.
- Vaccinul este o modalitate sigură de a construi imunitatea fără a te îmbolnăvi. Persoanele care se recuperează după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 au imunitate naturală la boală. Cu toate acestea, nu este clar cât durează această protecție.
- Odată ce ai fost imunizat cu schema completă de vaccinare, îți poți relua pe deplin activitățile de dinainte de pandemie. Corpul tău are nevoie de două săptămâni după vaccinare pentru a dezvolta anticorpii care luptă împotriva COVID-19. Odată ce ești complet vaccinat, poți ieși în public fără mască sau fără distanțare socială, cu excepția cazului în care acest lucru este cerut de lege sau reglementări.
Citește și: Vaccinarea anti-COVID, între libertăţi, restricţii şi acuzaţii de discriminare
Obiceiuri prin care îți poți proteja sănătatea: Poartă mască
Masca s-a dovedit a fost un instrument extrem de util de prevenție a bolii. Adeseori am auzit păreri de genul „avem botniță la gură”. Important este din ce punct de vedere alegi să privești masca. Poate e incomod uneori să purtăm mască, însă, văzându-mi copiii că s-au obișnuit să o poarte la școală și, atâta vreme cât ei o suportă de la 6 ore în sus pe față, cred că nici unul dintre noi nu mai putem spune că e un sacrificiu imens. Purtăm mască pentru a ne proteja sănătatea și pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru.
S-a demonstrat deja, prin fapte, că în timpul verii, cât s-a scos din lege obligativitatea purtării măștii, virusul s-a răspândit extrem de repede și am ajuns la un număr record de decese și infectări.
Se pune adesea întrebarea: „Care măști sunt bune?”. Probabil toate măștile sunt bune atâta vreme cât sunt curate, sterilizate și purtate corect, acoperind gura și nasul.
Unele state europene au menținut obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, însă au ales recomandarea unui singur tip de mască: FFP2. De asemenea, această mască este obligatorie în aeroporturi și majoritatea liniilor aeriene nu-ți permit să urci la bordul avionului fără ea.
Ai grijă de corpul tău!
- Fă mișcare. Poate că mulți dintre voi lucrați de acasă în această perioadă și știu exact ce am simțit pe pielea mea când am realizat că treceau zile întregi fără să ies afară din casă și fără să fac nici un fel de exercițiu fizic. Munca la birou, chiar dacă este vorba de biroul din bucătărie, este extrem de solicitantă pentru corp și lasă sechele pe termen lung. Eu am ales un abonament de sport online, o serie de streeming-uri ce mă obligă la mișcare de cel puțin trei ori pe săptămână.
- Rutina somnului trebuie să fie aceeași ca înainte. Faptul că stai acasă, nu înseamnă că poți să te culci în fiecare seară după 1 noaptea. Te vei trezi la aceeași oră, a doua zi dimineața pentru că ai un program de urmat, lucru care va crea multe carențe de oboseală. Odihnește-te pentru că un corp sănătos este în primul rând unul odihnit.
- Mănâncă sănătos. Ușor de spus, știu. Și mai știu că în perioada de lockdown atât eu, cât și apropiații mei, am exagerat cu mâncarea, în special cu mâncarea nesănătoasă. Era o perioadă de stres extrem de accentuat și dacă până atunci eram într-o continuă mișcare, dintr-o dată am avut timp să gătesc și să mănânc tot ce îmi place. Complet greșit. Alimentația trebuie să fie echilibrată, mesele regulate și, de preferat, cu familia. Ani de zile ne-am plâns că muncim prea mult și nu avem suficient timp pentru cei dragi. Acum, probabil că am stat prea mult cu cei dragi, însă, mesele în familie ne pot apropia și mai tare și ne pot oferi zilnic bucuria pe care altfel o simțeam doar în weekend.
Ai grijă de mintea ta!
Sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică.
- Angajează-ți mintea în activitățile tale preferate. Programează-ți timp pentru a participa la activitățile care îți plac cel mai mult. Oricare ar fi acestea – citești, pictezi, cânți, dansezi, scrii – fă-o, bucură-te de asta și te vei simți mai bine.
- Evită să-ți supraîncarci mintea cu informații. Vizionarea sau citirea prea multor știri negative poate crește anxietatea. În schimb, limitează timpul petrecut pentru știrile negative și folosește timpul suplimentar pentru a te umple cu ceva pozitiv, cum ar fi să scrii pe hârtie toate motivele pentru care ești recunoscător sau să folosești toate aceste sfaturi pentru bunăstarea ta emoțională.
- Ajută-i pe ceilalți. Ajutorul oferit celorlalți poate aduce multă bucurie și fericire în viața cuiva. Cu siguranță ai un vecin mai în vârstă care s-ar bucura enorm dacă i-ai face cumpărăturile într-una din zile.
- Cere ajutor, atunci când ai nevoie. Sunt momente în care dacă le spui celor dragi ce te apasă pe suflet și ceri o mână de ajutor în rezolvarea problemelor, cu siguranță te vei simți mai bine. Nu trebuie să le faci singur pe toate. Tu și familia, prietenii, apropiații și chiar comunitatea din jurul tău, faceți o echipă.