Cele mai bune seriale pe Netflix în 2020
Netflix s-a dovedit a fi unul dintre prietenii de încredere în perioada aceasta de autoizolare. Fie că erai deja un urmăritor fidel, fie că abia acum ai decis că i-a venit vremea, un lucru este cert: multe dintre serialele de aici dau dependenţă şi te fac să pierzi mai multe ore din noapte decât ţi-ai fi dorit. Am făcut o listă cu cele mai bune seriale pe Netflix în 2020 după numărul celor care le-au vizionat până acum, dar şi după discuţiile generate pe reţelele sociale.
Unorthodox este de departe cel mai recomandat serial, în această perioadă, pe Netflix. Miniseria cu 4 episoade a devenit în scurt timp de la lansare un fenomen. Filmul prezintă viaţa uneia dintre cele mai conservatoare şi închise comunităţi religioase din lume: comunitatea hasidică din Brooklyn, evreii ultrareligioşi care nu se abat deloc de la legea poporului evreu şi lupta unuia dintre membrii săi dusă între dorinţa de a respecta obiceiurile şi cea de a-şi urma drumul şi propriile credinţe în viaţă. Shira Haas, actriţa care are rolul principal, joacă fantastic, iar serialul, în sine, este fascinant prin felul în care a fost realizat, cu o atenţie extraordinară acordată detaliilor şi obiceiurilor acestei comunităţi, de la filmările în idiş la hainele purtate.
Fauda a fost declarat nu doar cel mai bun serial de televiziune realizat vreodată în Israel, dar şi unul dintre cele mai bune din lume, iar elogiile vin atât pentru scenariu, cât şi pentru actori şi regizor. Cu un sezon nou apărut de curând, nu avea cum să nu apară pe lista cu cele mai bune seriale pe Netflix în 2020. Fauda porneşte de la povestea unui agent secret israelian care se întoarce în activitate pentru a pleca pe urmele unui luptător palestinian pe care îl credea mort. Scenariul serialului este bazat pe experienţele a 2 membri ai Forţelor de Apărare din Israel, dar este, per total, o ficţiune. Una care face furori printre consumatorii de seriale.
Sex Education este un serial britanic care prezintă toate lucrurile cu care te poţi întâlni în viaţă şi îşi pot pune amprenta asupra ta, de la fobii la abuzuri emoţionale, de la anxietăţi şi suferinţă la iubire şi înţelegere. Filmul arată într-un mod amuzant, dar şi emoţionant, problemele cu care se confruntă adolescenţii din lumea întreagă. Este, în egală măsură, o radiografie a acestei perioade din perspectiva tinerilor şi a părinţilor, care pot fi uneori prea drastici sau, dimpotrivă, prea distanţi, prin urmare este potrivit atât pentru adolescenţi, cât şi pentru părinţii care simt că nu-şi mai înţeleg copiii şi reacţiile lor. Cel de-al doilea sezon a avut premiera chiar la începutul lui 2020 şi se vorbeşte şi despre un al treilea sezon la care se lucrează.
Lucifer este un serial american ce continuă să facă furori şi la 5 ani de la lansare, cu atât mai mult cu cât toată lumea aşteaptă în acest an apariţia sezonului 5, ultimul al seriei. Este o poveste de dragoste mai puţin obişnuită, între diavolul plictisit de Infern, care decide să se mute într-unul dintre cele mai mari oraşe americane şi un detectiv al poliţiei din Los Angeles. Filmul controversat a fost şi contestat şi la un pas să fie scos de pe post după ce mai multe asociaţii religioase au făcut o petiţie comună prin care cereau oprirea imediată a difuzării.
Stranger Things este un serial SF care nu duce lipsă, cum ar putea, de dispariţii misterioase, experimente secrete şi forţe supranaturale. Este considerat un omagiu la adresa capodoperelor SF din anii `80, iar criticii au apreciat nu doar atmosfera generală în care te introduce pelicula, ci şi modul în care au fost construite personajele, efectele speciale şi coloana sonoră. Mai presus însă de toate acestea sunt mesajele pe care le transmite filmul, mesaje despre prietenie şi încredere în cei din jur. Deşi nu a fost anunţată încă o dată oficială, fanii aşteaptă ca sezonul 4 să apară undeva prin toamnă.
Working moms este un serial canadian care tratează într-o manieră comică toate provocările, frustrările şi greutăţile prin care trec mamele care merg la muncă. Sunt scoase în prim-plan aşteptările şefilor, care pretind că acestea să muncească de parcă n-ar exista vreun copil în viaţa lor, aşteptările familiei, care pretinde ca mama să se comporte 24 de ore din 24 ca o mamă dedicată şi prezentă şi aşteptările mamelor, care uneori n-au nimic de a face cu niciuna dintre variantele de mai sus. Sezonul 4 a fost lansat la începutul lunii şi face furori în mod special, desigur, printre mamele din toate colţurile lumii.
Hollywood este o dramă americană nou apărută pe Netflix, dar care are deja recenzii foarte bune. Serialul se vrea a fi un portret necenzurat al unuia dintre cele mai râvnite locuri din lume de către cei din zona cinematografiei şi nu numai. Hollywood prezintă mai puţin imaginea glamour a Cetăţii filmului şi mai mult dramele şi sacrificiile pe care tineri actori sunt invitaţi să le facă în schimbul celebrităţii. Se vorbeşte despre prejudecăţi, rasism, ipocrizie şi compromisuri într-un fel în care Hollywood-ul nu a mai fost zugrăvit până acum în ciuda scandalurilor care i-au trecut graniţele.
Shtisel este un alt serial israelian care a prins aripi mai ales după succesul fenomenal al lui Unorthodox. Este o dramă ce prezintă poveştile de viaţă a unor evrei ultraortodocşi din Ierusalim. Sunt povestiri bine legate, pe alocuri cu umor, pe alte părţi cu regulile stricte impuse de credinţa lor. Shira Haas, revelaţia din Unorthodox, face şi aici un rol excepţional, ca de altfel mai toţi colegii de platou. Producătorii serialului au anunţat că pregătesc un al treilea sezon, însă filmările au fost mult întârziate din cauza pandemiei de coronavirus, aşa că devine puţin probabil ca noile episoade să poată fi vizionate anul acesta.
La Casa de Papel este serialul-fenomen al ultimilor ani. Producţia spaniolă este urmărită cu sufletul la gură de ori de câte ori vine cu un sezon nou, fiind un amestec de evenimente neaşteptate şi emoţii care vin ca într-un carusel. Avem prietenie, răzbunare, ură, iubire, pasiune, impulsivitate, solidaritate. Nimic nu lipseşte din meniul care ridică probleme actuale şi serioase precum principiile, moralitatea şi ce anume ţi le sedimentează sau, dimpotrivă, ţi le răstoarnă. Că multe dintre acţiuni sunt neverosimile e absolut firesc. Vorbim de ficţiune, până la urmă. Scopul acestora nu este să te facă să crezi că sunt posibile, ci să îţi ridice probleme şi să te facă să îţi pui întrebări. Sezonul 4 a apărut în primăvară, iar fanii aşteaptă deja cu nerăbdare continuarea.