Cele mai ciudate clădiri din lume sunt un punct de atracție major pentru turiști, care fac cozi interminabile pentru a le călca pragul. La Pedrera, capodopera lui Antoni Gaudi, atrage anual mii de vizitatori, “casa care dansează” din Praga a devenit un simbol al orașului, iar casele cubice din Rotterdam, care îți dau senzația că ești într-o pădure, fascinează pe toată lumea.
Iată care sunt considerate cele mai ciudate clădiri din lume:
Centrul Național de Artă din China
I se mai spune și “Oul” și înțelegem perfect de ce. Centrul Național de Artă din Beijing este format din trei săli de spectacol, împreună însumând 5452 de locuri. Sala Operei este folosită pentru spectacole de operă, balet și dansuri, Sala teatrului, după cum îi spune și numele, pentru piese de teatru, și Sala Muzicii pentru concerte și recitaluri.
Construcția acestui dom elipsoid a durat șase ani de zile și este făcut din titan și sticlă. Lucrările au început în 2001, iar inaugurarea a avut loc în 2007. Clădirea e înconjurată de un lac artificial și are 12.000 mp. Este, cu siguranță, una dintre cele mai ciudate clădiri din lume, fiind opera designerului francez Paul Andreu.
Casele cubice, Rottherdam
Casele cubice din Rotterdam merită și ele un loc de onoare printre cele mai ciudate clădiri din lume. Ideea de la care a pornit designul acestor case cu totul speciale a fost de a realiza un fel de sat în interiorul orașului. Designul aparține arhitecului olandez Piet Blom. Sunt niște case sub formă de cuburi poziționate, în diverse unghiuri, peste piloni hexagonali, creând iluzia optică a unor copaci. Toate laolaltă lasă senzația că formează o pădure.
Muzeul Biosphere din Montreal
Cu siguranță Muzeul Biosphere din Montreal este una dintre cele mai ciudate clădiri din lume. Acest muzeu senzațional este dedicat mediului înconjurător. Construcția este atât de futuristă încât apare și într-un episod din serialul tv Battlestar Galactica. Și scene din filmul post apocaliptic Quintet au fost filmate aici.
Waldspirale, Germania
Waldspirale este o clădire dintr-un complex rezidential din Darmstadt, Germany, construit în anii ’90. Designul aparține artistului austriac Friedensreich Hundertwasser, iar lucrările au fost finalizate abia în 2000. Este o clădire spectaculoasă, cu un acoperiș verde, care seamănă cu o spirală.
La Pedrera, Spania
Cunoscută și sub denumirea de Casa Mila, La Pedrera este opera arhitectului catalan Antoni Gaudi și a fost construită între 1906 și 1912. Este situată în districtul Eixample din Barcelona. Casa a fost concepută pentru un cuplu căsătorit, este foarte modernistă și nu are absolut nicio linie dreaptă. La vremea respectivă, construcția a fost destul de controversată, cu toate “onduleurile” sale. Casa Mila a fost declarată patrimoniu mondial de către UNESCO.
Muzeul de artă contemporană Niteroi, Brazilia
Aflat în Rio de Janeiro, Muzeul Niteroi este una dintre cele mai ciudate clădiri din lume. Pare că vine dintr-o altă lume! Muzeul a fost construit în 1996, de designul său ocupându-se Oscar Niemey, și are 16 metri înălțime, iar diametrul cupolei este de 50 de metri.
Casa care dansează din Praga
Clădirea Nationale-Nederlanden din capitala Cehiei a primit denumirea de “casa care dansează” datorită formei sale ciudate. Este considerată o adevărată capodoperă din punct de vedere architectural, fiind opera colaborării dintre Vlado Milunic și Frank Gehry. Inițial nu a fost văzută cu ochi buni, stârnind controverse din cauza designului său netradiționalist. Însă, în timp, a devenit unul dintre simbolurile orașului.
Casa strâmbă din Polonia
Krzywy Domek este considerată o minune arhitecturală și se află în Sopot, Polonia. A fost construită în 2004, are o suprafață de aproximativ 4000 mp și face parte din centrul de cumpărături Rezydent.