Cele mai înalte clădiri din lume - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai înalte clădiri din lume

Oare am atins limita cea mai înaltă la care putem construi? Având în vedere planurile în desfășurare, se pare că nu. Până la înregistrarea următorului record, iată care sunt cele mai înalte 10 clădiri din lume.
Share this article

Cele mai înalte clădiri din lume, zgârie-norii, au apărut încă de acum 100 de ani, ca simbol al stilului urban și al puterii.

Despre cele mai înalte clădiri din lume, Valery Augustin, profesor la Școala de arhitectură USC și director la DNA Architecture + Design spunea: „Zgârie-norii sunt aspiraționali. Omenirea a fost mereu fascinată de înălțimi. Fie că este vorba de Icarus sau de frații Wright, am căutat întotdeauna să scăpăm de legăturile gravitației. Zgârie-norii ne permit să zburăm”.

Dar oare am atins limita cea mai înaltă la care putem construi? Având în vedere planurile în desfășurare, se pare că nu. Până la înregistrarea următorului record, iată care sunt cele mai înalte 10 de clădiri din lume.

#10. Taipei 101

Locație: Taipei, Taiwan

Înălțime: 508 metri, 101 etaje

Clădire dată în folosință din 2004.

Fiind cea mai înaltă clădire din Taiwan, a deținut cel mai înalt titlu din lume din 2004 până în 2010. Chiar dacă alte nouă clădiri au surclasat-o de atunci, Taipei 101 rămâne un spectacol uimitor. Această clădire este remarcabilă deoarece pare că stă singură, fără ca nici un alt zgârie-nor similar să se găsească în apropiere.

Evocând imaginea unei pagode chinezești, clădirea a fost construită pentru a rezista la cutremurele și taifunele puternice care pot lovi insula.

#9. Citic Tower

Locație: Beijing

Înălțime: 527 de metri, 109 etaje

Clădire dată în folosință în 2018

Denumită și China Zun, acest zgârie-nor care ocupă poziția a noua în topul cu cele mai înalte clădiri din lume, are o formă memorabilă, cu partea superioară și inferioară a structurii mai largă decât etajele de mijloc. Forma a fost modelată după un vechi vas chinezesc (zun). Este cea mai înaltă clădire din Beijing, dedicată spațiilor de birouri, cu 101 lifturi. Despre ea se spune că este unul dintre cele mai elegante turnuri din acest top.

#8. Tianjin CTF Finance Center

Locația: Tianjin, China

Înălțimea: 530 de metri, 96 de etaje.

Clădire finalizată în 2019.

Tianjin CTF Finance Center își depășește rivalul din capitala Chinei cu numai câțiva metri. Fațada clădirii cu utilizare mixtă (birouri, hotel și apartamente deservite) are curbe ondulate ușor care ajută la reducerea forței vântului pe structură. Asia și în mod special China, domină acest top cu cele mai înalte clădiri din lume despre care mulți din vest știu foarte puține lucruri, sau nimic. Zgârie-norii sunt un simbol al puterii economice. Și ca atare, ele reprezintă ascendența Asiei ca o forță dominantă în economia mondială

#7. Guangzhou CTF Finance Centre

Locație: Guangzhou, China

Înălțime: 530 de metri, 112 etaje.

Clădire terminată în 2016.

Această nouă intrare în top pentru dominanta Chină, cu vedere la râul Pearl, caracteristicile distinctive ale clădirii includ patru întoarceri, care permit terase verzi și luminatoare. Și, cel puțin până acum, este clădirea cu cel mai rapid lift.

Interesant este că înălțimea arhitecturală a clădirii se potrivește cu cea a omologului său din Tianjin. Însă Guangzhou CTF are o înălțime mai mare ocupată, ce ajunge la 495,5 metri, în timp ce clădirea CTF din Tianjin are o înălțime ocupată de 439,4 metri.

#6. One World Trade Center

Locație: New York, SUA

Înălțime: 541,3 metri, 104 etaje

Clădire dată în folosință în 2014.

Pe vremuri capitala zgârie-norilor din lume, New York are o singură intrare din partea emisferei occidentale în acest top. One World Trade Center a înlocuit turnurile gemene distruse în atacul terorist de la 11 septembrie, iar amprenta la sol este aceeași cu cea a predecesoarelor sale.

Pentru americani, este un simbol în creștere al rezilienței și are un design mai elegant decât turnurile gemene. Iar înălțimea sa – 1776 feet – reprezintă anul în care a fost semnată Declarația de independență și nu este o coincidență.

#5. Lotte World Tower

Locație: Seoul

Înălțime: 555 metri, 123 de etaje

Clădirea a fost finalizată în anul 2017

China nu are un blocaj total pe superlativele zgârie-nori din Asia, Lotte World Tower din Coreea de Sud, ocupând locul al cincilea în top.

Specialiștii spun că designul acestei clădiri a fost inspirat din formele de artă tradiționale coreene.

Seoulul industrial utilizează acest zgârie-nor în domeniu retail, al hotelurilor de lux, apartamentelor și spațiilor de birouri. Are chiar o sală de concerte și o cafenea pe acoperiș.

#4. Ping An Finance Center

Locație: Shenshen, China

Înălțime: 599,1 metri, 115 etaje

Clădire finalizată în 2017

Shenzhen este un alt oraș puternic din punct de vedere economic din sudul Chinei, în apropiere de Hong Kong, care și-a marcat teritoriul cu ajutorul acestui zgârie-nor.

Este o clădire foarte zveltă (raportul aspectului lățime-înălțime este de 1:10) cu fațada din oțel inoxidabil și sticlă.

Aceasta este una dintre cele mai interesante clădiri din top, exteriorul oferind o expresie structurală remarcabilă pe măsură ce se ridică de la bază până sus.

#3. Makkah Royal Clock Tower

Locația: Mecca, Arabia Saudită

Înălțimea: 601 metri, 120 de etaje

Clădire finalizată în 2012

Makkah Royal Clock Tower este cea mai distinctivă structură din top 10 și primul dintre cei doi zgârie-nori din Orientul Mijlociu.

Construit în aglomeratul centru al orașului Mecca, alături de Marea Moschee, turnul oferă un loc pentru devotații musulmani care termină călătoria Hajj.

Fidele numelui său, patru fețe colosale de ceas sunt montate lângă vârful turnului. Aceste ceasuri dețin recordul pentru cele mai mari și cele mai înalte din lume.

#2. Shanghai Tower

Locație: Shanghai, China

Înălțime: 632 metri, 126 de etaje

Clădire finalizată în 2016

Chiar dacă domină lista, nici un oraș din China nu deține monopolul. Și probabil nu ar trebui să surprindă faptul că prosperul Shanghai are cea mai înaltă clădire din China și a doua cea mai înaltă din lume.

Clădirea se oprește vizual, în formă de spirală răsucită, îndreptată spre cer. Și acest aspect nu este doar pentru spectacol – ajută clădirea să reziste mai bine vânturilor decât o structură tradițională dreptunghiulară. Shanghai Tower găzduiește o serie de magazine, restaurant, birouri și hoteluri, iar arhitectura sa este una dintre cele mai bune, elegante și inovative.

#1. Burj Khalifa

Locație: Dubai

Înălțime: 828 de metri, 163 de etaje

Clădire finalizată în 2010

Asemenea Dubai-ului, Burj Khalifa stabilește ritmul în prima parte a secolului XXI. Amestecând influențele islamice cu modernismul, cu trăsături economice din punct de vedere energetic, Burj Khalifa redefinește tot ce este posibil în design și inginerie. De asemenea, se conectează la sistemul de tranzit masiv din Dubai, ceea ce face acest zgârie-nor atât frumos cât și practic.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora