Cele mai mari fluvii din lume
Când vezi pentru prima dată Dunărea ţi se pare că ceva mai maiestuos nu există. Uiţi că este al doilea fluviu din Europa ca lungime, de fapt, şi abia al treisprezecelea din lume. Măsurătorile se fac de la izvor până la gura de vărsare şi, în cele mai multe cazuri, acestea iau în calcul şi afluenţii principali. Tocmai acest lucru a stârnit o întreagă controversă legată de fluviul care ocupă primul loc în topul cu cele mai mari fluvii din lume. Cercetători din Brazilia şi Peru spun că au descoperit o nouă sursă de apă a Amazonului, lucru ce l-ar plasa în faţa Nilului, aşa cum se ştia până acum. Cert este că indiferent de poziţiile ocupate, primele 5 fluvii din lume sunt impresionante.
Cele mai mari fluvii din lume – Amazon
În mod firesc, lungimea cunoscută a fluviului Amazon este de 6.387 de kilometri. Cea mai recentă analiză topografică susţine însă că izvorul real al Amazonului ar fi râul Mantaro, ceea ce ar face ca fluviul din America de Sud să ajungă la o lungime de 6.992 de kilometri. Indiferent de controverse, un lucru nu poate fi contestat: Amazonul este de o frumuseţe răpitoare.
Fluviul traversează continentul de la vest la est, din munţii Anzi prin zone de deal şi până la câmpie, ajungând apoi în pădurea ecuatorială, cel mai lung segment al său. Se revarsă apoi în Oceanul Atlantic prin cel mai mare estuar din lume, lung de aproximativ 1.000 de kilometri şi lat de 320 de kilometri. Amazonul are şi cel mai mare debit de apă din lume, de 219.000 de metri cubi pe secundă. Cinci ţări străbate în drumul său din masivul Nevado Mismi până la ocean: Peru, Bolivia, Columbia, Brazilia şi Ecuador. Are peste 1.100 de afluenţi, 15 dintre ei mai lungi de 1.500 de kilometri, iar bazinul său adăposteşte cele mai multe păduri tropicale din lume. Jungla amazoniană acoperă jumătate din totalul junglelor de pe glob, având o diversitate extraordinară de păsări, animale şi peşti. În cel mai lat punct Amazonul măsoară 11 kilometri între maluri, în anotimpul ploios apa ajungând să acopere o lăţime de 40 de kilometri.
Cele mai mari fluvii din lume – Nil
Până în urmă cu câţiva ani, Nilul era considerat cel mai lung fluviu al lumii, aşa că dacă aveţi pe acasă enciclopedii mai vechi, să nu vă miraţi dacă el este în top. Cu cei 6.690 de kilometri lungime este, oricum, extrem de impresionant.
Izvorăşte din Munţii Rwandei şi Burundi şi până la vărsarea în Marea Mediterană traversează 8 ţări: Burundi, Rwanda, Sudan, Sudanul de Sud, Tanzania, Uganda, Etiopia şi Egipt. Delta de vărsare a Nilului are o suprafaţă de 24.000 de kilometri pătraţi, iar aici trăieşte cam 85% din populaţia Egiptului. Fără Nil, de altfel, Egiptul ar fi avut şanse minime să devină una dintre cele mai importante civilizaţii din istorie. Agricultura realizată în lunca Nilului în antichitate a ajutat populaţia de aici să câştige mult mai mult decât altele din jurul său. Oamenii au reuşit să dezvolte un sistem relativ sigur de inundare a terenurilor, pentru ca acestea să poată susţine culturile, iar ceva mai târziu, cu aproximativ 2000 de ani î.H., au construit chiar canale de irigare, astfel încât să poată controla şi mai bine fenomentul.
Cele mai mari fluvii din lume – Yangtze
Yangtze este cel mai lung fluviu din Asia, iar cu cei 6.380 de kilometri lungime este şi cel mai lung fluviu care curge pe teritoriul unei singure ţări. Izvorăşte din podişul Tibet şi se varsă în Marea Chinei de Est, la 23 de kilometri nord de Shanghai. Cunoscut şi ca Fluviul Albastru sau Râul Lung, are şi cel de-al treilea debit hidrografic din lume, provocând deseori inundaţii devastatoare. În anul 1870 revărsarea apelor lui a dus la moartea a 240.000 de oameni, iar în 1998, 14 milioane de oameni au rămas fără adăposturi după ceea ce a fost numită cea mai mare inundaţie a secolului XX.
La începutul anului pescuitul aici a fost interzis vreme de 10 ani pentru protejarea biodiversităţii. Peste 300 de specii de peşti erau identificate în Yangtze, dar pescuitul excesiv, poluarea şi construcţia de baraje au afectat serios vietăţile. Delfinul Baiji, delfin de apă dulce, a fost declarat dispărut ca specie încă din 2006, la fel ca sturionul chinez.
Şi dacă tot am pomenit de construcţiile realizate pe acest fluviu, nu putem să nu menţionăm şi cea mai mare hidrocentrală din lume, complexul hidroenergetic Trei defilee, cu o capacitate de 22.500 de megawaţi. Dacă ar funcţiona la capacitate maximă, aceasta ar furniza de 2 ori şi jumătate necesarul de energie al României. 22,5 miliarde de dolari a costat întregul proiect, destul de controversat şi contestat însă. Pentru construcţia acestei hidrocentrale 1,3 milioane de oameni au fost strămutaţi, iar cercetătorii au tras în repetate rânduri semnale de alarmă referitoare la protecţia mediului, dar şi la pierderile arheologice suferite.
Cele mai mari fluvii din lume – Mississippi
Cel de-al patrulea fluviu ca lungime din lume are şi el peste 6.000 de kilometri, mai precis, 6.051. Cursul real este de 3.734 de kilometri, însă specialiştii iau în calcul ansamblul hidrografic Mississippi-Missouri-Jefferson ca fiind cursul întreg al fluviului, ajungând în acest fel în top 5. Mississippi izvorăşte din lacul Itasca, de la o altitudine de numai 450 de metri, traversează aproape jumătate din teritoriul Statelor Unite, 10 dintre statele americane, şi se varsă în Golful Mexic printr-o deltă lată de 160 de kilometri, cu o suprafaţă de 28.600 de kilometri pătraţi, cea mai mare gură de vărsare din lume. Numele fluviului provine din limba indienilor Algonkin şi este tradus ca „Tatăl apelor”. Fluviul Mississippi ajută la alimentarea cu apă potabilă a peste 18 milioane de oameni.
Cele mai mari fluvii din lume – Obi
Obi este al cincilea fluviu din lume şi al doilea din Asia, având o lungime de 5.410 kilometri. Se formează prin unirea râurilor Bija şi Katun, care izvorăsc din munţii Altai şi se varsă în Marea Kara prin cel mai lung estuar din lume, de 800 de kilometri. Situat în vestul Siberiei, acesta se desparte în 2 brațe care curg la nord şi est de Munţii Urali, apoi, după 450 de kilometri, în apropierea Cercului Polar, cele 2 braţe se reunesc.