Cele mai mari stele cunoscute - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai mari stele cunoscute

Este la o distanţă de 1420 de ani-lumină şi spre deosebire de predecesoarele sale, este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ. Are o luminozitate moderată, cu magnitudine de 4,41, ceea ce o face mai uşor vizibilă din zonele mai puţin afectate de poluare, în special din emisfera nordică.
Share this article

Obiectele cereşti au fascinat dintotdeauna oamenii, iar astronomia, ştiinţa care le studiază, este una dintre cele mai vechi de pe pământ. Astronomii din antichitate sunt cei care au grupat stelele în constelaţii şi au încercat să desluşească cât mai multe din tainele lor. Deşi sunt mai mult de 200 de miliarde de stele numai în Galaxia noastră, aceştia nu au reuşit să “măsoare” decât câteva zeci ca să afle care sunt cele mai mari stele cunoscute. Stabilirea dimensiunilor acestora se face, desigur, indirect, cu ajutorul unor parametri şi modele teoretice.

Soarele este singura stea ce poate fi studiată în detaliu, specialiştii reuşind să stabilească faptul că are un diametru de 1,39 de milioane de kilometri, ceea ce îl face de 109 ori mai mare ca Pământul. Şi tot Soarele este folosit ca punct de referinţă pentru măsurarea celorlalte stele. Dar să vedem care sunt cele mai mari 10 stele pe care au reuşit astronomii să le măsoare până acum.

PZ Cassiopaiae este o stea din categoria supergigantelor, o stea roşie aflată în constalaţia Cassiopea, variabilă, ceea ce înseamnă că îşi poate modifica dimensiunile în timp. Este o stea extrem de luminoasă despre care se estimează că are 1190 de solar radius, R, raza solară fiind unitatea de măsură a stelelor, egală cu lungimea razei Soarelui. PZ Cassiopaiae este la 9160 de ani-lumină distanţă de pământ şi nu este vizibilă cu ochiul liber, ci doar cu ajutorul unul telescop.

PZ Cassiopaiae, foto: wikipedia.org

BI Cygni este şi ea o supergigantă roşie situată în constelaţia Cygnus. Are 1240 R şi se află la 5150 de ani-lumină faţă de Pământ. Astrul este şi el neregulat, iar luminozitatea lui variază între magnitudini de 8,4 şi 9,9. Nu este vizibil de pe Pământ.

HD 179323 are 1300 R şi se află în constelaţia Sagittarius, la 1695 de ani-lumină faţă de Pământ. De altfel poate fi vizibilă la limită, chiar şi din România.

Pi Cephei este o stea galbenă, trinară ce se găseşte în constelaţia Cepheus. Este la o distanţă de 1420 de ani-lumină şi spre deosebire de predecesoarele sale, este vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ. Are o luminozitate moderată, cu magnitudine de 4,41, ceea ce o face mai uşor vizibilă din zonele mai puţin afectate de poluare, în special din emisfera nordică.

KW Sagittarii este o supergigantă roşie aflată în constelaţia Sagittarius, în centrul Sistemului Solar. Este la 1460 de ani-lumină faţă de Pământ şi are 1460 R, ceea ce o plasează pe locul 6 în topul cu cele mai mari stele cunoscute până în prezent. Are o luminozitate de 8,58, dar nu poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ. Nu uitaţi: cu cât magnitudinea este mai scăzută, cu atât mai strălucitoare este steaua.

KY Cygni este şi ea o supergigantă roşie ce se găseşte în constelaţia Cygnus. Are 1500 de R şi se află la o distanţă de 5000 de ani-lumină faţă de planeta noastră. KY Cygni este o stea cu o luminozitate extrem de ridicată, cu o magnitudine de 11,14. Aici vântul stelar este foarte puternic, iar astrul nu poate fi observat cu ochiul liber de pe Pământ, ci doar cu ajutorul unui telescop.

V354 Cephei este o altă stea din clasa supergigantelor roşii, situată şi ea în constelaţia Cepheus, pe Calea Lactee. Are o suprafaţă de 1520 de raze solare şi se află la 9000 de ani-lumină faţă de Pământ. Cu o magnitudine de 10,82, aceasta poate fi văzută la limită cu ochiul liber, mai sigur cu ajutorul unui telescop.

HD 4817 este tot o supergigantă aflată în constelaţia Cassiopeia, cu o suprafaţă de 1800 de raze solare, ceea ce o situează pe locul 3 în topul cu cele mai mari stele cunoscute. Culoarea ei oscilează între portocaliu şi roşu, iar astrul se află la 11.000 de ani-lumină distanţă faţă de planeta pe care trăim. Magnitudinea ei este de 6,04 ceea ce o face să fie destul de strălucitoare văzută de pe Pământ. Aşa cum am mai spus, cu cât cifra este mai mică, cu atât mai strălucitoare este steaua. Soarele, de exemplu, care este cea mai strălucitoare stea a noastră, are o magnitudine de -26,74. HD 4817 se  poate vedea foarte bine cu ajutorul unui binoclu.

VV Cephei A este cea de-a doua cea mai mare stea cunoscută, cu 1900 de R. Intră deja în categoria hipergigantelor roşii şi se regăseşte de 2400 de ani-lumină faţă de Pământ. Face parte din constelaţia Cepheus şi este parte a unui sistem binar, alături de VV Cephei B, o stea albastră, de dimensiuni mai mici. Are o magnitudine de 5,18 şi poate fi văzută cu ochiul liber, dar cel mai bine cu ajutorul unui binoclu.

VY Canis Majoris este cea mai mare stea cunoscută, o hipergigantă roşie de 2000 de raze solare. Dacă s-ar afla în sistemul nostru solar, cu această mărime ar ajunge aproape de orbita lui Saturn.

VY Canis Majoris, foto: wikipedia.org

Aflată la 4900 de ani-lumină distanţă, în constelaţia Canis Majoris, această stea are o magnitudine de 7, ceea ce o face vizibilă de pe Pământ mai ales cu ajutorul unui binoclu. A fost descoperită pe 7 martie 1801 de astronomul francez Jérôme Lalande.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora