Cele mai periculoase trasee montane din România - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai periculoase trasee montane din România

Dacă ajungi aici, așteaptă-te la o potecă îngustă și alunecoasă, multe zone expuse și locuri în care vei avea nevoie de toate abilitățile tale de cățărare. Traseul marcat cu bandă roșie nu are mai mult de 2 kilometri, dar ai nevoie de...
Share this article

Aerul curat şi răcoros, peisaje minunate, cântecele păsărilor şi foşnetul frunzelor. Sunt doar câteva dintre bucuriile pe care ţi le aduce o drumeţie montană. Orice astfel de călătorie trebuie însă bine cântărită pentru că muntele poate oferi şi surprize neplăcute, mai ales celor care nu au prea multă experienţă. Dacă cele mai multe dintre trasee sunt mai uşor sau mai greu de parcurs, dar nu pun totuşi probleme de siguranţă, există şi câteva pe care doar cei mai aventuroşi au curajul să intre. Iată care sunt cele mai periculoase trasee montane din România şi ce anume le aduce acest renume.

Jepii Mici

Deși nu poate fi catalogat drept cel mai dificil traseu din România, este traseul care a  făcut de-a lungul anilor cele mai multe victime. Este, într-adevăr, cea mai rapidă modalitate de a ajunge din Bușteni pe Platoul Bucegi, însă doar cu condiția ca cel care îl urmează să știe ce face. Panta este foarte abruptă, poteca este îngustă, iar o parte din traseu este expus, este nevoie ca turistul să urce pe stânci sau are hău pe de o parte și stâncă pe cealaltă. Aceste porțiuni sunt asigurate totuși cu lanțuri sau cabluri.

Deși popularitatea lui și obiectivele turistice de la final îl fac să devină o țintă rapidă pentru cei dornici să urce pe munte, traseul marcat cu cruce albastră nu poate fi parcurs în siguranță dacă nu ai condiție fizică, echipament potrivit și experiență. Traseul este închis pe timp de iarnă și cea mai sigură perioadă pentru a-l parcurge este în lunile iunie – început de octombrie. În iunie puteți avea surpriza să mai găsiți zăpadă pe drum, așa că trebuie să fiți extrem de atenți pentru că riscul de alunecare este foarte ridicat.

Jepii Mici

Creasta Piatra Craiului

Sună frumos, arată spectaculos, dar nu este pentru oricine. Este un traseu de peste 8 ore dedicat celor cu multă experiență pe munte, care nu iau în glumă parcurgerea lui. Gândește-te că inclusiv sursa de apă este o problemă în această zonă așa că trebuie să îți gestionezi resursele cu mare grijă. Odată ce ai făcut urcarea, vorbim practic de un traseu pe vârful muntelui, cu hău adânc de-o parte și de cealaltă.

Traseul marcat cu bulină roșie are pe creastă o lungime de aproximativ 20 de kilometri. Pentru creasta nordică se poate urca de la Cabana Curmătura prin Șaua Curmăturii și apoi până la Turnul Pietrei Craiului. Din vârful Turnului începe traseul de creastă, aflat la peste 2.100 de metri altitudine, până la Vârful La Om și apoi Șaua Funduri. Doar această porțiune de creastă are 9 kilometri. Traseul în întregime are, în funcție de punctul de plecare, între 22 și 30 de kilometri. Creasta sudică, mai puțin frecventată de turiști, este chiar mai sălbatică și se întinde între Șaua Grindului și Podu Dâmboviței.

Creasta Piatra Craiului

La Lanțuri

Rămânem în Piatra Craiului ca să vorbim despre un alt traseu dificil, marcat pe alocuri cu lanțuri, așa cum îi spune și numele, pentru că altfel urcarea ar fi și mai greu de realizat decât este oricum. Pe stâncile golașe caprele negre se descurcă de minune. Pentru turiștii dornici de aventură lucrurile nu sunt la fel de simple. Traseul începe de la Zăplaz, la o altitudine de 1698 de metri și duce până aproape de vârful La Om, 2238 de metri altitudine. Este abrupt, greu de parcurs și accesibil doar celor foarte antrenați și lipsiți de rău de înălțime.

La Lanțuri, foto. mapio.net

Custura Sărății

Traseul din Munții Făgăraș este și el de menționat pe lista cu cele mai periculoase trasee montane din România, unii ar spune că ar putea fi chiar în fruntea ei. Deși are o lungime de numai 1,3 kilometri, fiecare bucățică din el, fiecare metru îl solicită la maximum pe cel ce vrea să-l parcurgă, astfel că traseul se parcurge în 2-3 ore, în funcție de pregătire și vreme. Poziționat între Vârful Șerbota și Șaua Cleopatrei, Custura Sărății arată ca un arc de cerc. Are multe porțiuni expuse, unele dintre ele, prevăzute cu lanțuri, și orice pală de vânt, picătură de ploaie sau urmă de zăpadă poate provoca probleme serioase celor ce se încumetă în acea zonă.

Custura Sărății, foto: divainbocanci.ro

Creasta Builei

Mai puțin cunoscut, masivul Buila – Vânturarița îl găsești în județul Vâlcea și este cel mai mic parc național din România. Este în egală măsură însă și extrem de frumos, iar creasta lui, traseul dintre Vârful Vânturarița Mare și Curmătura Oale, este o provocare. Dacă ajungi aici, așteaptă-te la o potecă îngustă și alunecoasă, multe zone expuse și locuri în care vei avea nevoie de toate abilitățile tale de cățărare. Traseul marcat cu bandă roșie nu are mai mult de 2 kilometri, dar ai nevoie de 3-4 ore ca să îl parcurgi și mai presus de orice, de atenție, rezistență fizică, dar și psihică.

Creasta Builei, foto: muntii-nostri.ro

La Prepeleac – Bucșoiu

Ne întoarcem în Bucegi pentru un alt traseu scurt, dar foarte dificil. Pe cei 3 kilometri ai lui ai o diferență de altitudine de 700 de metri și e nevoie de 3 ore și jumătate și multă experiență ca să îl parcurgi. Sunt locuri în care înclinația pantei este mai mare de 45 de grade, așa că fii convins că nu le vei putea parcurge în picioare. Mai mult, poteca se strecoară prin jnepenișul des, atât de des încât uneori riști să o pierzi din vedere. Nu rata semnele pentru că acesta chiar nu e locul în care să greșești drumul. Când ieși din vegetația abundentă vei ajuge la partea stâncoasă a traseului, nici ea mai prietenoasă. Cablurile îți vor fi de mare ajutor aici.

La Prepeleac, foto: divainbocanci.ro

Brâna Caprelor, Buila Vânturarița

Masivul Buila oferă mai multe trasee spectaculoase și periculoase, nu doar creasta sa, iar brâna Caprelor este cel mai dificil dintre ele. Cu o potecă îngustă și în multe locuri acoperită de pietriș extrem de parșiv, traseul este expus și-ți oferă senzații tari chiar și dacă nu ai rău de înălțime. Dacă te știi cu problemele la acest capitol, nu pleca la drum aici. Nu doar că nu ai voie să amețești pe acest traseu, dar trebuie să fii capabil să-ți păstrezi echilibrul și calmul în situații mai mult decât provocatoare și foarte riscante.

Brâna caprelor, foto: tonigrecu.blogspot.com

Strunga dracului

Dacă sunteți obișnuiți ai muntelui, sigur ați auzit de acest traseu din cel aflat pe Creasta Munților Făgăraș. Cu o lungime de numai 180 de metri, hornul are o înclinație de 70-80 de grade și era o provocare extraordinară pentru montaniarzii cu experiență. Spun era pentru că în 2018 acest traseu a fost închis însă definitiv din cauza căderilor de pietre abundente din zonă și a pericolului extrem la care erau supuși turiștii. Acum cei care doresc să meargă pe creasta Făgărașilor au la dispoziție o potecă ocolitoare, o rută mai veche și marcată, ce aduce o jumătate de oră în plus traseului.

Strunga dracului, foto: proalpin.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora