Cele mai scumpe păsări domestice. Cum ajungi să vinzi o pasăre cu peste un milion de euro
Sigur, știm cu toții că pisicile și câinii conduc în topul animalelor de companie preferate, dar există și oameni – și nu puțini – pasionați mai degrabă de zburătoare decât de patrupede sau reptile. Iar o astfel de pasiune poate fi extrem de costisitoare dacă nu vorbim de păsări obișnuite de curte sau de canari și peruși. Cele mai scumpe păsări domestice au prețuri ce întrec imaginația în unele cazuri.
Ayam Cemani, Lamborghiniul găinilor
Când mai mâncați o omletă și vi se pare ceva banal, gândiți-vă că uneori găinile sunt subapreciate. Ne dau ouă sau carne gustoasă și nu sunt tocmai pretențioase când vine vorba de creștere și îngrijire. Există însă și niște găini pe care le putem numi prețioase fără teama de a greși. Nu au diamante încrustate în pene și nici nu fac ouă din aur, dar sunt la fel de scumpe ca niște bijuterii fine.
Găina Ayam Cemani este originară din Indonezia și este neagră în totalitate, chiar și în cerul gurii și mai mult decât atât. Penele, carnea, chiar și organele îi sunt negre. Limba ar putea fi considerată singura pată de culoare, deși numai culoare nu se poate numi griul ei. Sângele este practic singurul care are culoarea obișnuită. Prețul mediu al unui pui din această rasă este de 2.500 de euro, iar în Europa sau SUA un cocoș se poate vinde și cu 5.000 de euro. În Indonezia aceste păsări nu sunt crescute însă pentru hrană sau cine știe ce competiții, ci pentru presupusele lor puteri mistice. De sute de ani sunt folosite de localnici în diverse ritualuri, iar aici prețurile nu sunt la fel de mari. Poți cumpăra un pui cu mai puțin de 100 de euro dacă nu pui la socoteală biletul de avion și costurile pentru transportul lui.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2020/09/shutterstock_1031891632-800x533.jpg)
Tucan
Păsările originare din America Centrală și de Sud, denumite în mod greșit de către unii oamenii papagali, sunt păsări piciforme cu pene viu colorate și cioc foarte mare și extraordinar de puternic. Sunt peste 40 de specii de tucani care trăiesc în zonele tropicale, dar de ceva vreme unii dintre ei au fost transformați în păsări domestice de către amatorii de prieteni exotici și cu gura mare, pentru că trebuie să știți că tucanii, pe lângă faptul că sunt păsări sociabile, sunt și foarte gălăgioase. Un exemplar costă între 7.500 și 10.000 de euro și e bine ca înainte să te apuci să investești într-o astfel de pasăre să știi și ce să-i oferi ca să trăiască în armonie.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2020/09/adventuresintoucanland.com_-800x600.jpg)
Cocoșul de palmier
Denumit și Goliath Cockatoo, cocoșul de palmier este de fapt un papagal din familia de cacao, de culoare gri-cenușiu sau chiar negru. Originar din Noua Guinee, Insulele Aru, Peninsula Cape York și Australia, cocoșul de palmier se simte cel mai bine în pădurile tropicale și zonele împădurite și calde. Și această pasăre se face foarte bine auzită, zgomotele ei ajungând până la 100 de metri distanță. Deși nu este cel mai afectuos companion pe care îl poți avea, e important să știi că ține foarte mult la prezența stăpânului în preajma sa și suferă foarte tare dacă nu are parte de ea. Prețul unui cocoș de palmier este de aproximativ 15.000 de euro, dar poate ajunge până la 20.000 de euro pentru cei cu penele negre, aceștia fiind și cei mai rari. Pregătește-te însă și să îl lași moștenire având în vedere că speranța de viață a unei astfel de păsări este de 90 de ani.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2020/09/palm-cockatoo-800x534.jpg)
Papagalul-zambilă
Papagalul-zambilă este cel mai lung papagal din lume, ajungând deseori să atingă la maturitate un metru. Originară din America de Sud, pasărea are penele de un albastru intens, fascinant și obrajii galbeni. Este spectaculoasă nu doar ca apariție, ci și ca personalitate, fiind o pasăre de companie deloc comodă: masivă, gălăgioasă și pasionată să distrugă lucruri prin jur. Este și un exemplar pe cale de dispariție, mai puțin de 5.000 de exemplare existând în acest moment în sălbăticie. Motivele sunt multiple, de la distrugerea mediului lor natural și procesul îndelungat de creștere și ulterior de împerechere, la vânatul lor pentru pene și carne și comerțul ilegal. Tocmai de aceea se regăsesc și foarte puține astfel de păsări la vânzare și exclusiv provenind din păsări aflate deja în captivitate. Prețurile pornesc de la 7.000 de euro pentru un pui și pot ajunge și la 40.000 de euro pentru un exemplar bun pentru împerechere.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2020/09/zambila-800x534.jpg)
Porumbeii voiajori
Columbofilia este o pasiune și o afacere în același timp. Porumbeii călători ajung să fie, fără doar și poate, cele mai scumpe păsări domestice din lume, cele mai valoroase exemplare fiind vândute cu sute de mii de euro. Recordul a depășit însă milionul. Porumbelul Armando, catalogat drept cel mai bun porumbel de distanță lungă din toate timpurile, este și cea mai scumpă pasăre din lume după ce a fost vândut la licitație cu 1.252.000 de euro.
Pe vremuri porumbeii voiajori erau folosiți pentru ca oamenii să poată trimite mesaje în timp cât mai scurt și în siguranță. Cele mai timpurii dovezi în acest sens au aproximativ 3000 de ani. În prezent creșterea acestora este realizată pentru participarea în competiții sau hobby, dar și ca afacere, crescătorii profesioniști câștigând sume impresionante din vânzarea porumbeilor.
![](https://life.ro/wp-content/uploads/2020/09/shutterstock_1105120220-800x533.jpg)