Cine a câștigat cele mai multe turnee de Grand Slam? Cei mai buni jucători din lume ce au scris istoria tenisului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine a câștigat cele mai multe turnee de Grand Slam? Cei mai buni jucători din lume ce au scris istoria tenisului

Există patru turnee de top în tenis pe care jucătorii trebuie să le câștige pentru a se putea lăuda cu un titlul de Grand Slam. Cine deține cele mai multe titluri?
Share this article

Când vine vorba despre cine a câștigat cele mai multe turnee de Grand Slam, bătălia e aprigă, atât la categoria femei, cât și bărbați. Dar până atunci propun să intrăm puțin în culisele turneelor de mare șlem și să vedem apoi cine a câștigat de-a lungul timpului cele mai multe titluri.

De-a lungul unui an, Federația Internațională de Tenis (ITF), Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (ATP) și Asociația jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA) organizează câteva evenimente competiționale de tenis. Cu toate acestea, există patru turnee de top în tenis pe care jucătorii trebuie să le câștige pentru a se putea lăuda cu un titlu de Grand Slam.

Ce înseamnă Grand Slam în tenis și cine a câștigat cele mai multe astfel de turnee?

În tenis, Grand Slam se referă la câștigarea celor patru turnee majore în timpul aceluiași an competițional. Aceste turnee majore includ competiția de la Wimbledon, US Open, French Open și Australian Open. Un Grand Slam poate fi câștigat la competițiile individuale feminine sau masculine, la dublu sau la dublu mixt.

Există patru tipuri de titluri Grand Slam pe care un jucător sau o jucătoare profesionistă de tenis le poate atinge de-a lungul carierei:

  1. Calendar-year Grand Slam: poate fi obținut atunci când un jucător câștigă titluri consecutive în același an calendaristic.
  2. Non-calendar year Grand Slam: Când un jucător câștigă titluri consecutive de-a lungul a doi ani calendaristici.
  3. Career Grand Slam: când un jucător câștigă toate cele patru turnee de-a lungul carierei sale.
  4. Golden Slam: când un jucător câștigă toate cele patru turnee în timpul aceluiași an calendaristic. În 1988, Steffi Graff a făcut istorie fiind prima jucătoare de tenis a tuturor timpurilor care a câștigat un Golden Slam, pe lângă medalia de aur de la Jocurile Olimpice din același an.
Foto: Yahoo News

Cine a câștigat cele mai multe turnee de Grand Slam?

Conform clasamentului oficial, pe primele cinci locuri, atât la femei, cât și la bărbați, situația este următoarea:

Clasamentul WTA:

5. Chris Evert a câștigat de-a lungul carierei 18 titluri de Grand Slam (Wimbledon – 3, US open – 6, French Open – 7, Australian Open – 2)

4. Helen Wills a câștigat de-a lungul carierei sale 19 titluri de Grand Slam (Wimbledon – 8, US Open – 7, French Open – 4)

3. Steffi Graf ocupă a treia poziție în clasament cu 22 de turnee de Grand Slam câștigate ( Wimbledon – 7, US Open – 5, French Open – 6, Australian Open – 4).

2. Srerena Williams se află pe a doua poziție cu 23 de titluri câștigate (Wimbledon – 7, US Open – 6, French Open – 3, Australian Open – 7)

  1. Jucătoarea cu cele mai multe turnee de Grand Slam câștigate este Margaret Court, cu un total de 24 de titluri (Wimbledon – 3, US Open – 5, French Open – 5, Australian Open – 11)
Serena Williams. Foto: Hepta

Clasamentul ATP:

La bărbați diferențierea a fost mai ușor de făcut:

Astfel, pe locul al cincilea se clasează Roy Emerson cu 12 titluri de mare șlem câștigate, Pete Sampras pe locul 4 cu 14 titluri, iar primele trei locuri se ocupate în ordine crescătoare de Novak Djokovic (15 titluri), Rafael Nadal (17 titluri) și Roger Federer (20 de turnee de mare șlem câștigate).

Sursă: childbiography.com

Cine a câștigat cele mai multe turnee de Grand Slam și cum arată istoria acestor competiții?

Inițial, cele trei turnee profesionale majore de tenis includeau Campionatele de la Wimbledon, Campionatele Mondiale Hard Court și Campionatele Mondiale de Covered Court. În jurul anului 1925, ITF a suferit unele modificări și membrii au decis să facă turneele campionatului din Australia, Franța, Marea Britanie și Statele Unite cele patru competiții majore pentru acest sport.

În 1938, jucătorul de tenis american Don Budge a devenit primul jucător care a câștigat toate cele patru evenimente majore.

În 1968, a început era Open-urilor în tenis, permițând jucătorilor amatori să concureze împotriva jucătorilor profesioniști în turneele de Grand Slam. În 2010, Rafael Nadal a devenit unul dintre cei mai tineri jucători de simplu masculin care a câștigat un titlu Career Grand Slam, la 24 de ani. În ultimii ani, Novak Djokovic a devenit singurul jucător din istoria tenisului care deține un titlu de Grand Slam (non-calendaristic) pe trei suprafețe diferite de teren. Pentru tenisul feminin, Serena Williams, Martina Navratilova și Maria Sharapova dețin titluri de Career Grand Slam la simplu.

Foto: Shutterstock

O privire în interiorul turneelor de Grand Slam

Turneele de Grand Slam sunt turnee de tenis publice care oferă puncte de clasare și premii în bani pentru jucători. Pentru a obține un Grand Slam, un jucător trebuie să câștige fiecare dintre următoarele turnee:

  1. Australian Open: Australian Open este primul eveniment de Grand Slam al anului. Turneul se desfășoară la Melbourne pe parcursul a două săptămâni, la mijlocul lunii ianuarie. Turneul include competiții de tenis individual masculin și feminin, echipe de dublu, dublu mixt și tenis în scaun cu rotile. În 1988, locația și-a schimbat suprafața de la terenuri cu iarbă la terenuri cu zgură.
  2. French Open: French Open, cunoscut și sub numele de Roland Garros, este un eveniment de două săptămâni care are loc la sfârșitul lunii mai la Paris, Franța. Acest turneu este singurul campionat major care folosește avantajul stabilit pentru a determina câștigătorul meciului și singurul jucat exclusiv pe suprafețe de teren cu zgură, în aer liber. Inițial, acest turneu a fost deschis doar membrilor cluburilor franceze de tenis, dar eligibilitatea concurentului său s-a extins în 1925, după ce a fost desemnat unul dintre cele patru turnee mari.
  3. Wimbledon: Denumit în mod obișnuit „The Championships”, Wimbledon este cel mai vechi campionat de tenis din lume, care are loc la Wimbledon, Londra din 1877. Wimbledon are loc la sfârșitul lunii iunie / începutul lunii iulie și este singurul turneu major din 1988 ce se desfășoară pe un teren cu iarbă. Wimbledon este un eveniment de prestigiu, cu o politică strictă de cod vestimentar care impune jucătorilor să poarte îmbrăcăminte complet albă pentru a concura. În 2019, Wimbledon a instituit o nouă regulă pentru a pune capăt meciurilor de maraton. Acum, dacă jucătorii egalează la 12 jocuri, trebuie să joace o rundă de tiebreaker.
  4. US Open: Ultimul dintre cele patru turnee importante, US Open începe în ultima zi de luni a lunii august și se întinde pe două săptămâni. Acest turneu se joacă pe terenuri dure și, pe lângă evenimentele standard, dispune de competiții în diviziile junior, scaun cu rotile și senior. Jimmy Connors, Pete Sampras și Roger Federer au câștigat cele mai multe titluri ale US Open pentru simplu masculin. Pentru single-urile feminine, Serena Williams și Chris Evert dețin cele mai multe titluri.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora