Cine a fost Rosalynn Carter supranumită „Magnolia de oțel”, fosta Primă Doamnă a SUA - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine a fost Rosalynn Carter supranumită „Magnolia de oțel”, fosta Primă Doamnă a SUA

Rosalynn Carter, care în calitate de primă doamnă a lucrat neobosit în favoarea reformei sănătății mintale și a profesionalizat rolul soției președintelui, a murit, la vârsta de 96 de ani, potrivit Centrului Carter.
Share this article

Rosalynn Carter, care în calitate de primă doamnă a lucrat neobosit în favoarea reformei sănătății mintale și a profesionalizat rolul soției președintelui, a murit, la vârsta de 96 de ani, potrivit Centrului Carter.

Rosalynn Carter s-a stins din viață liniștită, alături de familia ei, la casa ei din Plains, Georgia, a anunțat centrul într-un comunicat

„Rosalynn a fost partenerul meu egal în tot ceea ce am realizat vreodată”, a spus soțul ei, fostul președinte Jimmy Carter. „Ea mi-a dat îndrumări și încurajare înțeleaptă când am avut nevoie. Cât timp Rosalynn a fost pe lume, am știut întotdeauna că cineva mă iubește și mă sprijină.”

Rosalynn Carter

A fost diagnosticată cu demență în luna mai

Centrul Carter a anunțat vineri că fosta primă doamnă a intrat în îngrijirea hospice. A fost diagnosticată cu demență în mai. Soțul ei a început îngrijirea la domiciliu în hospice în februarie, după o serie de spitalizări.

Prima doamnă Jill Biden a sărbătorit duminică viața lui Rosalynn Carter, spunând membrilor serviciului și familiilor lor la un eveniment de sărbători al stației navale din Norfolk: „Fosta primă doamnă Rosalynn Carter tocmai a murit. Și ea era binecunoscută pentru eforturile sale privind sănătatea mintală și îngrijirea și drepturile femeilor.”

Citește și: „Vocea oamenilor oprimați:” Activista pentru drepturile femeilor, Narges Mohammadi câștigă Premiul Nobel pentru Pace în închisoare

Președintele Joe Biden a lăudat familia Carter în timp ce vorbea cu reporterii după evenimentul de sărbători. „Sunt într-adevăr o familie incredibilă pentru că au adus atât de mult grație biroului”, a spus el

Fostul președinte George W. Bush și fosta primă doamnă Laura Bush au lăudat-o în mod similar pe Rosalynn Carter drept „o femeie demnă și puternică”.

„Nu a existat un susținător mai mare al președintelui Carter, iar parteneriatul lor a oferit un exemplu minunat de loialitate și fidelitate. Ea lasă în urmă o moștenire importantă în munca sa de destigmatizare a sănătății mintale. Ne alăturăm concetățenilor noștri pentru a transmite condoleanțe președintelui Carter și familiei lor”, au spus cei doi într-o declarație comună.

„Magnolia de oțel”

Rosalynn și Jimmy Carter au împărtășit ceea ce mulți ar numi o adevărată poveste americană și un parteneriat autentic pe viață.

În 2015, când al 39-lea președinte și-a anunțat diagnosticul de cancer la creier, a fost întrebat de ce realizare este cel mai mândru. Nu a ezitat să spună că se căsătorește cu Rosalynn: „Acesta este culmea vieții mele”.

El a împărtășit la un alt moment secretul căsniciei sale de durată

„Rosalynn a fost fundația pentru întreaga mea bucurie de viață. … În primul rând, cel mai bine este să aleg femeia potrivită, ceea ce am făcut. Și în al doilea rând, ne dăm unii altora spațiu pentru a ne face propriile lucruri”, i-a spus el lui Jake Tapper la „The Lead” de la CNN în iulie 2015.

Era probabil ca Eleanor Rosalynn Smith să se încrucișeze cu Jimmy Carter în micul lor oraș natal, Plains, Georgia. Au crescut într-o perioadă în care bomboanele costau un nichel și toată lumea din oraș se cunoștea.

Rosalynn Carter si Jimmy Carter

„Ocazional cineva deschidea un restaurant, dar nu ar dura niciodată foarte mult”, a scris Rosalynn în memoriile sale, „Prima Doamnă din Plains”.

Rosalynn nu a crescut cu mulți bani

Mama ei era croitoreasă, iar tatăl ei era mecanic auto care a murit de cancer când ea avea vârsta de 13 ani. Ea a ajutat la creșterea fraților mai mici și a considerat moartea tatălui ei sfârșitul copilăriei.

Soții Carter s-au cunoscut prin intermediul surorii lui Jimmy, Ruth, care era cea mai apropiată prietenă a lui Rosalynn. Când Rosalynn a văzut o fotografie a lui Carter pe peretele dormitorului lui Ruth, s-a gândit: „Era cel mai frumos bărbat pe care l-am văzut vreodată”. Ea chiar a întrebat-o pe Ruth dacă poate să-și ia fotografia acasă cu ea.

Soții Carter au avut trei copii în succesiune rapidă

John William („Jack”), la un an după nunta lor din Norfolk; James Earl („Chip”) III, mai puțin de trei ani mai târziu în Hawaii; și Donnel Jeffrey („Jeff”) în New London, Connecticut, în 1952. Singura lor fiică, Amy Lynn, s-a născut în 1967, la un an după ce Carter a pierdut prima sa ofertă pentru guvernator al Georgiei.

Descriind transformarea ei din gospodină în partener politic, consilierul lui Carter Stuart Eizenstat a spus: „Această femeie timidă a înflorit în cel mai minunat mod”

Nu a trecut mult până când ea a numărat glumele președintelui, astfel încât acesta să nu repete niciuna dintre ele aceluiași grup. Ea a început chiar să ia cursuri de memorie pentru a-și aminti chipuri și nume și a scris scrisori de mulțumire oamenilor pe care soțul ei i-a întâlnit în campanie. Ea a stat trează până la primele ore ale dimineții pentru a lucra la discursurile lui.

Fostul președinte Donald Trump a remarcat în mod specific căsătoria îndelungată a familiei Carter într-o declarație duminică în care lăuda anii de serviciu în țară

„Melania și cu mine ne alăturăm tuturor americanilor în doliu pentru pierderea Rosalynn Carter. A fost o Primă Doamnă devotată, o mare umanitară, o campioană pentru sănătatea mintală și o soție iubită a soțului ei timp de 77 de ani, președintele Carter”, a postat Trump pe rețelele de socializare.

Citește și: Marine Le Pen, femeia crescută în umbra unui tată rasist și antisemit, ce azi vrea să conducă Franța. Deși s-a dezis de mult de politica tatălui ei, recunoaște că vrea să scoată țara din NATO și să se apropie de Rusia

Prima doamnă din Plains

Carter a candidat pentru președinte ca un outsider de la Washington care încearcă să se distanțeze de paranoia și cinismul fostului președinte Richard Nixon. A avut un grup de voluntari din Georgia, cunoscut sub numele de „Brigada de arahide”, pentru el.

Rosalynn a pornit la drum cu răzbunare, iar când a ajuns într-un orășel, a descoperit cele mai înalte antene și s-a îndreptat acolo – posturile locale de televiziune și radio – pentru a se oferi pentru un interviu. În memoriile sale, ea a scris că unele dintre posturile mai mici, cu puțini angajați, habar nu aveau cine este Jimmy Carter.

Rosalynn a venit pregătită, cu o listă de cinci sau șase întrebări pe care dorea să le pună. De nouă ori din 10, a spus ea, postul a folosit întrebările pe care le-a sugerat.

Rosalynn Carter

Timp de 18 luni în timpul campaniei prezidențiale, ea a mers în 105 comunități din Iowa și a petrecut 75 de zile în Florida în sprijinul soțului ei

„Nervozitatea mea a început să dispară când mi-am dat seama că oamenii păreau încântați să mă cunoască, deși încă mai aveam probleme cu gâtul uscat și uneori cu vocea tremurândă când mă apropiam de un interviu sau de un discurs”, a scris ea în memoria ei.

Carter a câștigat o victorie îngustă, captând doar 51% din votul popular și 297 de voturi electorale pentru a-l învinge pe președintele Gerald Ford, care și-a asumat președinția după demisia lui Nixon în 1974.

Când era tânără, o admirase pe prima doamnă de atunci Eleanor Roosevelt, un lider global influent care s-a ocupat de probleme precum drepturile civile și sărăcia

Odată ajunsă la Casa Albă, Rosalynn a ajutat la transformarea biroului primei doamne și a devenit prima care a angajat un șef de personal al cărui salariu și rang guvernamental erau egale cu șeful de cabinet al președintelui.

Ea a fost prima doamnă care a lucrat din aripa de est. Înaintea ei, primele doamne lucrau dintr-un birou de la etajul doi sau al treilea al Casei Albe, în reședința privată a familiei. Și sub supravegherea ei, pozițiile full-time din Aripa de Est au crescut cu aproape 20%. Dar abordarea ei ambițioasă a rolului a atras critici, în special decizia ei controversată de a participa la reuniunile cabinetului soțului ei.

Steven Hochman, care lucrează cu familia Carter din 1981 și este director de cercetare la Centrul Carter, a spus că Rosalynn nu a ezitat să nu fie de acord cu soțul ei în public pe măsură ce anii au trecut

În timpul discursurilor, fostului președinte îi plăcea să spună membrilor audienței că unul dintre profesorii săi din școala elementară obișnuia să le spună elevilor săi că „orice copil poate fi președinte”.

Cruciadă pentru sănătate mintală

Problema semnăturii lui Rosalynn Carter a fost sănătatea mintală. Când făcea campanie pentru soțul ei în cursa din 1970 pentru guvernator, a fost copleșită de numărul de oameni care au întrebat-o ce ar face ea pentru o rudă care se confruntă cu o boală mintală.

„Într-o zi, când Jimmy vorbea la un miting, am ajuns la rând cu toți ceilalți să-i strâng mâna”, își amintea ea zeci de ani mai târziu într-un interviu acordat Centrului Carter. „A văzut cine sunt, a zâmbit și a întrebat: „Ce cauți aici?” „Am venit să văd ce vei face cu sănătatea mintală când vei fi guvernator”, i-am răspuns.”

Avea un văr îndepărtat cu o boală mintală și își amintea că alerga și se ascundea când îl auzea venind pe străzile orășelului lor cântând tare

„Probabil că nu și-a dorit nimic mai mult decât prietenie și recunoaștere, dar era diferit, iar când l-am auzit, impulsul meu a fost să fug”, a scris fosta primă doamnă în memoria ei.

Experiența a lăsat o impresie atât de profundă asupra ei, încât și-a dedicat o mare parte din timpul său la Casa Albă pledând pentru o mai bună îngrijire a persoanelor cu boli mintale. În calitate de primă doamnă a Georgiei, ea a ajutat la schimbarea tratamentului către centrele comunitare de sănătate mintală, iar la Casa Albă, și-a ajutat soțul să creeze o Comisie Prezidențială pentru Sănătate Mintală.

În 1979, a devenit a doua primă doamnă care a depus mărturie în fața Congresului (Eleanor Roosevelt a fost prima) când a vorbit despre necesitatea reformei sănătății mintale

„De-a lungul vieții sale lungi și remarcabile, ea a fost o voce neclintită pentru cei trecuți cu vederea și subreprezentați”, au declarat duminică fostul președinte Bill Clinton și fostul secretar de stat Hillary Clinton, într-o declarație comună.

„Datorită promovării ei în domeniul sănătății mintale, mai mulți oameni trăiesc cu o îngrijire mai bună și mai puțin stigmat.”

Ea a făcut lobby pentru ca soțul ei să-l demită pe secretarul de sănătate, educație și bunăstare Joe Califano

Potrivit prietenului de multă vreme a familiei Carter și consilier de la Casa Albă, Jerry Rafshoon, ea era furioasă pe Califano din cauza unei campanii anti-fumat, temându-se că aceasta ar afecta poziția lui Carter în Carolina de Nord producătoare de tutun.

„Am vrut ca Jimmy să-l concedieze pe Joe Califano cu mult înainte de a o face vreodată”, a scris ea în memoriile sale, „și motivele mele erau pur politice”.

Ea a fost trimisă în America Centrală și de Sud pentru a transmite un mesaj serios privind drepturile omului

La început, liderii și presa au fost sceptici cu privire la o primă doamnă care face o călătorie politică atât de importantă, dar în cele din urmă și-au dat seama că are o linie directă cu președintele.

Ea a adus acasă realizări tangibile: Ecuadorul s-a angajat să semneze și să ratifice Convenția Americană a Drepturilor Omului; liderul militar al Peruului a promis că va renunța la putere (patru ani mai târziu Rosalynn a participat la inaugurarea președintelui ales democratic al Peru); iar președintele Columbiei a făcut presiuni să avanseze negocierile pe Canalul Panama.

Centrul Carter

Rosalynn și Jimmy Carter au avut patru copii, 12 nepoți și mai mulți strănepoți. Când soții Carter au părăsit Casa Albă în 1981, s-au întors în Plains și s-au angajat în cea mai lungă și mai ambițioasă post-președinție din istoria Americii.

Cu excepția lui Harry și Bess Truman, familia Carter este singurul președinte și prima doamnă de după cel de-al Doilea Război Mondial care s-au întors în orașul lor natal și, de la întoarcerea lor, Rosalynn a lucrat pentru a revitaliza comunitatea clasei muncitoare, renovând hanul local și adăugând o grădină de fluturi.

Citește și: Femei puternice în lumea afacerilor: portrete de leadership din România

Ea și soțul ei au fost membri activi ai Bisericii Baptiste Maranatha, unde a slujit ca diacon

Dar sunt probabil cei mai faimoși pentru munca lor umanitară cu Centrul Carter, căruia i-au dedicat 51 de săptămâni pe an (săptămâna rămasă au petrecut-o lucrând pentru Habitat for Humanity).

Într-un interviu din 2016, Rosalynn a reflectat asupra celor aproape patru decenii care au trecut de la părăsirea Washingtonului

„Mi-a fost dor să-l am pe Jimmy în Biroul Oval care să aibă grijă de țara noastră”, a spus ea. „Nu m-am simțit niciodată la fel de în siguranță ca atunci când era el acolo. Încă mai am un amvon de bătăuș pentru a lucra la problemele care îmi plac și pentru că a fost președinte, am oportunități nelimitate. Este o viață bună.”

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora