Cine este Edward Snowden, americanul care a primit cetăţenie rusă când pare că oamenii nu mai ştiu cum să fugă din ţara lui Putin - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este Edward Snowden, americanul care a primit cetăţenie rusă când pare că oamenii nu mai ştiu cum să fugă din ţara lui Putin

Autorităţile din Rusia au refuzat cererea de extrădare şi i-au acordat azil, iar în urmă cu câteva zile acesta a primit şi cetăţenia rusă. Soţia lui, Lindsay Mills, a cerut şi ea cetăţenia rusă, în timp ce copiii lor...
Share this article

Edward Snowden este, fără urmă de îndoială, unul dintre cei mai celebri avertizori de integritate din lume. O vreme îndelungată a adunat documente secrete referitoare la practicile NSA de supraveghere a propriilor cetăţeni, pe care mai apoi a început să le facă publice. Acuzat de fapte de spionaj în America, Snowden s-a ascuns prin mai multe ţări până când a rămas blocat în Rusia, după ce autorităţile americane i-au revocat paşaportul. Rămas fără soluţii, a acceptat protecţia ruşilor, iar în urmă cu câteva zile Vladimir Putin i-a acordat cetăţenia rusă.

Cine este Edward Snowden, „vrăjitorul computerelor”

Cunoscut drept specialist în ingineria informatică, Snowden a participat în anul 2006 la un târg de joburi în care predominau ofertele agenţiilor de informaţii. Acolo a primit o ofertă de colaborare din partea CIA şi a ajuns să lucreze în sediul central al agenţiei, în Langley, Virginia. În acelaşi an tânărul de 23 de ani scria pe Ars Technica, un site specializat în informaţii din domeniile ştiinţei, tehnologiei, politică şi societate, că nu a avut nicio problemă să-şi găsească de muncă având în vedere că este un vrăjitor al computerelor.

Şi a avut dreptate. A fost remarcat imediat la job, aşa că a fost trimis la şcoala secretă a CIA pentru specialiştii în tehnologie, unde s-a pregătit intens vreme de 6 luni. A fost trimis apoi sub acoperire diplomatică la Geneva, unde era responsabil de menţinerea securităţii reţelei. Era văzut deja drept expert de top în cybersecurity, aşa că a fost alegerea firească pentru asigurarea securităţii în acest domeniu pentru preşedintele SUA, în timpul summitului NATO din 2008, ce a avut loc în România.

În acelaşi timp, Snowden spune că în perioada petrecută la Geneva a luat prima dată contact cu metodele agenţiilor de informaţii americane ce l-au făcut mai târziu să facă dezvăluirile respective. A povestit că agenţi CIA ar fi îmbătat intenţionat un bancher elveţian şi l-au încurajat să urce la volan. Acesta a fost arestat pentru conducere în stare de ebrietate, iar CIA i-ar fi oferit ajutorul în schimbul informaţiilor secrete primite de la el. Informaţiile au fost negate de ambele părţi, iar Snowden şi-a dat demisia din CIA în februarie 2009.

Edward Snowden, foto. twitter.com

S-a angajat la Dell, companie care se ocupă de sistemele informatice pentru mai multe agenţii guvernamentale americane. Snowden a fost repartizat la o bază NSA de lângă Tokyo, unde îi pregătea pe oficialii şi militarii de acolo cum să-şi protejeze reţelele informatice în faţa hackerilor chinezi. Aşa a aflat tânărul de sistemul de monitorizare în masă existent în China şi a început să investigheze existenţa unuia şi în SUA.

De la expert în contraspionaj cibernetic la avertizor de integritate şi acuzaţii de spionaj

În cei 4 ani petrecuţi la Dell, care avea contract cu NSA, a evoluat de la supravegherea sistemelor informatice şi updagrade-urile de care aveau nevoie la funcţiile de cyber strategist şi expert în contraspionaj cibernetic. În aceeaşi perioadă ar fi început şi să descarce documentele care descriau programele de supraveghere electronică folosite de autorităţile americane. Între 50.000 şi 200.000 de documente a descărcat ilegal Snowden cât timp a fost angajat al Dell.

În 2013 şi-a luat concediu medical de la compania la care lucra şi a plecat la Hong Kong unde îşi stabilise întâlniri cu jurnaliştii de la The Guardian, cei care au început să publice unele dintre documente, care scoteau la iveală modul în care statul construise un sistem de supraveghere în masă ca să îşi poată spiona cetăţenii.

În primă fază Snowden a dorit să-i fie protejată identitatea, sub pretextul că îşi dorea ca faptele să vorbească de la sine. Secretul nu a durat decât câteva zile, până când a oferit primul interviu pe această temă, interviu filmat într-o cameră de hotel din China.

Sunt dispus să sacrific toate acestea pentru că nu pot, cu conştiinţa curată, să permit guvernului american să distrugă confidenţialitatea, libertatea internetului şi libertăţile de bază pentru oamenii din întreaga lume cu această masivă maşină de supraveghere pe care o construieşte în secret.

În documentele scoase la iveală de acesta reieşeau, printre altele, că operatorii de telefonie mobilă din SUA aveau obligaţia de a oferi NSA informaţii despre clienţii lor, de la numere de telefon apelate la durata apelurilor sau orele la care avuseseră loc acestea. Pe acelaşi sistem NSA putea obliga companii precum Google, Microsoft, Facebook sau Apple să dezvăluie informaţii despre utilizatorii acestora, accesând serverele respectivelor companii.

Dar, conform documentelor, NSA nu s-ar fi limitat la supravegherea americanilor, ci ar fi îndreptat acţiuni de spionaj asupra a cel puţin 112 lideri mondiali, printre care Angela Merkel, cancelarul Germaniei şi Dilma Roussef, preşedintele Braziliei.

Dosarele penale şi cetăţenia rusă

Edward Snowden este acuzat în Statele Unite de spionaj, furt al bunurilor guvernamentale, comunicare neautorizată de informaţii ce privesc apărarea naţională, precum şi de comunicarea intenţionată a unor informaţii clasificate către persoane neautorizate.

Se aştepta la asta, tocmai de aceea s-a asigurat că este departe de ţară în momentul în care începe dezvăluirile. Susţine că nu îşi doreşte amnistie, ci un proces echitabil. Pe de altă parte, planurile lui care implicau obţinerea de azil în Ecuador au fost date peste cap de anularea paşaportului. Era în drum spre America de Sud când s-a întâmplat asta, iar Snowden a rămas blocat pe un aeroport din Rusia.

Autorităţile de aici au refuzat cererea de extrădare şi i-au acordat azil, iar în urmă cu câteva zile acesta a primit şi cetăţenia rusă. Soţia lui, Lindsay Mills, a cerut şi ea cetăţenia rusă, în timp ce copiii lor o au deja, fiind născuţi acolo, primul în decembrie 2020, iar cel de-al doilea, luna trecută.

Un al doilea proces i-a fost intentat după publicarea cărţii pe aceeaşi temă, în septembrie 2019. „Dosar permanent” vorbeşte despre viaţa lui Snowden de la copilărie şi talentul în domeniul informatic până la publicarea celebrelor documente şi transformarea sa în avertizor de integritate. Conform autorităţilor de peste ocean, prin publicarea acestei cărţi bărbatul ar fi încălcat contractele încheiate cu CIA şi NSA, prin care se preciza că Snowden era obligat să le trimită orice text înainte de publicare, precum şi să primească un acord de publicare din partea acestor agenţii.

Citeşte şi: Ce este un whistleblower şi care sunt motivaţiile care îi determină pe aceşti oameni să facă publice informaţii ce le pun vieţile în pericol – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora